Misschien had je nu een lijstje verwacht van de snelste dieren ter wereld? Dat spreekt aan, wie wint de race, Maar wij zetten tien van de traagste dieren voor je op een rijtje. Take your time!

10. Gilamonster

Gilamonster

Deze hagedis kreeg zijn naam doordat bij vooral leefde bij de Gila rivier in Arizona. Het beest heeft een zwart lijf met roze tot een rode vlekken en zeer wratachtige schubben. Zijn staart is bijna even dik als zijn kop en hij heeft stevige klauwen waarmee hij goed kan graven. Niet echt een ergonomische lichaamsbouw dus. Het Gilamonster beweegt weinig en is erg traag. Hij kan zich goed verdedigen tegen zijn dierlijke vijanden. Een beet van het Gilamonster is giftig: het tast het zenuwstelsel aan het geeft verlammingsverschijnselen. Gilamonsters kunnen er lang zonder voedsel, de nood om te bewegen is dus erg klein.

9. Koala beer

koala
Diliff /wikicommons

Ze zijn erg schattig om te zien , die koala beertjes. Maar het zijn notoire luiaards. Ze begeven zich vrij snel naar boven in hun boom maar eens daar, bewegen ze over het algemeen erg weinig en dan ook nog eens heel traag. Misschien weten deze beestjes wel dat ze zo schattig zijn dat mensen of andere vijanden ze niet gaan aanvallen?

8. Amerikaanse houtsnip

Amerikaanse houtsnip
guizmo_68/flickr

Dit vogeltje wordt ongeveer 28 cm hoog en is de traagste vogel van de wereld. De Amerikaanse houtsnip verblijft meestal in lage bosjes naast water of aan de kustlijn. Hij komt vooral voor in de VS en Canada en is een trekvogel. Is hij ergens op een vaste plek, dan gaat hij zich erg traag bewegen. Enkel ’s nachts dan komt hij uit zijn bescherming tevoorschijn en gaat hij op zoek naar regenwormen en andere kleine dieren die hij graag lust.

7. Lamentijn (zeekoe)

zeekoe

De manatee is een zeezoogdier dat al meer dan 50 miljoen jaar bestaat.
Misschien ken je dit dier beter als zeekoe. Manatees lijken ook wat op olifanten. Onderwater olifanten dan. Deze vreedzame beestjes eten vooral planten en kunnen tot vier meter lang worden en meer dan 600 kilogram wegen. Niet echt een lichaam dus om mee door de zeeën te flitsen. Ze zijn niet alleen erg traag, maar ook nog erg lui. Ze wonen in warme, ondiepe wateren en ‘floaten’ eigenlijk heel de hele dag wat rond. Om de paar minuten komen ze wel even boven om met de neus een luchtje te snuiven. Helaas worden ze mede door hun rustige levensstijl regelmatig aangevaren door boten.

6. Lori

lori
Alex Pyron/wikicommons

Lori’s zijn bijzonder schattig, klein, een zachte pels en ogen die helemaal uitstulpen. Ze hebben poten die heel erg op menselijke handen lijken. Het zijn trage beestjes. Ze verdedigen zich tegen hun vijanden met een zacht gif. Daarom blijven die meestal ver weg. De Loris zijn gewoon niet geneigd om veel bewegen. Het zijn ook nachtdieren.

5. Reuzenschildpad

reuzenschildpad
Mfield/wikicommons

Iedereen kind weet dat schildpadden trage diertjes zijn. Het zijn de traagste reptielen in de wereld. Logisch misschien, ze moeten dat enorm zwaar schild meeslepen en ze hebben ook maar kleine pootjes in vergelijking met hun lichaam. De traagste soort van schildpadden zijn de reuzenschildpadden. Die kunnen wel tot 300 kilogram wegen en een lengte krijgen van ongeveer 1,3 meter. Het duurt wel even voor ze zo groot zijn. Maar geen nood, deze diertjes leven lang, ze kunnen wel 100 jaar worden. Waarom zou je je haasten als je zo een lang leven voor je hebt?

4. Zeesterren

zeester

Zeesterren, die ken je wel vanop het strand. Er bestaan meer dan 2000 verschillende soorten van. Ze hebben een stervormig lichaam en meestal vijf langwerpige armen. Sommige soorten hebben stekels, anderen een glad lichaamsoppervlak. Aan de onderkant van de armen bevinden zich buisvoetjes met kleverige napjes waarmee ze zich voortbewegen. Traag op de bodem van de zee. Erg actief zijn ze ook niet voor de rest: om te paren zetten ze hun geslachtscellen af in het zeewater. Niet teveel moeite doen, zo lijkt het wel.

3. Drievingerige luiaard

Drievingerige luiaard

Tja, zijn naam zegt het zelf. Deze beestjes worden tot 70 centimeter lang wegen maximum vijf kilogram. Het zijn hele trage boombewoners. Ze voeden zich met wat er in de boom aanwezig is, namelijk bladeren en twijgen. Om zich te voeden moeten ze alvast de boom niet verlaten. Eén keer per week ongeveer komen ze naar de grond. Daar zijn ze minder veilig dan in de boom. Maar af en toe moeten deze diertjes natuurlijk ook eens naar het toilet. Ook voor hun persoonlijke hygiëne blijven ze tussen de takken. Luiaards verzorgen elkaars vacht door die uit te plukken. Op die manier krijgen ze algen binnen die hun dieet van bladeren aanvult.

2. Tuinslak

Tuinslak
Michael Gäbler/wikicommons

Dit beestje ken je wel. Van de vieze strepen op je terras. Maar het zijn trage beestjes. Stel dat ze een kilometer moeten afleggen, dan zou ze 21 uur kosten.

1. Zeepaardjes

zeepaard
Florin DUMITRESCU/wikicommons

Van een zeepaardje wist je misschien dat het heel traag (rechtstaand) zwemt. De zeepaardjes hebben een inwendig en uitwendig skelet en zijn dus veel te hard voor vele andere zeedieren om als voedsel te dienen. Wegzwemmen van vijanden moeten ze dus niet doen. Ook hun beide ogen kunnen ze onafhankelijk van elkaar bewegen zodat ze hun hele lichaam niet moeten draaien om iets te volgen. Kortom, er zijn weinige redenen voor een zeepaardje om snel te zijn.