Oud-Hollandse spelletjes: welk kind in Nederland heeft ze niet gespeeld? Veel spellen worden van generatie op generatie doorgegeven en zijn het perfecte vermaak tijdens een kinderfeestje of speelmiddag. Ben je benieuwd wat de bekendste spelletjes van Nederlandse bodem zijn? Je ontdekt het in deze top 10 oud-Hollandse spelletjes.

10. Ezeltje prik

ezeltje prik

Het oud-Hollandse spelletje Ezeltje prik is ontzettend makkelijk om te leren en te maken. Het enige wat je nodig hebt is een ezel. Dat kan een tekening van een ezel zijn, maar een houten of kartonnen ezel is een stuk leuker. Vervolgens heb je een punaise nodig waar je een staart aan vastmaakt, bijvoorbeeld van touw. Tijdens het spel worden alle kinderen één voor één geblinddoekt en moeten ze een poging doen om de staart op de juiste plek van de ezel te prikken. Wie het dichtste in de buurt komt, wint!

9. Zaklopen

Zaklopen

Heb je een paar jutezakken op zolder liggen en zin in een sportieve activiteit? Dan is zaklopen de perfecte keuze. Het enige wat je nodig hebt is een leeg stuk gras of stoep en een paar pionnen. Met de pionnen geef je de start- en finishlijn van het parcours aan. Alle kinderen stappen in een zak en trekken deze met hun handen omhoog. Vervolgens moeten ze al springend van de ene naar de andere kant zien te komen. De snelste kandidaat wint.

8. Blikgooien

blikgooien

Dit oud-Hollandse spelletjes was jarenlang een favoriet op de kermis. Het idee is simpel: je stapelt zes blikken op en maakt daar een toren met drie lagen van. Vervolgens krijgt iedereen drie pittenzakjes of balletjes om de toren om te gooien. Degene die de meeste blikken om weet te gooien met de minste worpen, heeft gewonnen. Je kunt dit spel nog wat moeilijker maken door meer afstand te nemen van de blikkentoren of door een toren met tien blikken te maken.

7. Eierlopen

eirenlopen

Eieren zijn enorm kwetsbaar, maar dat maakt ze ideaal voor dit spelletje. Je hebt alleen maar een paar eieren en eetlepels nodig. Je moet ook een parcours maken op de grond. Houd het simpel en laat iedereen een rechte lijn volgen, of maak het wat uitdagender door bochten en opstapjes in het parcours te verwerken. Iedereen klemt het handvat van de eetlepel tussen zijn tanden en legt een ei op de lepel. Vervolgens is het de vraag wie het snelste de finish van het parcours kan halen, zonder zijn ei te laten vallen.

6. Ringwerpen

ringwerpen

Dit spel vraagt om een goede combinatie van precisie en geluk. Meer dan een paar lege flessen en hoepels heb je niet nodig. Zet de flessen in een groepje op de grond. Iedereen moet vervolgens op vijf meter afstand gaan staan, wat je kunt aangeven met tape of pionnen. Ieder persoon krijgt vijf hoepels in de hand en moet proberen om deze om de flessen heen te gooien. Je wint dit spel wanneer je de meeste hoepels om de flessen gegooid hebt.

5. Sjoelen

sjoelen

Voor dit oud-Hollandse spel heb je een speciale sjoelbak nodig. Deze houten bakken zijn erg lang en hebben vier verschillende vakjes op het einde. Als het goed is heb je ook een grote stapel houten schijven die perfect door de opening van de vakjes kunnen. Het is het doel om zo veel mogelijk schijven in de vakken te schuiven. Houd er rekening mee dat ieder vak goed is voor een bepaald aantal punten, variërend van één tot vier. Wanneer je alle schijven hebt gebruikt wordt er geteld hoeveel punten je bij elkaar hebt gesprokkeld. Degene met de hoogste score is de winnaar.

4. Stelten lopen

stelten lopen

Op stelten lopen is een flinke uitdaging, maar ook ideaal voor een klein wedstrijdje. Heb je meerdere stelten en een paar enthousiaste kinderen? Laat ze dan tegen elkaar racen in een potje stelten lopen. Het is verstandig om dit op een zacht grasveld te doen, zodat iedereen die valt een zachte landing maakt. Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen. Zet een parcours uit en zie wie het snelste de finish bereikt of kijk wie er het langste op zijn stelten kan blijven staan.

3. Stoelendans

Stoelendans

De stoelendans is al jarenlang een favoriet op kinderfeestjes. Hier heb je wel veel stoelen voor nodig. Plaats de stoelen in de kring en zorg ervoor dat er één stoel te weinig is. Vervolgens is het tijd om lekker te dansen op de muziek. Iedereen loopt in een cirkel om de stoelen heen en geniet van leuke meezingers, totdat de muziek stopt. Nu moet iedereen zo snel mogelijk een zitplaats zien te vinden. De persoon die geen stoel weet te bemachtigen valt af. Haal één stoel uit de kring en speel de volgende ronde. Dit herhaal je totdat er een winnaar overblijft.

2. Spijkerpoepen

Dit is misschien wel een van de meest beruchte oud-Hollandse spelletjes. Je hebt een paar lege flessen, touwtjes en spijkers nodig. Bind iedere spijker aan een touwtje vast en bevestig dit touw om het middel van de spelers. Het is belangrijk dat het touw lang genoeg is zodat de spijker tussen iedereens benen bungelt. De spelers moeten nu proberen om hun spijker zo snel mogelijk in een fles te krijgen. Lukt dat je als eerste? Dan ben je de winnaar. Dit spel is nog wat moeilijker te maken door bierflesjes in plaats van frisdrankflessen te gebruiken.

1. Koekhappen

Lekker snacken terwijl je een spel aan het spelen bent: wie wil dat nou niet? Tijdens het koekhappen kan het allebei. Dit spel is ook nog eens makkelijk in elkaar te zetten, want meer dan ontbijtkoek en een stevige draad heb je niet nodig. Rijg de plakken koek aan een lange draad en zorg dat er genoeg ruimte tussen de plakken zit. Vervolgens hang je de draad zo hoog op dat iedereen er net bij kan. Alle spelers houden hun handen achter hun rug en proberen de koek zo snel mogelijk op te eten. De winnaar is daar het snelste mee klaar.

Mogelijk vind je de volgende lijstjes over Nederland ook interessant