In 1989 legden de Belgen Gert Verhulst en Danny Verbiest het fundament onder het productiebedrijf Studio 100. De mannen vormden het duo Samson en Gert. De serie was een groot succes, zowel op tv als in de verkoop van merchandise. In 1996 besloten de heren het heft in eigen handen te nemen en richten productiemaatschappij Studio 100 op. Hun eerste show, naast Samsom en Gert, is direct een kneiter van een hit, Kabouter Plop. En hier zou het zeker niet bij blijven, eigen slaat alles wat studio 100 maakt aan bij kinderen, of het nu gaat om K3 voor de meisjes, Bumba voor de allerjongste of Piet Piraat voor de jongens. De volgende tien series zijn hun grootste hits tot nu toe.

10. Prinsessia

Prinsessia

‘Prinsessia’ staat bekend als een van de jongste producties van Studio 100. Precies één jaar geleden maakten de vijf prinsesjes hun debuut tijdens de Studio 100 Sinterklaasshow. In de serie zien we hoe de meisjes les krijgen op de prestigieuze prinsessenschool ‘Prinsessia’. Juf Flora probeert hen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. De vijf prinsesjes – die luisteren naar de namen Violet, Iris, Roos, Madeliefje en Linde – voelen zich na elke les een beetje meer prinses. Naast Vlaamse actrices en acteurs spelen in deze serie ook Nederlanders mee. Zo speelt Bettina Berger de rol van juf Flora.

9. Amika

Amika

Liefhebbers van paarden hebben op Ketnet vast gekeken naar ‘Amika’. In deze serie – waarvan in totaal drie seizoenen én een minireeks van vijf afleveringen zijn uitgezonden – draait alles om de prachtige witte hengst ‘Amika’. Hoewel het dier toebehoort aan Marie-Claire – de rijke dochter van de stalhouder waar Merel als stalknecht werkt – wordt snel duidelijk dat het laatstgenoemde meisje een natuurlijke band met ‘Amika’ heeft. Merel weet de hengst te temmen! Sterker nog, samen winnen ze vele prijzen. Om die reden mag Merel een opleiding volgen aan een dure rijschool. Deze ervaring – die ze opdoet in Engeland – zet de verhoudingen binnen de manege op scherp.

8. Bobo

Bobo

Misschien roept de naam ‘Bobo’ wel herinneringen op aan jouw kindertijd. ‘Bobo’ – gebaseerd op de gelijknamige stripserie van Nederlandse makelij – is al heel wat jaren op televisie te zien. In 2011 kwam ‘Bobo’ in handen van Studio 100. Overigens is er aan het oorspronkelijke format niet veel veranderd; net als zijn voorgangers heeft Gert Verhulst ervoor gekozen om de avonturen van de blauwe kindervriend te koppelen aan een thema. Verder brengen ‘Bobo’ en zijn vrienden in elke aflevering een liedje ten gehore. ‘Bobo’ werd uitgezonden op Nick Jr. en op RTL Telekids.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Het Huis Anubis

Het Huis Anubis

Gedurende de periode 2006 tot 2009 hield ‘Het Huis Anubis’ – later ook wel ‘Het Huis Anubis en de Geheime Club van de Oude Wilg’ genoemd – vele kinderen aan de buis gekluisterd. In totaal zijn er van deze serie maar liefst 404 afleveringen gemaakt. In 2008 verscheen ‘Het pad der 7 Zonden’ in de bioscoop. Een jaar later kwam ‘Anubis en de wraak van Arghus’ uit. ‘Het Huis Anubis’ heeft Studio 100 veel gebracht; zo zijn er Engelse en Duitse versies gemaakt. Ook is de serie verkocht aan landen zoals Zweden en Mexico.

6. Piet Piraat

Piet Piraat

Op 24 december 2001 werd de eerste aflevering van ‘Piet Piraat’ uitgezonden op Ketnet. Anno 2014 heeft Studio 100 welgeteld 120 afleveringen gemaakt. Deze worden regelmatig herhaald op Z@ppelin. In de serie volgen we de belevenissen van ‘Piet Piraat’. Hij is de trotse bezitter van het schip ‘De Scheve Schuit’. Samen met zijn trouwe bemanning – bestaande uit stuurvrouw Stien Struis, kok Berend Brokkenpap én matroos Steven Stil – beleeft hij het ene na het andere avontuur op het wilde water. Van ‘Piet Piraat’ zijn ook nog twee televisiefilms en vier bioscoopfilms gemaakt.

5. Mega Mindy

Mega Mindy

Op 29 oktober 2006 maakten de Belgische kinderen kennis met ‘Mega Mindy’. Een half jaar later werd de heldin voorgesteld aan de Nederlandse kinderen; de TROS mocht zich de trotse bezitter van de uitzendrechten noemen. Als je ‘Mega Mindy’ nu ziet op televisie, betreft het een herhaling. Vorig jaar zijn de laatste afleveringen van deze populaire serie uitgezonden. Hoewel er geen nieuwe afleveringen meer worden gemaakt, treedt ‘Mega Mindy’ nog wel op in de bekende Studio 100 shows. Gekleed in haar knalroze ‘Mega Mindy’ outfit laat politieagente Mieke horen dat over een prima stemgeluid beschikt.

4. Bumba

Bumba

Natuurlijk denken de producers van Studio 100 ook aan de allerkleinste televisiekijkers. Precies om die reden hebben zij het clowntje ‘Bumba’ in het leven geroepen. Samen met zijn vriendjes – waaronder Bumbalu, vogel Kiwi, olifant Tumbi, nijlpaard Pantoef, hondje Babaki en neushoorn Bumbum – verzorgt hij geweldige optredens in het circus. Met zijn toverstaf tovert ‘Bumba’ de mooiste dingen tevoorschijn! Zijn kunsten worden ondersteund met speciale melodietjes. Een aflevering duurt niet langer dan vijf minuten; deze duur – in combinatie met een aaneenschakeling van vaste optredens – past precies binnen de spanningsboog van de gemiddelde peuter. Je kunt ‘Bumba’ zien op Z@ppelin.

3. Kabouter Plop

Kabouter Plop

Op 17 augustus 1997 werd de eerste aflevering van ‘Kabouter Plop’ uitgezonden. In totaal heeft Studio 100 méér dan 275 afleveringen gemaakt. Het betreft relatief korte filmpjes – circa vijf minuten – die zich afspelen in de melkherberg van ‘Kabouter Plop’. Hier komen de andere kabouters graag om een beker plopmelk met een plopkoek te nuttigen. In elke aflevering haalt de ondeugende kabouter Klus een grap uit met één van de andere kabouters. Tot besluit krijgen de peuters nog een kleine levensles mee. ‘Kabouter Plop’ heeft zijn naam- en beeldmerk toegekend aan de diverse Plopsaparken. Deze maken deel uit van het Studio 100 imperium.

2. K3

k3

De meiden van K3 leiden een druk bestaan! Naast vele optredens – waaronder die in hun eigen show – hebben ze hun eigen televisieserie. Het begon in 2003 met ‘De Wereld van K3’. Van koken en knutselen tot tips hoe je een dier moet verzorgen; in deze serie lieten de meiden zien wat hen bezighield. Op dit moment wordt ‘Hallo K3!’ uitgezonden. Zo geven Kristel, Karen en Josja – die samenwonen in een appartement – hun fans een kijkje in hun drukbezette leven. Regelmatig maakt K3 een bioscoopfilm. Ook spelen ze gastrollen in andere producties van Studio 100.

1. Samson en Gert

Samson en Gert

Je kunt je voorstellen dat de producers van Studio 100 ‘Samson en Gert’ – het duo dat hen groot heeft gemaakt – in hun hart hebben gesloten. Sinds 1990 wordt de serie onafgebroken uitgezonden op VRT. De eerste Nederlandse zender – die de uitzendrechten van ‘Samson en Gert’ kocht – was Veronica. ‘Samson en Gert’ waren maar liefst 16 seizoenen te zien. In 2006 is men gestopt met het maken van nieuwe afleveringen. Nu kun je nog wel herhalingen zien. In de tussentijd heeft men een bioscoopfilm – genaamd ‘Hotel op stelten’ – gemaakt. Ook staan ‘Samson en Gert’ elk jaar in het theater.