10 Jongste Doelpuntenmakers

De Eredivisie staat bekend als kweekvijver voor talenten. Het gebeurt dan ook vaak dat jonge spelers het net weten te vinden. Deze tien spelers zijn vooralsnog de jongste doelpuntenmakers ooit in de Eredivisie.

10. Zakaria Labyad (PSV) – 17 jaar, 1 maand en 9 dagen

Als groot talent heeft hij het nooit echt waar kunnen maken, maar in 2010 maakte hij wel op 17-jarige leeftijd twee doelpunten tegen FC Groningen en bezorgde zijn ploeg hoogstpersoonlijk de drie punten.

9. Ferdi Kadioglu (NEC Nijmegen) – 17 jaar en 23 dagen

Het jonge talent speelt nu zijn wedstrijden in het shirt van Turkse topclub Fenerbahce, maar zijn eerste stappen heeft hij gezet bij NEC. In 2016 zorgde zijn doelpunt ervoor dat de ploeg uit Nijmegen een punt overhield aan het uitduel met FC Utrecht. Een knappe prestatie. Het was ook zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

8. Georginio Wijnaldum (Feyenoord) – 17 jaar en 21 dagen

Zijn doelpunt tegen Heracles in 2007 bleek het begin van een mooie loopbaan. De jongste doelpuntenmaker ooit van Feyenoord speelt inmiddels al jaren voor Liverpool en heeft al onder andere de Champions League en Premier League gewonnen. Het enige wat nog ontbreekt is een prijs met het nationale elftal. Wie weet volgend jaar…

7. Nordin Wooter (Ajax) – 17 jaar en 4 dagen

We maken een stapje terug in de tijd, naar 1994. De 17-jarige Nordin Wooter kwam na rust binnen de lijnen voor Patrick Kluivert. Hij beloonde het vertrouwen van trainer Louis van Gaal door een kwartier na het fluitsignaal de voorsprong te vergroten (3-0). Na zijn periode bij Ajax heeft hij nog onder andere gespeeld voor Watford en Panathinaikos.

6. Clarence Seedorf (Ajax) – 16 jaar, 11 maanden en 24 dagen

We weten allemaal een ding van Seedorf: hij heeft een prachtige carrière gehad. Met clubs als Ajax, Real Madrid en AC Milan prijken er mooie clubs op zijn CV. Het begon dus allemaal in Amsterdam en daar scoorde hij nog net op 16-jarige leeftijd zijn eerste doelpunt. In het uitduel tegen Vitesse schoot hij de aansluitingstreffer binnen. De wedstrijd eindigde in 2-2.

5. Richairo Zivkovic (FC Groningen) – 16 jaar, 10 maanden en 29 dagen

Zivkovic was een echte revelatie in het Hoge Noorden. Bij Groningen scoorde hij er lustig op los en dat leverde hem uiteindelijk een transfer op naar Ajax. Daar kon hij de verwachtingen niet nakomen. Hedendaags speelt hij voor Sheffield United.

4. Ad Graaumans (NAC Breda) – 16 jaar, 10 maanden en 16 dagen

De volgende spelers zullen bij veel mensen niet meer vers in het geheugen staan. Op 1 september 1963 opende de 16-jarige Ad Graaumans de score tegen RKSV Volendam. De ploeg uit Breda won de wedstrijd uiteindelijk met 2-3.

3. Arnold Bruggink (FC Twente) – 16 jaar, 8 maanden en 3 dagen

Arnold Bruggink kennen we tegenwoordig vooral als analist en co-commentator. Maar we mogen zijn voetbalcarrière natuurlijk niet vergeten. Hij debuteerde bij FC Twente in het profvoetbal. In de wedstrijd tegen MVV Maastricht kwam hij het veld in bij een 2-2 stand. Hij scoorde twee keer en werd daarmee de man van de wedstrijd.

2. Wim Kras (RKSV Volendam) – 16 jaar, 3 maanden en 10 dagen

Wim Kras

Anefo

De jonge aanvaller Wim Kras scoorde op 15 mei 1960 de openingstreffer tegen MVV Maastricht. Zijn doelpunt voorkwam echter niet een verliespartij. MVV scoorde drie keer en dat bepaalde de eindstand.

1. Henk Medema Jr. (GVAV) – 15 jaar, 11 maanden en 23 dagen

De jongste doelpuntenmaker ooit was nog geen eens 16 jaar oud en zal hoogstwaarschijnlijk nog lang dit record in handen houden. Henk Medema Jr., speler van GVAV (FC Groningen), scoorde op 21 oktober 1956 tegen Sparta een doelpunt voor in de geschiedenisboeken.

10 Oudste Doelpuntenmakers

Routiniers gaan aan het eind van hun carrière vaak terug naar de club waar het allemaal begon. De Eredivisie is een mooie plek om op je oude dag nog een balletje te trappen en om nog eens een doelpuntje mee te pikken. Deze tien spelers staan vooralsnog in de boeken als oudste doelpuntenmakers van de Eredivisie!

10. Gerald Sibon (SC Heerenveen) – 37 jaar, 9 maanden en 15 dagen

Een echt doelpuntfestijn was het op 3 februari 2012 in Friesland. De doelpuntregen stopte na de 4-3 van Bas Dost. De 37-jarige invaller Sibon nam kort daarvoor de 3-3 voor zijn rekening.

9. André Ooijer (Ajax) – 37 jaar, 9 maanden en 25 dagen

De ervaren verdediger maakte in 2010 een gevoelige overstap van PSV naar Ajax om daar zijn laatste seizoenen in het profvoetbal te spelen. Zijn laatste doelpunt maakte hij op 6 mei 2012 in het gewonnen uitduel tegen Vitesse (1-3), tevens zijn afscheidswedstrijd.

8. Rob Maas (Heracles Almelo) – 37 jaar, 10 maanden en 3 dagen

In oktober 2007 koos routinier Rob Maas voor de hoek rechtsonder en schoot daarmee zijn ploeg op gelijke hoogte in de 88e minuut. Er was niet meer genoeg tijd om ook een winnende treffer te maken, dus de eindstand was door de strafschop ook direct bepaald.

7. Michael Mols (Feyenoord) – 37 jaar, 10 maanden en 9 dagen

Michael Mols sleepte op 26 oktober 2008 een punt uit de strijd tegen SC Heerenveen door in de slotminuten de gelijkmaker binnen te koppen.

6. Patrick Pothuizen (NEC Nijmegen) – 37 jaar, 10 maanden en 30 dagen

Pothuizen was onderdeel van een ongelooflijk knappe comeback tegen ADO Den Haag in 2010. De ploeg uit Nijmegen stond lang op een 2-0 achterstand, maar kaapte vervolgens het ‘Haags kwartiertje’. Pothuizen was de man die uiteindelijk de overwinning binnensleepte door in de 85e minuut de 2-3 te maken.

5. Adri van Tiggelen (FC Dordrecht) – 37 jaar, 11 maanden en 12 dagen

Adri van Tiggelen nam op 28 mei 1995 zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal in het shirt van FC Dordrecht. Zijn ploeg was al gedegradeerd, maar wist nog wel een mooie overwinning te behalen op FC Volendam. De eindstand was 5-1 en Van Tiggelen mocht de strafschop nemen die leidde tot de 3-1.

4. Eric Gerets (PSV) – 37 jaar, 11 maanden en 15 dagen

Op 3 mei 1992 mocht de Belg Gerets voor PSV aanleggen vanaf elf meter. Het was zijn laatste wedstrijd, dus hij kreeg de eer om de strafschop te nemen. Hij bleef rustig en bezorgde zijn ploeg een comfortabele 2-0 voorsprong. De score liep uiteindelijk uit tot 5-0. Een wedstrijd die de tegenstander van die dag, De Graafschap, snel wilde vergeten.

3. Fred van der Hoorn (FC Den Bosch) – 38 jaar, 4 maanden en 25 dagen

Er is een tijd geweest dat FC Den Bosch een echte Eredivisieclub was. In een van die Eredivisiejaren stond Fred van der Hoorn onder contract bij de Brabantse club. Zijn doelpunt kon echter geen verschil maken. Zijn aansluitingstreffer in de tachtigste minuut was niet genoeg om nog te kunnen winnen van NAC.

2. Piet van Dijk (NAC Breda) – 38 jaar, 5 maanden en 6 dagen

Op zondag 3 december 1972 beleefde de club uit Breda een droomstart tegen AZ ’67 Alkmaar. In de derde minuut bracht Frans Bouwmeester zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. De Alkmaarders wisten de achterstand om te buigen in een voorsprong, maar toen was daar de 38-jarige Piet van Dijk. In de 72e minuut bepaalde hij de eindstand, 2-2.

1. Zeljko Petrovic (RKC Waalwijk) – 38 jaar, 5 maanden en 26 dagen

https://www.facebook.com/RKCWaalwijk/videos/600706084080891/

In de laatste competitiewedstrijd van Petrovic in het Mandemakers Stadion (9 mei 2004) bezorgde hij zichzelf een prachtig afscheidscadeau. Bij een 2-3 achterstand tegen FC Twente volleerde de doorgaans rechtervleugelverdediger de bal in de negentigste minuut tegen de touwen. Zijn doelpunt resulteerde in een eindstand van 3-3.

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.