Mensen zijn al best sterk (vinden we zelf), maar er zijn dieren die nog veel sterker zijn. Staan wij in de top 10, als zoogdier? Of moeten we het toch andere dieren voor ons dulden? En maakt grootte eigenlijk uit, als het om kracht gaat? We vinden het uit in de Top 10 sterkste dieren.
10. Grizzlybeer
De Grizzlybear komt voor in Canada en in het noordwesten van de Verenigde Staten. Met recht behoren ze tot de sterkste dieren ter wereld. Ze hebben dan ook zelf een gewicht van maar liefst 350 kilogram. De Grizzlybear is familie van de bruine beer, en kan bijna 1 keer zijn eigen gewicht tillen. Dat komt dus neer op ruim 500 kilogram.
Je wilt ook niet gebeten worden door zo’n beer, want hun kracht zich vooral in hun kaken. Ze zijn in staat om een bowlingbal kapot te bijten. Daardoor winnen ze ieder gevecht met welk ander dier dan ook.
9. Muskusos
De Muskusos is verwant aan geiten, schapen en antilopen. Als je ernaar kijkt, zou je verwachten dat het een broertje of zusje van een rund is, maar dat is dus niet zo. De muskusos komt voor op de koudste plekken op aarde: Canada, Rusland, Groenland, Noord-Siberië, en ook in Europa: Noorwegen.
Een Muskusos kan zo 640 kilogram wegen. Zelf tilt de Muskusos met gemak 800 kilogram van de grond. Ze worden vaak in de landbouw gebruikt, waar ze een symbool voor kracht en stabiliteit zijn.
8. Anaconda
Sommige mensen moeten er niets van hebben: slangen. . De groene anaconda is de meest bekende anaconda-variant ter wereld. Dit is ook meteen de grootste en zwaarste slang. Ze kunnen meer dan 9 meter lang worden en tot 227 kilogram wegen.
Omdat de anaconda een wurgslang is, zit hun kracht vooral in het wurgen. De omvang van de prooi maakt de anaconda niet uit: hij rekt zijn 9 meter lange lijf uit, en pakt iedere prooi in. Een wild zwijn, jaguar of kaaiman is voor een anaconda geen partij.
7. Gorilla
De gorilla is de grootste primaat op aarde. Deze diersoort staat dan ook bekend om zijn ongelofelijke kracht. Gorilla’s bereiken een lengte van 1,75 meter en wegen maar 200 kilogram, maar ze zijn ontzettend sterk. Alleen al met zijn lange, sterke armen, tilt de gorilla tien keer zijn eigen gewicht.
We vergelijken gorilla’s vaak met mensen, omdat ze best op ons lijken. In vergelijking met een mens, is een gorilla zo’n 15 tot 20 keer sterker dan de mens.
6. Tijger
Tijgers behoren tot de sterkste katachtigen ter wereld. Je vindt ze vooral in de moerasgebieden, regenwouden en graslanden. Denk aan India, Nepal, Maleisië en Rusland. De Siberische tijger is de grootste tijgersoort. Een volwassen tijger weegt ruim 300 kilogram en kan twee keer zijn eigen gewicht dragen.
Zelfs als de tijger op twee poten gaat staan, is het nog steeds een van de meest dodelijke tegenstanders. Ook al staat er een leeuw tegenover ze: bang worden ze er niet van. De tijger pakt de leeuw heel eenvoudig aan.
5. Arend
Krachtige vogels? Zeker! Wat dacht je van de arend? Deze heeft vooral hele sterke poten. Met de grote, gekromde snavel en twee uiterst scherpe klauwen, wil je er als dier geen ruzie mee hebben. Ze duiken op prooien als vossen, wilde katten en hertachtigen.
Wereldwijd bestaan er meer dan 60 soorten arenden. Om je een idee te geven van de kracht van alleen al de sterke, brede vleugels van de arend: ze kunnen op 4,5 kilometer vliegen.
4. Olifant
Het grootste landdier is de Afrikaanse savanneolifant. Maar is hij ook het sterkste dier? Nee, dat niet. Maar hij is wel groter en sterker dan de Aziatische olifant. Deze olifant wordt 2,5 tot 3,5 meter groot. Een mannetjesolifant kan wel 6300 kilo wegen, en een vrouwtjesolifant 3500 kilogram. Met hun brute kracht tillen olifanten zo 9000 kilo van de grond.
Vooral de slurf is heel sterk. Die bevat maar liefst 40.000 spieren en kan een gewicht tot 200 kilogram tillen.
3. Bladsnijdermier
Gek genoeg nemen insecten de top 10 helemaal over, als het gaat om sterkste dieren. Je zo het niet verwachten, maar de bladsnijdermieren is één van de sterkste dieren ter wereld. Ondanks zijn postuur (2,1 centimeter grootte), kan het beestje behoorlijk wat willen. Hij kan namelijk maar liefst 50 keer zijn eigen gewicht tillen.
Bladsnijdermieren hebben krachtige kaken en tillen grote stukken blad moeiteloos op. Met dat blad loopt deze mier een marathon alsof het niets is. Mieren leven samen in groepen van miljoenen. Door al die kracht te bundelen, worden ze nog sterker.
2. Neushoornkever
Neushoornkevers behoren tot de bladsprietkevers en zijn samen de grootste groep kevers ter wereld. Ze worden maar 15 centimeter, maar ze tillen maar liefst 850 keer hun eigen gewicht. Als neushoornkevers mensen zouden zijn, zouden ze zo’n 65.000 kilo kunnen tellen. Dan heb je je plek in de topregionen van de ‘Top 10 sterkste dieren’ wel verdiend.
De neushoornkever komt ook gewoon in Nederland en België voor, dus misschien kom je deze kever een keertje tegen.
1. Mestkever
Mestkevers zijn de sterkste dieren ter wereld. Ze tillen maar liefst 1141 keer hun eigen gewicht. Als mensen zo sterk zouden zijn als de mestkever, tilden ze zonder morren een blauwe vinvis uit de zee. De mestkever leeft op alle continenten, behalve op Antarctica.
Deze kever eet uitwerpselen van andere dieren. Ze rollen dit als bolletjes de tunnels in, die de zelf graven. Vechten doen mestkevers ook, vooral mannetjes onderling, als ze op zoek zijn naar een partner. Dat zullen dan wel flinke gevechten zijn!
2 reacties
neushoornkever 15 cm?? je kunt ook overdrijven he?
Echt hé, een neushoorn kever is maar 4 centimeter… zou onmogelijk zijn dat ie zelfs nog groter is dan de grooste vogelspin lol.