Wie een dag, een weekend of een weekje naar Parijs gaat, weet al van tevoren dat hij zich niet hoeft te vervelen. De reisgidsen staan vol met alle mogelijke hoogtepunten die je gezien MOET hebben, zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, Centre Pompidou, het Louvre en de Sacré Coeur. Maar er valt nog zoveel meer te zien en te beleven in de Lichtstad.

10. Op skates door de stad

pari roller
kimdokhac

Een goed begin van een bezoek aan Parijs is een rondrit langs de bekende punten. Maar waarom zou je dat per touringcar doen als het ook op een sportieve manier kan? Doe bijvoorbeeld eens mee met de skatetocht die elke vrijdagavond door de stad voert. Elke keer een andere route, dus elke keer nieuwe indrukken. Vanaf 10 uur ’s avonds gaat de tocht van gemiddeld 25 km van start; reken erop dat je pas om 1 uur ’s nachts weer terug bent. Het vertrekpunt is te vinden in de buurt van het Gare Montparnasse. Meer informatie op de website van Pari-roller

9. Zwemmen in de Seine

Piscine Josephine Baker
Brett Hammond

Een paar uurtjes zwemmen is altijd verfrissend, maar zwemmen in de Seine helemaal. Natuurlijk duik je niet rechtstreeks in de rivier, maar ga je naar het Piscine Josephine Baker. Aan de Port de la Gare, quai François Mauriac, vind je een drijvend dok met zwembad en fitnesszalen. Je zwemt er binnen, maar wel met uitzicht op de Seine. In de winter is het 25-meterbad overdekt, in de zomer gaat het schuifdak open.

8. Romantiek

Pont des Arts

Geliefden kunnen hun hart ophalen in Parijs. Een must voor stellen die hun liefde voor elkaar symbolisch willen bezegelen: hang een hangslotje aan de balustrade van de Pont des Arts en gooi de sleutel in de Seine. De gietijzeren wandelbrug is te bereiken vanaf het plein voor het Louvre. Een andere plek die bol staat van de romantiek is de Mur des je t’aime. Op deze muur in een parkje dichtbij metrostation Abessesses staat in alle talen van de wereld aangegeven hoe je zegt dat je van iemand houdt.

7. Je eigen portret

Place du Tertre
Maisna / Shutterstock.com

Vanaf de liefdesmuur is het maar een kleine wandeling naar het Place du Tertre, een ontmoetingsplaats voor schilders, tekenaars, portretknippers en andere kunstenaars. Altijd leuk om hier een portret van jezelf of je geliefde te laten tekenen of knippen. Het pleintje bevindt zich halverwege de heuvel Montmartre, dus je zult even moeten klimmen.

6. Uitkijkpunt

eifeltoren view

Voor een mooi uitzicht over de stad moet je natuurlijk bij de Eiffeltoren zijn. Ga je met de lift? Nee, laten we maar de trap nemen, nu we toch sportief bezig zijn. Voor een uitzicht vanaf de Tour Montparnasse moet je wel met de lift. Binnen 38 seconden bereik je de 56ste verdieping, waarvandaan je op zonnige dagen tot 40 kilometer ver kunt kijken.

5. Overdekt winkelen

Passage des Panoramas
ParisSharing

Winkelcentra zijn van alle tijden. Een van de oudste overdekte winkelstraten in Parijs is de Passage des Panoramas. Het werd in het jaar 1799 geopend, zodat de sjieke Parijzenaars beschut tegen regen en wind en vervuilde straten hun inkopen konden doen. Je waant je in oude tijden, met de mooie etalages, betegelde vloer en het glazen dak. Wil je liever naar een modern winkelcentrum, ga dan naar Le Forum des Halles. Op de plek waar vroeger de markt was, staat nu een enorm ondergronds winkelcentrum met vier verdiepingen. Pas op dat je de weg niet kwijtraakt!

4. Marché aux puces

marche
Juan Antonio Flores Segal

…oftewel, de vlooienmarkt. Er zijn verschillende rommelmarkten in Parijs te vinden, waar je al struinend de meest bijzondere dingen kunt vinden. De bekendste, en misschien ook wel de grootste, is de Marché aux puces de Saint-Ouen. De markt beslaat zo’n 2000 kramen waar je van alles kunt vinden. Je moet geen superkoopjes verwachten, maar ben je op zoek naar leuke, antieke meubeltjes, dan kun je hier je hart ophalen.

3. Wandelen langs de Seine

wandelen seine

Een wandeling langs de Seine is niet alleen leuk vanwege het afwisselende uitzicht over het water. Dan kan je net zo goed een boottochtje maken. Maar dan mis je wel de bouquinistes, de boekhandelaren die hun handel in een soort kisten aan de balustrade langs de rivier hebben gehangen. Het zijn echte antiquariaten met oude boeken, prenten, postzegels en tijdschriften. Steek bij de quai de la Mégisserie, vlakbij de Pont Neuf, even de weg over naar de dierenwinkels. In grote glazen vitrines wachten vogels en knaagdieren, maar ook honden en poezen op hun toekomstige baasje.

2. Chillen in de Parken

Jardin du Luxembourg

Ben je dan toch aan de wandel, dan kun je even rust zoeken in een van de vele parken in Parijs. De bekendste zijn de Jardin du Luxembourg, de Jardin des Tuilleries en de Jardin des Plantes. Iets minder bekende, maar ook minder drukke parken zijn het Parc André Citroën en de Jardin Anne Frank. De eerste is een moderne tuin die is aangelegd op het terrein van de oude Citroënfabrieken; de tweede ligt midden in de Joodse wijk Le Marais. De ingang van het park wordt bewaakt door een kastanjeboom die is gegroeid uit een kastanje van een boom bij het Amsterdamse Achterhuis.

1. Point Zéro

point-zero
Jpbazard/wikicommons

De Notre Dame is een verplichte tussenstop bij een bezoek aan Parijs maar vergeet vooral niet op zoek te gaan naar het “point zéro des routes de France”, oftewel het nulpunt van de wegen in Frankrijk. Op het plein voor de kathedraal ligt de ronde steen die wordt gezien als het middelpunt van Frankrijk: vanaf dit punt worden alle afstanden tussen Parijs en andere Franse steden berekend.