Pepernoten op de koppen van alle schappen, liedjes in elke winkel, kinderen met witte gezichtjes, stapels folders in de brievenbus… Sinterklaas en zijn pieten zijn in het land! Voor wie niet wachten kan of er simpelweg geen genoeg van krijgt, volgt hieronder de top 10 van Sinterklaasfilms.

10. Debiteuren Crediteuren – ‘Sinterklaas’

Is het bij jullie op kantoor ook een jaarlijks terugkerend fenomeen? Hoe dan ook, Sinterklaas uitgevoerd door Jiskefet wordt nog heel vaak bekeken. Zeker ook besproken, daarom mag deze sketch niet ontbreken in dit overzicht.

Je hoort het Storms gewoon zeggen: “Sinterklaas, dat burgermannetje uit Spanje…”. Natuurlijk zijn ook Edgar en Jos aanwezig als Sinterklaas de afdeling Debiteuren Crediteuren bezoekt. Hoewel juf Jannie haar uiterste best doet om het gezellig te maken, heeft de verdrietige Sinterklaas geen trek in chocomelk, pepernoten of taai taai. Hij wil op een andere manier getroost worden. Edgar biedt hulp.

Hans Teeuwen gaf op sublieme wijze uiting aan de rol van Sinterklaas. Het gezelschap Jiskefet, nu als Debiteuren Crediteuren, wordt als bekend verondersteld. Op Youtube zijn de filmpjes te vinden.

9. ‘De droom van Sinterklaas’ (1983)

We nemen je verder mee terug in de tijd, 1983 om precies te zijn. Toen werd de minifilm ‘De droom van Sinterklaas’ op TV getoond. Deze eerste officiële Sinterklaasfilm heeft niets met heimelijke genoegens van doen!

Het verhaal speelt zich af in het kasteel van de Sint tijdens de intocht in Hoorn. Op een dag maakt Loepiali Hazelnoot, een Chinese schilder, een schilderij van Sint. Hierbij gebruikt hij een speciale rode verf. De Hoofdpiet heeft al snel in de gaten dat er iets aan de hand is met die verf! Loepiali Hazelnoot geeft toe dat de verf, Chinarood, betoverd is. Als je deze kleur op doek aanbrengt, komt het schilderij tot leven. De wondere werking van deze verf is ook twee boeven niet onopgemerkt gebleven; zij maken hier jacht op. En Sinterklaas … hij denkt dat hij in dromenland is.

Toen al maakten vele bekende acteurs hun opwachting in een Sinterklaasfilm. Zo speelden Piet Römer, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Aart Staartjes en Martin Brozius een rol in deze klassieker. Mis je Bram van der Vlugt in dit rijtje? Klopt, de rol van Sinterklaas werd gespeeld door Adrie van Oorschot, zijn voorganger.

8. ‘Waar is het paard van Sinterklaas?’ (2007)

Waar is het paard van Sinterklaas

In 2007 kwam het vervolg op ‘Het paard van Sinterklaas’, zie verder onderaan, uit. Aan het einde van het eerste deel heeft Sinterklaas een deal gesloten met het Chinese meisje Winky. Als hij in Spanje is, zorgt zij voor Amerigo. Maar Winky wil meer dan alleen voeren en de stal uitmesten. Op een dag gaat ze zonder toestemming op Amerigo rijden. Het gaat best goed, tot het paard schrikt van een hond. Amerigo steigert en gaat er vandoor. In eerste instantie zegt Winky tegen niemand dat het paard van Sinterklaas zoek is. Maar heel lang kan ze dit geheim niet bewaren. Dan komt iedereen in actie! Hopelijk is het nog niet te laat.

7. De club van Sinterklaas – ‘De jacht op het kasteel’ (2009)

De club van Sinterklaas – ‘De jacht op het kasteel

Testpiet, Muziekpiet, Profpiet, Hoge Hoogte Piet, wie kent ze niet. Deze en nog veel meer andere pieten doen hun intrede in ‘De club van Sinterklaas’. Elk jaar weer beleven ze samen de spannendste avonturen.

In ‘De jacht op het kasteel’ staan de pieten van de club voor een groot dilemma. De grote vraag is of de kinderen dat jaar nog wel kunnen rekenen op pepernoten en cadeaus. De oven in de kasteelkeuken is namelijk stuk. Er komt hulp uit onverwachte, niet erg betrouwbare hoek. Natuurlijk mag Sinterklaas van dit alles niks weten. De pieten stellen alles in werking om zijn verjaardag tot een goed einde te brengen. Maar of dat op tijd zal lukken?

6. ‘Bennie Stout’ (2011)

Bennie-Stout

Deze avontuurlijke familiefilm, opgenomen in het Zuiderzeemuseum, speelt zich af in de jaren ’30. Let op; als in de zak gestopt worden de grootste angst van je kind is, dan kun je beter een andere film uit deze top 10 kiezen. Zoals het een straatjochie van zijn leeftijd betaamt, zet Benjamin (Bennie) Stout de boel regelmatig op stelten. Dan kondigt Sinterklaas zich aan. Jammer genoeg kan Bennie’s vader pakjesavond niet samen met de familie vieren. Als Bennie merkt dat Sinterklaas zijn grootste wens, dat zijn vader erbij is, niet zomaar in vervulling kan laten gaan, bedenkt hij een plan. Hij zet alles op alles om op de lijst van ‘stoute kinderen’ te geraken. Die mogen namelijk mee in de zak naar Spanje…
Naast Koen Dobbelaer, als Bennie Stout, spelen ook Hanna Verboom en theaterduo Plien & Bianca een rol in deze film.

5. ‘Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot’ (2009)

Sinterklaas en de verdwenen pakjesboot

Deze film is het vervolg op ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’, die net buiten de top 10 Sinterklaasfilms viel. Leuk aan dit tweede deel is dat het zich eens niet in de bekende setting zoals het kasteel afspeelt.

Sinterklaas mist de boot, daar draait dit verhaal om. In de veronderstelling dat Sint aan boord was, zijn de pieten al vertrokken naar Nederland. Pas halverwege de boottocht ontdekken ook de pieten dat zij iets belangrijks zijn vergeten. Voor de zekerheid regelen ze een nepsint. Als dan ook nog twee verstekelingen aan boord zijn, worden de problemen nog groter. Het heeft er alle schijn van dat de geplande intocht dit keer helemaal in het water valt.

4. De club van Sinterklaas – ‘De Pietenschool’ (2013)

De Pietenschool

Hoewel menig ouder een voorkeur heeft voor Dieuwertje en het Sinterklaasjournaal, dansen de kinderen massaal mee met de club van Sinterklaas. Nu in de bioscoop draait ‘De Pietenschool’. In 2014 krijgt ‘De Pietenschool’ een vervolg, is al bekend gemaakt.

Welk kind wil niet zelf ontdekken hoe je een zwarte piet wordt? Hoe leer je dat beter dan bij Sinterklaas zelf? De goedheiligman doet niet kinderachtig en organiseert een wedstrijd. Ergens in Nederland heeft hij een Gouden Pepernoot verstopt. Wie die vindt, wordt toegelaten tot de Pietenschool in Spanje. Maar als er twee Gouden Pepernoten gevonden worden, moeten de Pieten zowel Coole Piet-fan Lucas als een geheimzinnige man meenemen naar het kasteel. Wie van hen haalt het Pietenexamen?

3. ‘Sinterklaas en het raadsel van 5 december’ (2011)

Sinterklaas en het raadsel van 5 december

Check zelf de reviews; ‘Sinterklaas en het raadsel van 5 december’ wordt gewaardeerd met lovende recensies en vijf sterren.

Ook in deze film ontbreekt het de pieten niet aan problemen. Zo zijn de meeste schoorstenen verdwenen en veel huizen tegenwoordig beveiligd met een alarm. Tijdens het bezorgen van de cadeautjes worden de arme pieten steeds door de politie achterna gezeten. Eén voor één belanden ze in de gevangenis. Of dat nog niet genoeg is, wordt Sinterklaas ontvoerd door Dr. Brein en haar maten Joris en Boris. De klok tikt door, pakjesavond nadert… Gaat het Sinterklaas en zijn pieten lukken om op tijd een oplossing te vinden?

2. ‘Het grote Sinterklaasverhaal’ (2000)

grote sinterklaas verhaal

In 2000 werd ‘Het grote Sinterklaasverhaal’ als serie op Kindernet uitgezonden. Later werden de afleveringen samengevat tot een film. Nu eens geen kind of gemene boef in de verhaallijn, maar een 48-jarige enigszins getraumatiseerde zakenvrouw.

Gigi Dietrich was als klein meisje al stout en bijzonder gemeen. Ze heeft nooit een cadeautje van Sinterklaas gekregen! Nu is ze ouder, gemener en erg rancuneus. Ze bedenkt een plan om Sinterklaas te straffen. In haar laboratorium zet ze professor Brausenthaler aan het werk om een robot-Sint in elkaar te knutselen. Deze robot moet gaan stelen waardoor de mensen een hekel aan Sint krijgen. Of haar gemene plan lukt, blijft tot de allerlaatste minuten een groot geheim.

1. ‘Het paard van Sinterklaas’ (2005)

Het paard van Sinterklaas

Deze film heeft alles in zich om 6-jarigen zo’n 92 minuten aan de buis te kluisteren. Aardig aan ‘Het paard van Sinterklaas’ is dat de film duidelijk maakt dat de oer-Hollandse Sinterklaas wel omarmd, maar niet altijd begrepen wordt door mensen die hem niet kennen.

In deze film volgen we de Chinese Winky Wong, gespeeld door Ebbie Tam. Het gezin probeert een bestaan in Nederland op te bouwen. Winky gaat naar een Nederlandse school, waar ze maar niet aan haar klasgenoten kan wennen. Ze vindt troost bij een paardje dat in een weiland dichtbij school staat. Dan breekt de feestmaand aan. Op het verlanglijstje van Winky staat maar één wens: een eigen paard! Groot is haar teleurstelling als de Sint haar op school een speelgoedhondje geeft. Per ongeluk neemt ze het paard van Sinterklaas mee. Gelukkig bedenkt Sinterklaas een oplossing.

Nu we toch met Sinterklaas bezig zijn, bekijk ook onze top 10 van surprise ideeën!