Het is in de Nederlandse keuken nog niet gebruikelijk om insecten te eten, maar in andere delen van de wereld worden insecten vaak als delicatesse gezien. Er zijn meer dan een miljoen verschillende insectensoorten, waarvan een groot deel veilig gegeten kan worden. Dat wordt juist aangemoedigd door onder andere de WHO en VN, want dit is een duurzamer alternatief voor vlees. Wil je weten welke soorten vooral op je bord kunnen eindigen? Je leest het in de top 10 populaire insecten om te eten.

10. Mieren

mieren eten

Er zijn talloze mierensoorten waarvan ook een groot deel gegeten kan worden. Je moet wel weten hoe je ze bereidt, want mieren scheiden een zure stof uit wanneer ze bedreigd worden. Je moet ze daarom koken in een ondiepe pan met heet water. Dat zorgt ervoor dat de zure smaak niet te proeven is. Na het koken kunnen de mieren nog geroosterd worden, eventueel gegarneerd met wat zout. Vervolgens zijn ze krokant en worden ze net als popcorn gegeten. In China is mierensoep ook een geliefde delicatesse hiervoor worden de eitjes van wevermieren gebruikt.

9. Krekels

krekels eten

Al eeuwenlang worden krekels gegeten door mensen. Ze worden in de meeste landen wel gegeten, maar ze zijn vooral in Thailand ongekend populair. Hier worden de insecten verkocht als “street food”. De krekels worden eerst gedroogd en vervolgens geroosterd of gefrituurd met een beetje zout erbij. Het is ook mogelijk om krekels rauw te eten. Het bijzondere aan deze insecten is dat hun smaak verandert op basis van hun eigen dieet. Daarom smaken krekels anders in verschillende regio’s. Eten de beestjes vooral maïs en verse groenten? Dan krijgen ze een zoete, nootachtige smaak.
Zoals de meeste inseceten zitten ook krekels bomvol proteïne.

8. Libellen

libellen eten

Het zijn sierlijke insecten die voornamelijk muggen eten, maar libellen zijn ook lekker om te eten. Ze zijn lastig om te vangen doordat ze enorm snel kunnen vliegen. Daarom worden de beestjes voornamelijk gevangen door een stuk riet in palmsap te dopen. De plakkerige rietstengel wordt vervolgens door de lucht gezwaaid, waarna er talloze libellen aan blijven plakken. Na het vangen worden hun vleugels verwijderd en hun lichamen gekookt of in beslag gefrituurd. Ze bevatten veel eiwitten en weinig vet, waardoor libellen als een gezonde snack worden gezien.

7. Kevers

kevers als eten

Er zijn verschillende soorten kevers die door mensen gegeten kunnen worden, waaronder de mestkever en neushoornkever. Ze worden voornamelijk gegeten door mensen die in het Amazonegebied leven, maar ook in delen van Afrika zijn ze populair. Maar liefst 31% van alle insecten die gegeten worden is een soort kever. Ze bevatten veel eiwitten en zijn zelfs een goede bron van vet. Verder kun je vitamine A en E binnenkrijgen wanneer je kevers aan je dieet toevoegt.

6. Termieten

termieten

Waar veel mensen termieten vooral kennen als de insecten die enorme heuvels maken of hout opeten, staan ze bij anderen bekend als een vast onderdeel van hun dieet. Ze worden al duizenden jaren gegeten, voornamelijk in delen van Afrika en Indonesië. Ze zijn makkelijk te vangen doordat ze aangetrokken worden door licht en in enorme groepen leven. Termieten met vleugels hebben vaak de voorkeur bij fijnproevers. Deze zijn namelijk groter en zijn daardoor geschikt om te roosteren en als snack te eten. Deze insecten bevatten vooral veel vetten en hebben daardoor ook een nootachtige smaak. Tegelijkertijd bevatten ze veel eiwitten en kunnen ze in meel veranderd worden.

5. Schorpioenen

gegrilde schorpioen

Voor de één zijn ze angstaanjagend, voor de ander zijn ze echte delicatessen. Schorpioenen worden vooral in China en Thailand gegeten. Hier worden ze meestal geserveerd aan een stokje, waarbij ze gefrituurd en gekruid zijn. Fijnproevers zeggen dat de smaak wat op die van een krab lijkt, waardoor schorpioenen ook vaak met witte wijn geserveerd worden. Het nadeel van deze beestjes is dat het erg lastig is om ze te vangen. Zo moet hun staart en gifzak verwijderd worden zodat ze niemand kunnen vergiftigen.

4. Tarantula’s

gefrituurde tarantula

Een spin is eigenlijk geen insect, maar we wilde deze delicatesse toch niet voorbij laten gaan in het lijstje van eetbare insecten. Gefrituurde tarantula wordt vaak geserveerd op markten in Cambodja. De beestjes worden meestal met knoflook gebakken en vervolgens op smaak gebracht met verschillende kruiden. Het is wel belangrijk dat hun haartjes eerst verwijderd worden, waarna ze lekker kunnen marineren in suiker en zout. Dankzij deze bereidingswijze zijn de spinnen lekker knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht aan de binnenkant.

3. Cicaden

cicaden eten

Cicaden zijn een zeldzame traktatie. Dat heeft alles te maken met de bijzondere leeflijn van deze dieren. Ze komen slechts eens per 17 jaar tevoorschijn, waarbij ze de rest van hun tijd vooral onder de grond doorbrengen. Ze moeten daarnaast op een zeer specifiek moment gevangen worden: precies wanneer ze hun harde exoskelet verliezen. Ze zijn op dat moment zacht en sappig, wat ze een delicatesse maakt. Je kunt deze insecten op verschillende manieren eten: gefrituurd en gedipt in mosterd of als topping over een salade. Ze worden zelfs aan taco’s toegevoegd.

2. Sprinkhanen

sprinkhaan eten

Net als krekels worden sprinkhanen graag gegeten omdat ze veel eiwitten bevatten. Ze zijn vrijwel overal ter wereld te vinden en zijn bovendien makkelijk te vangen, waardoor ze een goed alternatief zijn voor rundvlees of kippenvlees. Dit verklaart waarom de vraag naar sprinkhanen alleen maar lijkt te stijgen. Veel boeren zetten vallen op hun velden om zo sprinkhanen te vangen. Dat is dubbele winst, want sprinkhanen kunnen schadelijk zijn voor de gewassen van boeren. Ze kunnen vervolgens worden doorverkocht aan voedselproducenten voor een extra zakcentje.

1. Meelwormen

meelworm als eten voor mensen

Meelwormen worden al vele honderden jaren geconsumeerd door mensen. Vooral in Azië is het een populair ingrediënt, bijvoorbeeld om insectenhamburgers van te maken. Je kunt meelwormen zelfs rauw eten, maar vooral gefrituurd zijn ze een populaire snack. En gezond ook, ze zitten bomvol omega-3 vetten, vitamine, mineralen als koper, natrium, kalium, ijzer, zink en selenium en natuurlijk heel veel proteïne. Dus wat ga jij vanavond eten?