De rijkste worden rijker, zo gaat het nu al jaren in Nederland (en in de wereld). De nummer één in de lijst van rijkste Nederlanders kon in 2019 zelf 1,5 miljard euro aan haar vermogen toevoegen. Er zijn in totaal 37 miljardairs in Nederland, zes meer dan in 2018.
Let wel op dat het gaat om vermogen, dit geld hebben deze mannen en vrouwen dus niet direct voorhanden, het zit voornamelijk in aandelen van hun bedrijf.

10. Marcel Boekhoorn (2,0 miljard euro)

Marcel Boekhoorn is een ondernemer en investeerder. Zijn grootste fortuin behaalde hij met de aan- en verkoop van Telfort. In 2018 kocht hij het noodlijdende HEMA, en met zijn investeringsbedrijf heeft hij belangen in meer dan 30 bedrijven. Marcel Boekhoorn is ook de eigenaar van het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In 2015 tekende Boekhoorn een samenwerkingsovereenkomst tussen Ouwehands Dierenpark en Wildlife Conservation Association afkomstig uit China, waardoor er twee reuzenpanda’s vanuit China naar Nederland zijn gekomen.

9. Wim van der Leegte (2,1 miljard euro)

Ook Wim van der Leegte is een echte ondernemer, al op 19 jarige leeftijd nam hij het Metaal- en Constructiewerkplaats bedrijf van zijn vader over. Dit bedrijf werd door groei en overnames de VDL Groep, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, autobussen en andere eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Wim van der Leegte heeft de leiding van het bedrijf ondertussen overgedragen aan zijn zoon, maar is nog wel groot aandeelhouder en hierdoor wordt zijn vermogen door Quote in 2019 geschat op 2,1 miljard euro.

8. Karel van Eerd (2,3 miljard euro)

jumbo

Hallo! Jumbo! Karel van Eerd is de oprichter van de Jumbo Supermarkten. Van Eerd timmerde al een tijd aan de weg als eigenaar van een groothandel toen hij in 1983 de Jumbo formule voor 1 miljoen gulden overnam van Jan Meurs. Het begon met drie winkels. De formule: een breed assortiment tegen scherpe prijzen. Al snel waren er tientallen Jumbo’s in Zeeland, Brabant en Limburg. De groei is niet meer gestopt, door de overnamen van Super de Boer en C1000 groeide Jumbo uit tot de op één na grootste supermarktketen van Nederland, na Albert Heijn.

7. Hans Melchers (2,4 miljard euro)

hans-melchers

De zakenman Hans Melchers bereikte zijn eerste succes als eigenaar van het Arnhemse internationale bedrijf Melchemie. Ook verdiende hij veel geld bij de investeringsmaatschappij HAL Investments. Hans Melchers heeft een eigen stichting, het Hans Melchersfonds, daarmee verleent hij financiële steun aan instellingen en personen die ten onrechte zijn zwartgemaakt in de media. Ook ondersteunt hij financieel de top van het Nederlandse Bridge. Melchers kocht een grote collectie realistische kunst en zorgt ervoor dat de werken openbaar tentoongesteld worden.

6. John Fentener van Vlissingen (2,4 miljard euro)

John Fentener van Vlissingen (2018)
DWDD/youtube/ CC BY 3.0

John Fentener van Vlissingen komt uit een rijk nest, zijn vader was president-directeur van de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV). Zijn twee broers maakte deel uit van de raad van bestuur, maar John niet. Hij richtte in 1975 zijn eigen bedrijf BCD Holdings N.V. op. Dit bedrijf doet van alles rondom vakanties. Het bestaat uit BCD Travel (zakenreizen), Travix (online reizen), Park ’N Fly (parkeren nabij luchthavens), Airtrade (consolidating en fulfillment) en Parkmobile International (mobiele parkeer- en verkeersapplicaties). Ondertussen is zijn bedrijf actief in 97 landen en heeft het een omzet van 22,8 miljard dollar.

5. Ralph Sonnenberg (2,6 miljard euro)

Ralph Sonnenberg is de CEO van Hunter Douglas N.V. Die naam zegt je misschien niks, maar als we zeggen dat dit bedrijf “Luxaflex” maakt dan snap je meteen waarom ze succesvol zijn. Het gebeurd niet vaak dat een merknaam een soortnaam wordt! De vader van Ralph, Henry Sonnenberg richtte het bedrijf in 1919 op, toen nog in Duitsland. De familie is Joods, dus de overstap in 1933 naar Nederland is logisch.
Ralph Sonnenberg leidt het bedrijf samen met zijn twee zoons Mark en David, maar heeft wel het grootste deel van de aandelen in eigen handen wat hem in 2019 een vermogen van 2,6 miljard euro oplevert.

4. John de Mol (2,5 miljard euro)

john-de-mol

John de Mol is een zeer bekende mediamagnaat en televisieproducent. John raakte door zijn vader, die directeur was van de platenzender Radio Noordzee, geïnteresseerd in de platenindustrie. Eerst werd hij technicus bij dj Joost den Draaier. Daarna mocht hij zelf platen aan elkaar gaan praten en niet veel later kon hij als parttimer aan de slag bij Studio Sport. Hier monteerde hij de hoogtepunten van voetbalwedstrijden aan elkaar. Bij de TROS begon John ondertussen te werken als assistent-assistent-producer. Toen zijn superieuren vertrokken, produceerde hij al op zijn 23e grote spelshows, zoals De Showbizzquiz. Kort daarna werd hij eigenaar van John de Mol Producties BV, dat met een moeilijke start een groot succes is geworden met programma’s als Medisch Centrum West. John fuseerde zijn bedrijf met Joop van den Ende, dat resulteerde in Endemol met programma’s als Big Brother. Nu is John de Mol de eigenaar van Talpa Media, Talpa beheer en mede eigenaar van SBS.

3. Gérita en Inge Wessels (3,6 miljard euro)

dik-wessels

Eind 2017 overleed Dik Wessels, een zeer succesvol bouwondernemer die altijd in de lijstjes van rijkste Nederlander te vinden was. Hij was de directeur van de onderneming VolkerWessels, dat voortkomt uit Bouwbedrijf Wessels, in 1933 gestart door de vader van Dik Wessels. Zijn twee dochters Gérita en Inge Wessels erfden de aandelen en het investeringsmaatschappij Reggeborgh. Quote heeft besloten het kapitaal van de zussen samen te pakken en ze zo een derde plaats in de lijst te geven.

2. Frits Goldschmeding (4,4 miljard euro)

frits-goldschmeding

Frits Goldschmeding is de oprichter van Randstad Holding (Randstad uitzendbureau) in 1960. Hiermee is hij de grondlegger van de flexibele arbeidsmarkt. Nu, sinds 2015, zit hij bij de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie in de raad van toezicht. Met deze foundation wil Frits medemenselijkheid en liefde terug brengen in de samenleving. Doel van de onderneming is een betere wereld initiëren door middel van het denken vanuit het belang van de ander. De foundation ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en projecten die hiertoe kunnen leiden.

1. Charlene de Carvalho-Heineken (14,2 miljard euro)

Miljardair worden simpelweg door geboorte. Het overkwam de rijkste Nederlandse vrouw (en een van de rijkste vrouwen van de wereld) Charlene Heineken. Haar vader was Freddy Heineken, de man achter het wereldberoemde biermerk. Toen hij in 2002 overleed kreeg Charlene netjes drie miljard dollar gestort als erfenis. Daarnaast heeft ze 25 procent van alle aandelen Heineken in handen en is ook directeur van het bedrijf. Of het nu komt door haar fantastische zakeninzicht of gewoon door het feit dat er wereldwijd bier wordt gedronken is niet te zeggen. Feit is wel dat haar erfenis inmiddels is verveelvoudigd tot een astronomisch bedrag.