Er is niets in de wereld dat te vergelijken is met het rijden op een snelle motor. De adrenaline giert door je aderen als je vol gas geeft en het gebrul van de krachtige motor je vleugels lijkt te geven, terwijl de wereld langs je heen raast. En hoe sneller, hoe beter, al zal het door de geldende maximumsnelheid in Nederland snel over zijn met de pret. Door de gestroomlijnde ontwerpen alleen al zal het kijken naar deze snelle machines je hart een slag over laten slaan. Maar wat zijn nu eigenlijk de snelste motoren en wie voert de lijst van snelste motoren ter wereld aan?

10. Aprilia RSV4

Aprilia RSV4
foto: Thomas Gray

De wereld maakte kennis met deze motor in 2008 tijdens de International Piaggio Group Conventie, die in Milaan (Italië) gehouden werd. Amper een jaar later, in 2009, werd de motor niet alleen gezien als een toevoeging voor de motorwereld, maar werd de Aprilia RSV4 ook ingezet om deel te nemen tijdens diverse kampioenschappen. De strakke vormgeving en de drie innovatieve systemen waarop Aprilia patent heeft en die zowel de bestuurder, bijrijder als de motor volledig monitoren, terwijl het maximale uit de motor gehaald wordt, maken de Aprilia bijzonder aantrekkelijk. De maximumsnelheid is 281 km/u met een 999,6 V4 motor.

9. Honda CBR 1000 RR

Honda CBR 1000 RR
Foto: Leon Wilson

In het rijtje snelste motors ter wereld, hoort de Honda CBR 1000 RR zeker bij. Honda introduceerde dit model reeds in 2004 en sindsdien heeft de motor veel liefhebbers versteld doen staan. Met een 999 cc vier-in-lijn cilinder en door vloeistof gekoelde motor, haalt de machine met gemak 291 km/u. Niet verwonderlijk dat deze Fireblade, de bijnaam van deze machine, niet onopgemerkt bleef in de racewereld. Het duurde dan ook niet lang of deze motor van Honda was een veel geziene deelnemer aan verschillende race kampioenschappen.

8. Suzuki GSX-R1000

Suzuki GSX- R1000

Als opvolger van de GSX-R1100 werd de Suzuki GSX-R1000 in 2001 op de markt gebracht. De motor was meteen een groot succes en gooide hoge ogen met een topsnelheid van 285 km/u en een strakke vormgeving. De 999 cc vier-in-lijn en door vloeistof gekoelde cilinder motor, heeft vier kleppen per cilinder. Het chassis is uitgerust met voldoende veringen, zodat de motor soepel over de weg glijdt.

7. Yamaha YZF-R1

Yamaha YZF-R1

Met een haalbare snelheid van 297 km/u behoort deze motor eveneens tot de snelste ter wereld. De ingenieuze voetensteun en het zevenvoudige tractie controle systeem maken het voor de bestuurder mogelijk om nog betere prestaties te leveren op zijn machine. De compactere motor, die door Yamaha herontworpen is benadert met een cilinderinhoud van 998 cc de ultieme race motor.

6. MV Agusta F4 Tamburini

MV Augusta F4 Tamburini
Mike Schinkel

De beperkte oplage van slechts 300 stuks maakt deze motor bijzonder aantrekkelijk voor de ware fanaten. Dit specifieke F4 1000 S model is in 2005 uitgebracht en haalt met gemak een snelheid van 307 km/u. Leuk om te weten: alle delen van deze motor, met uitzondering van de brandstoftank, worden gemaakt van koolstofvezels (carbon fiber). De naam dankt de motor aan zijn ontwerper, die de eer had om de motor naar zich vernoemd te krijgen, door aan de multi disc koppeling bekendheid te geven. Met een 998 cc inhoud rijdt de MV Agusta F4 Tamburini tot 280 km/u.

5. MV Agusta F4 R 312

MV Augusta F4 R 312
Klaus Nahr

Alhoewel de MV Agusta F4 R 312 op de eerder uitgebrachte f 4 1000-serie lijkt, is de motor vele malen krachtiger. De 1098 cc motor geeft voldoende kracht om een snelheid van 312 km/u te halen, waar ook de naam R 312 vandaan komt. De motor is uitermate geschikt om over een nat en glad wegdek te rijden, dankzij het ingenieuze en vernieuwde brandstofsysteem.

4. BMW S1000RR

BMW S1000RR
Stefan Krause, Germany

Dat BMW niet alleen snelle auto’s maakt, maar ook verstand van snelle motors heeft bewijst de BMW S1000RR. In 2008 werd de motor, die ontworpen was door BMW Motorrad, voorgesteld aan het publiek en een jaar later maakte de motor zijn opwachting tijdens Motorfiets Wereldkampioenschappen. De 999 cc 4-takt motor en de toevoeging van een extra tand aan het achterste tandwiel laten de machine een snelheid van 305 km/u behalen.

3. Kawasaki Ninja ZZR 1400

Kawasaki Ninja ZZR 1400
PekePON

Waar de serie ZZR motors al bijzonder gewild waren, was de euforie na introductie van de nieuwe ZZR 1400 buiten alle verwachtingen. Alhoewel de snelheid van 299 km/u met een capaciteit van 1441 cc lijkt tegen te vallen, trekt de motor in 2,5 seconden op van nul tot 97 km/u en dat met een motorinhoud van 22 liter. Fraaie details en een geheel vernieuwd frame maken de motor niet alleen snel, maar ook een lust voor het oog.

2. Suzuki Hayabusa

Suzuki Hayabusa
DavidHT

De naam Hayabusa vertaald uit het Japans betekend slechtvalk, de vogel die een snelheid van 290 km/u kan halen. De gelijknamige motor gaat nog net iets sneller en behaalt met een 1340 cc vier-takt motor een snelheid van 320 kilometer per uur. Ondanks deze hoge snelheden is bij het ontwerp rekening gehouden met het rijcomfort van de bestuurder, waar dit model motor ook bekend om staat en geliefd is onder motorrijders.

1. MTT Turbine Superbike Y2K

MTT Turbine Superbike Y2K
Supermac1961

De snelste motor ter wereld is de MTT Turbine Superbike Y2K ontworpen door Ted McIntyre. De geestesvader van deze motor voorzag de machine van een Rolls Royce Allison turbo motor, die gemaakt is naar het ontwerp van de turbine technologie van de marine. De topsnelheid van 400 km/u in combinatie met de allernieuwste innovaties op technologisch gebied hebben ervoor gezorgd dat de MTT Turbine Superbike Y2K door het Guinness Book of Records erkend is als zijnde de snelste en duurste motor voor productie uitgebracht, ooit. De motor sprak zo tot de verbeelding dat deze te zien is in de film ‘Torque’ van Warner Bros. Dat dit de populariteit van de motor verhoogde, mag geen wonder heten.