Al op 11-jarige leeftijd wist Thea Beckman dat ze schrijfster wilde worden. Beckman wilde vooral avontuurlijke en spannende boeken schrijven. Ze heeft woord gehouden! De meeste van haar boeken zijn doorspekt met historische feiten.
10. Wij zijn wegwerpkinderen
In ‘Wij zijn wegwerpkinderen’ zijn we getuige van de zoektocht van Yvonne, Marcus en Benito naar liefde en erkenning. Meer concreet zijn de zus en haar broers – die al op jonge leeftijd in een kindertehuis zijn geplaatst – op zoek naar hun vader en moeder. Al snel achterhalen ze het adres van de moeder. De ontmoeting valt enorm tegen; hun moeder heeft letterlijk en figuurlijk afstand van de kinderen gedaan. Willen zij hun vader nog wel opsporen? Yvonne besluit om het toch te doen. Na veel speurwerk volgt er een hereniging met hun vader. Hij leert de kinderen wat liefde is. Dit boek biedt troost aan kinderen, die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.
9. Het geheim van Rotterdam
‘Het geheim van Rotterdam’ kwam uit in 1990. In dit boek neemt Thea Beckman ons mee terug naar de Jonker Fransenoorlog, die zich omstreeks 1483 heeft afgespeeld. Toen leefden de inwoners van Rotterdam – onder het regime van jonker Frans – in grote armoede. Zo verging het ook Caspar en Grietje, de hoofdpersonen. Grietjes vader was chirurgijn Melchior. Dan betrekt Meester Melchior – zoals hij bekend stond – Caspar bij zijn geheimzinnige bezigheden. Daar wil jonker Fransen het zijne van weten!
8. Gekaapt
Thea Beckman heeft in totaal 23 romans geschreven; ‘Gekaapt’ (2003) sluit de rij van historische jeugdromans. Dit boek is bekroond met de Bontekoeprijs. ‘Gekaapt’ speelt zich af in Kampen en omstreken. Als de jonge Gerlof voor het eerst mee mag op een handelsreis, wordt het schip overvallen door een groep piraten. Pas na het betalen van een flinke som losgeld worden Gerlof en zijn oom losgelaten. Gerlof laat het er niet bijzitten; hij sluit zich aan bij een vloot, die op ‘wraakexpeditie’ gaat. In dezelfde periode wordt zijn zusje Gese verliefd op een koopman van buiten Kampen. Lukt het hun vader om zijn kinderen in het gareel te houden?
7. Geef me de ruimte
In 1976 verscheen ‘Geef me de ruimte’, deel één van een trilogie over de ‘Honderdjarige Oorlog’. Later volgden ‘Triomf van de verschroeide aard’ en ‘Het rad van fortuin’. Om een gedwongen huwelijk te ontlopen vlucht de 15-jarige Marije uit haar ouderlijk huis in Brugge. Ze besluit om zich in Frankrijk te vestigen. Al snel vindt Marije het geluk bij een vrijgevochten zanger. Als je denkt dat ‘Geef me de ruimte’ een liefdesverhaal betreft, dan heb je het mis. De liefde tussen Marije en haar zanger speelt zich af in decor van oorlogsgeweld.
6. Hasse Simonsdochter
Net als ‘Gekaapt’ speelt ook ‘Hasse Simonsdochter’ zich af in de omgeving van Kampen. Om de drukte – die er zich in de Hanzestad afspeelt – te ontvluchten, trekt de 15-jarige Hasse er graag op uit. Tijdens een van haar tochten gaat het mis; Hasse wordt zwaar mishandeld door een groep mannen. Gelukkig ontfermt Jan van Schaffelaar zich over het arme meisje. Als Van Schaffelaar publiekelijk ter dood wordt veroordeeld, besluit Hasse om met hem te trouwen. Op deze wijze redt ze zijn leven. Noodgedwongen bouwt het stel een nieuw leven buiten Kampen op. Met ‘Hasse Simonsdochter’ (1983) laat Beckman zien hoe dun de scheidslijn is tussen goed en kwaad.
5. De val van de Vredeborch
In 1988 verraste Thea Beckman haar fans met ‘De val van de Vredeborch’. In dit verhaal – dat zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog – volgen we het leven van Catharina van Leemputte. Samen met haar man Jan en hun vier kinderen leidt zij een onbezorgd leven in de binnenstad van Utrecht. Dan dringen de Spaanse overheersers Utrecht binnen; zij willen de Vredeborch inlijven. Gedurende de strijd wordt de familie Van Leemputte gedwongen om een aantal Spaanse soldaten in huis te nemen. Dit brengt de nodige spanningen met zich mee.
4. Zwerftocht met Korilu
Net als ‘Wij zijn wegwerpkinderen’ valt ook ‘Zwerftocht met Korilu’ (1971) niet in de categorie historische kinderromans. In het laatstgenoemde boek heeft Thea Beckman een aantal wijze levenslessen verzameld. Bolleboos Jasper denkt dat hij alles al weet. Daarom spijbelt hij van school. Op een dag komt hij een vreemd wezen – dat luistert naar de naam Korilu – tegen. Het tweetal besluit om een wereldreis te maken. Gedurende hun avonturen komt Jasper erachter dat er veel is, dat hij van anderen kan leren. ‘Zwerftocht met Korilu’ is onderscheiden met een Zilveren Griffel.
3. Stad in de storm
‘Stad in de storm’ schetst een beeld van hoe het er – ten tijde van de Franse bezetting – in Utrecht aan toeging. Samen met zijn vader – eigenaar van een drukkerij – houdt Hans Ortelius zich bezig met het illegaal drukken van pamfletten. Op deze wijze houden zij de inwoners van hun stad op de hoogte van wat zich allemaal afspeelde in het land. Natuurlijk namen ze hiermee de nodige risico’s! Ook ‘Stad in de storm’ leverde Beckman een Zilveren Griffel op.
2. Kinderen van Moeder Aarde
In 1985 verscheen ‘Kinderen van Moeder Aarde’, deel één van een trilogie over de toekomst van de aarde. Acht tot 10 eeuwen na het uitbreken van de Derde Wereldoorlog genieten de bewoners van Thule – het vroegere Groenland – van een vredig bestaan zonder wapens. Én zonder kou! Het land wordt geregeerd door vrouwen. Op een zekere dag meert er een schip aan; de opvarenden – afkomstig uit het Badense Rijk – willen Thule veroveren. Gelukkig kan de vrouwenraad rekenen op de steun van Christian.
1. Kruistocht in spijkerbroek
Met een tijdmachine terug naar het jaar 1212; het overkomt Dolf Wega. Of het nog niet erg genoeg is, komt hij middenin een Kinderkruistocht terecht. Met zijn kennis – en algemene ontwikkeling – weet Dolf de kinderen te behoeden voor grote gevaren. Als hij de Kinderkruistocht in goede banen heeft geleid, bezint Dolf zich op zijn terugkeer naar de 20e eeuw. Zal hij ooit terugkeren naar zijn eigen leven? Het boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ is maar liefst 350.000 keer over de toonbank gegaan. Je kunt met recht spreken van een bestseller.