De Engelse rockband Radiohead is van introverte indieband uitgegroeid tot een van de populairste bands van de laatste 20 jaar. Stadions en festivals worden moeiteloos uitverkocht wanneer Radiohead aantreedt. Toch schuwt de band onder leiding van zanger Thom Yorke het niet om af en toe experimenteel uit de hoek te komen. Wat zijn de tien beste Radiohead liedjes?

10. No Surprises

‘No Surprises’ was het eerste liedje dat Radiohead opnam voor hun ambitieuze OK Computer album, wat inmiddels is uitgegroeid tot een rockklassieker. Zoals vrijwel altijd is de stemming melancholisch maar de groep houdt het arrangement eenvoudig, bijna kinderlijk, waardoor het effect nog krachtiger is. In de videoclip zingt Thom Yorke het nummer met een helm op die langzaam volloopt met water.

9. Reckoner

‘Reckoner’ is de vierde single van het album In Rainbows (2007). De basis is een jazzy ritme met zachte gitaargeluiden waar halverwege strijkers bijkomen. De manier waarop de melodie verandert maakt het tot een van de mooiste Radiohead-liedjes. De band bracht ook de aparte sporen van het liedje uit zodat fans hun eigen remix konden maken.

8. Creep

‘Creep’ de debuutsingle van Radiohead was in tweede instantie een grote hit. Het werd een echt volkslied voor buitenstaanders en tieners. Het gevaar was dat Radiohead hierdoor een eendagsvlieg zou worden en de band merkte dan ook dat veel mensen tijdens concerten alleen opletten wanneer ‘Creep’ werd gespeeld. Aangezien de band dacht aan een echte carrière met veel meer goede liedjes weigerde Radiohead een tijdlang het nummer live te spelen.

7. Pyramid Song

Het experimentele album Kid A (2001) verdeelde de meningen van Radiohead-fans. De band kwam snel met de opvolger Amnesiac die meer gericht was op herkenbare liedjes. De eerste single ‘Pyramid Song’ stelde dan ook velen gerust, ook al is het alles behalve toegankelijk. ‘Pyramid Song’ wordt voornamelijk gedragen door jazzpiano, oosterse strijkers en Yorke’s stem. Ondanks de duistere sfeer werd het in een aantal landen een top-10 hit.

6. Fake Plastic Trees

De harde gitaren in het refrein van ‘Creep’ gaven de indruk dat Radiohead een Brits antwoord was op grunge dat zich toen op zijn hoogtepunt bevond. Dat was niet de bedoeling van de groep en ‘Fake Plastic Trees’ is een duidelijk signaal naar luisteraars dat ze iets heel anders van plan zijn. De eerste bombastische versies werden uiteindelijk uitgewerkt tot een spookachtig liedje. Hun Amerikaanse platenmaatschappij wilde natuurlijk wel een tweede ´Creep’ en mixte het nummer zonder toestemming van de band tot een compleet ander nummer.

5. My Iron Lung

My Iron Lung is het titelnummer van de E.P. die Radiohead uitbracht als overbrugging van hun debuutalbum en The Bends. De band hinkt hier op twee gedachten wat een mooie spanning geeft tussen hun wortels en wat komen gaat. Later zou Radiohead niet meer zulke gitaaruitbarstingen inzetten als op ‘My Iron Lung’. Het liedjes zou samen met ‘Fake Plastic Trees’ verrassend opwachting maken op de soundtrack van de ironische tienerfilm Clueless (1995).

4. Street Spirit (Fade Out)

Het eerste bewijs dat Radiohead wel eens langer zou kunnen meegaan dan ‘Creep’ werd gegeven met het album The Bends (1995). Het album eindigt met het deprimerende liedje ‘Street Spirit (Fade Out)’ dat zou uitgroeien tot een van de populairste liedjes van de band. De zwart-wit videoclip is zeer intens en werd gefilmd door Jonathan Glazer die pas jaren later als filmregisseur naam zou maken, onder andere met Under the Skin.

3. Karma Police

‘Karma Police’ was de tweede single van het succesalbum OK Computer. De titel is gebaseerd op een term waarmee de groepsleden elkaar op grappige wijze waarschuwden wanneer ze iets slechts van plan waren. Ook al is het liedje vrij catchy heeft het geen echt refrein wat vooral ongewoon is wanneer men een hit probeert te scoren. Radiohead was toen al zo populair dat ‘Karma Police’ in het Verenigd Koninkrijk makkelijk de top-10 kon halen. De sinistere videoclip hielp een handje. In de clip volgt een auto tergend langzaam een rennende man. Thom Yorke zit op de achterbank en bekijkt het allemaal onbewogen. Net wanneer de auto zich opmaakt om de man aan te rijden bedenkt deze een list om te ontsnappen.

2. Everything in its Right Place

Het succes van OK Computer was intimiderend voor de groepsleden van Radiohead. Zowel psychologisch als creatief was het een uitputtende prestatie. Zanger Thom Yorke stortte mentaal in en had moeite om zich met muziek bezig te houden. Uiteindelijk bracht elektronische muziek zonder zang de redding. Het gaf de band nieuwe inspiratie en dit leidde uiteindelijk tot het experimentele album Kid A (2000). Het openingsnummer ‘Everything in its Right Place’ zet met zijn kale arrangement meteen de toon. Yorke herhaalt ook veel woorden maar op een manier die heel spannend is. Radiohead speelt het liedje sindsdien vaak live in versies die misschien nog mooier klinken dan het origineel.

1. Paranoid Android

Met de eerste single van OK Computer maakte Radiohead een zelfverzekerd statement. De jaren ervoor had de band verschillende versies van ‘Paranoid Android’ gemaakt en live gespeeld. Hier voegde ze naar eigen inzicht nieuwe delen aan toe. De uiteindelijke versie is zesenhalf minuut lang en bestaat uit vier delen wat het meteen een classic rock opzet geeft. Het tempo verandert een aantal keren, net als de akkoorden. Tekstueel wisselt Yorke humor af met wrange politieke observaties. Alles bij elkaar niet echt het recept voor een hitsingle. Een opvallende videoclip van de Zweedse tekenaar Magnus Carlsson, die alleen moest werken met de instrumentale versie, bracht uitkomst. De bizarre mini-tekenfilm die het nummer nog vreemder maakt, werd continu door MTV gedraaid. Het is het moment dat Radiohead supersterren worden, zonder enig compromis te sluiten en met een uitzonderlijk mooi liedje.