Waar je ook bent – in de bibliotheek, boekenwinkel of op school – je kunt niet om Roald Dahl heen. Deze kinderboekenschrijver hield er een bijzondere schrijfstijl op na; vreemd, grappig, onvoorspelbaar en zo nu en dan wat sadistisch.

10. De Gremlins

De Gremlins

‘De Gremlins’ is het eerste kinderboek dat Roald Dahl heeft geschreven. Het kwam uit tijdens de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn in 1943. Al na het lezen van de eerste pagina’s wordt duidelijk dat de gremlins erg kwaad zijn op de Engelsen. Het bos – de leefomgeving van de gremlins – wordt gekapt om er een vliegtuigfabriek neer te zetten. Als wraak besluiten de gremlins om schade aan de vliegtuigen toe te brengen. Gelukkig weet de gedupeerde piloot Gus – hoofdpersoon in dit boek – de gremlins ervan te overtuigen om met elkaar de strijd aan te gaan tegen de nazi’s.

9. De reuzenkrokodil

De reuzenkrokodil

In 1978 werd ‘De reuzenkrokodil’ uitgegeven. In dit relatief korte verhaal van Roald Dahl staat de vernietigingsdrang van de krokodil centraal. Althans, zijn pogingen om kinderen te pakken. Gelukkig worden de kinderen gewaarschuwd door de andere dieren in het woud. Uiteindelijk is de olifant het zat; met zijn slurf slingert hij de kwade krokodil de ruimte in. Daar knal hij tegen de zon aan.

Koop het boek bij bol.com

8. De tovervinger

De tovervinger

Het zal je maar gebeuren; ben je boos, dan verandert één van je vingers in een tovervinger. Dat is wat er met het achtjarige meisje – de hoofdpersoon uit Dahl’s boek ‘De tovervinger’ – aan de hand is. Ze besluit om haar gave aan te wenden om haar buren te stoppen. De familie Kreitjes maakt zich namelijk schuldig aan jagen op eenden. Met haar tovervinger creëert het meisje een situatie waarin de familie Kreitjes wordt overmeesterd door een viertal eenden. Zal het jagen zo een halt worden toegeroepen?

Koop het boek bij bol.com

7. De fantastische meneer Vos

De fantastische meneer Vos

In 1970 veroorzaakte het boek ‘De fantastische meneer Vos’ een ware stormloop richting de boekwinkels. In 1972 kenden de Nederlandse kenners aan dit boek dan ook een zilveren griffel toe. Het verhaal draait om een drietal boeren – respectievelijk Bolus, Biet en Bits – dat last heeft van meneer Vos. Elke keer weer berooft het dier hen van voedsel. Wat ze ook proberen, ze kunnen hem niet stoppen. Dan besluiten de boeren om de vos bij de uitgang van zijn hol op te wachten. In de tussentijd graaft meneer Vos een gang richting de voorraadschuur van de boeren!

Koop het boek bij bol.com

6. Sjakie en de grote glazen lift

Sjakie en de grote glazen lift

Een vervolg op het succesvolle ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ bleef niet lang uit. In 1972 bracht Roald Dahl ‘Sjakie en de grote glazen lift’ uit. Dit boek gaat verder waar het eerste is geëindigd. Samen met Willy Wonka haalt Sjakie zijn familie op met de grote glazen lift. Als het gezelschap is ingestapt, ontstaat er al snel onenigheid tussen Willy en één van Sjakie’s oma’s. Hoewel de lift hierdoor van koers verandert, weet men toch de fabriek te bereiken. Het valt niet mee voor iedereen om zijn plek te vinden. Zal Willy erin slagen om de gehele familie aan boord te houden?

5. De reuzenperzik

De reuzenperzik

In 1961 publiceerde Roald Dahl ‘De reuzenperzik’. Bijna 35 jaar later is het boek verfilmd. De hoofdpersoon – een jongen die luistert naar de naam James – moet bij zijn vervelende tantes gaan wonen. Op een dag knoeit hij per ongeluk wat van het toverkruid bij de perzikboom. Het gevolg? Een reusachtige perzik! Al snel ontdekt James dat er insecten in deze perzik wonen. Samen besluiten ze om de tantes te verlaten; de perzik maakt zich los van de boom. Na vele omzwervingen komt het gezelschap aan in New York. Hier vinden de insecten werk in de stad. James besluit om in de pit van de perzik – middenin Central Park – te blijven wonen.

Koop het boek bij bol.com

4. Joris en de geheimzinnige toverdrank

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Opvallend is dat veel verhalen van Roald Dahl zijn opgebouwd rondom kinderen, die in een hevige strijd met hun (groot-)ouders verwikkeld zijn. Dit gaat ook op voor ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ (1981). Joris is de pesterijen van zijn oma meer dan zat. Hij besluit om een toverdrank te maken en dit aan haar te geven. Van dierenmedicijnen, motorolie, schoonmaakmiddelen, bruine verf en nog veel meer troep brouwt hij een bijzonder mengsel. Zo bijzonder, dat hij het recept vergeet! Kan hij de uitwerking onder controle houden?

Koop het boek bij bol.com

3. De heksen

De heksen

‘De heksen’ is een voorbeeld van hoe sadistisch Roald Dahl uit de hoek kon komen. Zo is dit boek – dat in 1983 verscheen – regelmatig aangepast. Dahl’s uiterst gedetailleerde beschrijving van wat heksen allemaal met kinderen doen, viel niet bij iedereen in de smaak. In het verhaal volgen we een jongetje dat – samen met zijn oma – de strijd aangaat tegen heksen. Even daarvoor waren ze getuige van een heksenbijeenkomst, waarbij de heksen hun ‘anti-kinderen-plannen’ presenteerden. Kunnen de jongen en zijn oma die vreselijke heksen stoppen? In 1990 is ‘De heksen’ verfilmd; de makers hebben het einde aangepast. Om deze reden wilde Roald Dahl niets van de film weten!

Koop het boek bij bol.com

2. Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek

‘Sjakie en de chocoladefabriek’ wordt beschouwd als één van de beste kinderboeken van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Sjakie – zijn Engelse naam is Charlie Bucket – groeit op in armoede. In de stad, waarin hij woont, is ook de chocoladefabriek van Willy Wonka gevestigd. Op een dag roept de eigenaar een bijzondere wedstrijd uit; in vijf repen zit een speciale toegangskaart verstopt. Zo’n kaart geeft toegang tot de fabriek! Samen met vier andere kinderen behoort Sjakie tot de gelukkige winnaars. Na een bizarre rondleiding door de fabriek, blijft alleen de bescheiden Sjakie over. Willy Wonka ziet in hem de ideale kandidaat om de fabriek over te nemen.

Koop het boek bij bol.com

Koop het boek bij bol.com

1. Matilda

Matilda

In 1988 publiceerde Roald Dahl het kinderboek ‘Matilda’. Een jaar later werd dit meesterwerk bekroond met de ‘Prijs van de Nederlandse Kinderjury’. In het verhaal volgen we de hoogbegaafde Matilda. Haar ouders hebben geen idee van haar gaven. Bovenal interesseert het hen geen moer. Gelukkig wordt het meisje wel begrepen door haar schooljuf. Al snel sluiten zij een bijzondere vriendschap met elkaar. Na een behoorlijk uit de hand gelopen strijd met de directrice van school besluit Matilda om bij haar juf te gaan wonen. In 1996 is het boek ‘Matilda’ verfilmd door niemand minder dan Danny DeVito.

Koop het boek bij bol.com