Top 10 Rijkste Nederlanders (2016)

De financiële crisis lijkt nu echt voorbij. Dat is te zien aan deze lijst met rijkste Nederlanders. Of worden de rijken alleen maar rijker en de armen armer? De nummer één is overigens ook een stuk armer geworden dit jaar wel 1 miljard euro! Maar ja, hij heeft er nog 3.5 over… Dit is de top 10 rijkste Nederlanders van 2016 volgens het zakenblad Quote.

10. Carel Nolet (1,5 miljard euro)

carel-nolet

Carel Nolet is de directeur van het familiebedrijf Ketel One uit Schiedam. Hier wordt wereldberoemde wodka gemaakt. De wodka werd in de jaren ‘80 door Carel Nolet ontwikkeld en naar San Francisco gebracht. Daar mochten alle barmannen na hun werk de wodka proeven en zo raakten zij verknocht aan Ketel One. Iedereen vond de wodka geweldig en al snel kwamen er steeds meer aanvragen binnen. In 1992 werd de wodka in alle staten van Amerika geleverd. En inmiddels is de wodka bekend over de hele wereld. En dat levert veel geld op, zoveel dat Carel Nolet op de nummer 10 van deze lijst staat.

9. Joop van den Ende (1,5 miljard euro)

joop-van-den-ende

Al vele jaren is Joop van den Ende een zeer beroemde Nederlander. Hij is een televisie- en theaterproducent. Hij volgde in een ver verleden twee opleidingen, die tot timmerman en technisch tekenaar, maar hij maakte zijn werk van zijn passie, toneel en televisie. Al op 18 jarige leeftijd kocht hij de rechten op voor de televisieserie Batman. Later trad hij op als clown in een kinderprogramma, had hij een eigen cabaretgroep, opende hij een feestartikelenwinkel en een theaterbureau. Hij zette een revue op met de toen nog onbekende André van Duin. Hiermee maakte hij zichzelf tot een bekende Nederlander, die tot op heden vele bekende films en musicals heeft geproduceerd, waaronder de televisieprogramma’s de Soundmixshow en Goede Tijden Slechte Tijden. Bijna alle bekende Musicals zijn door Joop van den Ende geproduceerd, zoals The Phantom of the Opera, Ciske de Rat, Dirty Dancing en Evita.


8. Karel van Eerd (1,5 miljard euro)

jumbo

Hallo! Jumbo! Karel van Eerd is de oprichter van de Jumbo Supermarkten. Van Eerd timmerde al een tijd aan de weg als eigenaar van een groothandel toen hij in 1983 de Jumbo formule voor 1 miljoen gulden overnam van Jan Meurs. Het begon met drie winkels. De formule: een breed assortiment tegen scherpe prijzen. Al snel waren er tientallen Jumbo’s in Zeeland, Brabant en Limburg. De groei is niet meer gestopt, door de overnamen van Super de Boer en C1000 groeide Jumbo uit tot de op één na grootste supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn.

7. Lesley Bamberger (1,5 miljard euro)

lesley-bamberger

Lesley Bamberger is een vastgoedhandelaar. Eigenaar van de Kroonenberg Groep. Vooral de verkoop van het kantoor- horecapand The Bank heeft hem veel geld opgeleverd. Bamberger koopt en verkoopt voornamelijk winkel- en woonruimtes over de hele wereld.


6. Marcel Boekhoorn (1,6 miljard euro)

Marcel Boekhoorn is een ondernemer en investeerder. Zijn grootste fortuin behaalde hij met de aan- en verkoop van Telfort. Marcel Boekhoorn is de eigenaar van het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In 2015 tekende Boekhoorn een samenwerkingsovereenkomst tussen Ouwehands Dierenpark en Wildlife Conservation Association afkomstig uit China, waardoor er twee reuzenpanda’s vanuit China naar Nederland zijn gekomen. Marcel Boekhoorn heeft een relatie met zangeres Hind.

5. Wijnand Pon (1,7 miljard euro)

pon

Wijnand Pon is actief bij Pon Holdings. Dit bedrijf is een familiebedrijf uit Almere waar auto’s worden geïmporteerd, waaronder de Volkswagen, Seat, Audi, Porsche en Škoda. Ook is Pon Holdings de eigenaar van een aantal fietsmerken, zoals Gazelle en Union. Ook bij andere activiteiten is het bedrijf betrokken, waaronder het leasen van auto’s.


4. John de Mol (2,5 miljard euro)

john-de-mol

John de Mol is een zeer bekende mediamagnaat en televisieproducent. Hij is de broer van de bekende presentatrice en actrice Linda de Mol. In zijn jonge jaren had John de Mol vooral veel aandacht voor voetbal. Hij werd commissaris bij Ajax en is daar nu nog vaak als toeschouwer te vinden. John raakte door zijn vader, die directeur was van de platenzender Radio Noordzee, geïnteresseerd in de platenindustrie. Eerst werd hij technicus bij discjockey Joost den Draaier. Daarna mocht hij zelf platen aan elkaar gaan praten en niet veel later kon hij als parttimer aan de slag bij Studio Sport. Hier monteerde hij de hoogtepunten van voetbalwedstrijden aan elkaar. Bij de TROS begon John ondertussen te werken als assistent-assistent-producer. Toen zijn superieuren vertrokken, produceerde hij al op zijn 23e grote spelshows, zoals De Showbizzquiz. Kort daarna werd hij eigenaar van John de Mol Producties BV, dat met een moeilijke start een groot succes is geworden met programma’s als Medisch Centrum West. John fuseerde zijn bedrijf met Joop van den Ende, dat resulteerde in Endemol met programma’s als Big Brother. Nu is John de Mol de eigenaar van Talpa Media, Talpa beheer en mede eigenaar van SBS.

3. Hans Melchers (2,5 miljard euro)

hans-melchers

De zakenman Hans Melchers bereikte zijn eerste succes als eigenaar van het Arnhemse internationale bedrijf Melchemie. Ook verdiende hij veel geld bij de investeringsmaatschappij HAL Investments. Hans Melchers heeft een eigen stichting, het Hans Melchersfonds, daarmee verleent hij financiële steun aan instellingen en personen die ten onrechte zijn zwartgemaakt in de media. Ook ondersteunt hij financieel de top van het Nederlandse Bridge. Melchers kocht een grote collectie realistische kunst en zorgt ervoor dat de werken openbaar tentoongesteld worden.

2. Dik Wessels (3,3 miljard euro)

dik-wessels

Dik Wessels is een bouwondernemer uit Rijssen. Hij is de directeur van de onderneming VolkerWessels, dat voortkomt uit Bouwbedrijf Wessels, in 1933 gestart door de vader van Dik Wessels. Hij verstrekte in 2016 twee miljoenenleningen aan de voetbalclub FC Twente, waardoor de club het nieuwe eredivisieseizoen in kon gaan (in plaats van degraderen naar de Jupiler League).

1. Frits Goldschmeding (4,7 miljard euro)

frits-goldschmeding

Frits Goldschmeding is de oprichter van Randstad Holding (Randstad uitzendbureau) in 1960. Hiermee is hij de grondlegger van de flexibele arbeidsmarkt. Nu, sinds 2015, zit hij bij de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie in de raad van toezicht. Met deze foundation wil Frits medemenselijkheid en liefde terug brengen in de samenleving. Doel van de onderneming is een betere wereld initiëren door middel van het denken vanuit het belang van de ander. De foundation ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en projecten die hiertoe kunnen leiden.

  1. anoniem november 15, 2016
   • tim mei 19, 2017
  2. Hosti december 1, 2016
  3. Rijke Belg december 11, 2016
   • Anoniem december 23, 2016
  4. Ondernemer april 13, 2018

  Jouw Reactie?