Turkije is een paradijs voor liefhebbers van goed eten. De Turkse keuken is een kruising tussen Midden-Oosters, Mediterraans en Centraal-Aziatisch – rijk aan smaken, kruiden en traditie. Of je nu houdt van vlees, vegetarisch, zoet of hartig: Turkije heeft het allemaal. Hieronder vind je tien iconische Turkse gerechten die de veelzijdigheid van deze keuken perfect laten zien.
1. Lahmacun – de Turkse pizza
Dun, krokant en belegd met gekruid gehakt, tomaten, ui en peterselie: lahmacun wordt vaak de “Turkse pizza” genoemd, maar dat doet het gerecht eigenlijk tekort. Je eet het warm, opgerold met wat citroen, sla en ui. Perfect als snelle lunch of streetfood – en minstens zo lekker als zijn Italiaanse tegenhanger.
2. İskender kebab – vlees met een twist
Dit iconische gerecht uit Bursa bestaat uit dun gesneden gegrild lams- of rundergehakt dat over blokjes platbrood wordt gelegd, met een royale hoeveelheid tomatensaus en gesmolten boter, geserveerd met yoghurt. De combinatie van krokant brood en sappig vlees is onweerstaanbaar.
3. Mercimek çorbası – linzensoep met een twist
Een simpele maar ongelooflijk smaakvolle soep van rode linzen, wortel, ui en komijn, vaak geserveerd met een partje citroen. Het is comfortfood op z’n best: voedzaam, verwarmend, en geliefd bij jong en oud. Je vindt het in elk Turks huishouden én restaurant.
4. Börek – bladerdeeg op z’n best
Börek is een gerecht gemaakt van dunne laagjes yufka (een soort filodeeg), vaak gevuld met witte kaas, gehakt, spinazie of aardappel. Het wordt gebakken of gefrituurd en is een populaire snack of ontbijt. Elke regio in Turkije heeft z’n eigen versie, van opgerolde sigara börek tot ovenschotels.
5. Menemen – Turks roerei deluxe
Menemen is een klassiek ontbijt: eieren geroerd met tomaat, paprika en ui, soms met kaas of sucuk (Turkse worst). Geserveerd in een ijzeren pannetje en gegeten met vers brood. Perfect voor een luie ochtend of een stevige brunch.
6. Manti – Turkse dumplings
Kleine gevouwen deegkussentjes gevuld met gekruid gehakt, overgoten met yoghurtsaus, knoflook en gesmolten boter met paprikapoeder. Manti lijkt op ravioli, maar heeft een heel eigen smaakprofiel. Het maken van manti is vaak een familieritueel – hoe kleiner de dumpling, hoe groter de kookkunsten van de maker.
7. Imam bayıldı – de imam viel flauw (van geluk?)
Een beroemde vegetarische klassieker: aubergine gevuld met ui, tomaat, knoflook en kruiden, gestoofd in olijfolie. Volgens de legende viel een imam flauw van verrukking (of vanwege de dure hoeveelheid olijfolie). Hoe dan ook: een delicate, lichtzoete smaak die zelfs vleesliefhebbers overtuigt.
8. Köfte – Turkse gehaktballetjes
Van de grill, uit de oven of gebakken in saus: köfte is er in eindeloos veel varianten. De basis is gekruid runder- of lamsgehakt, soms met broodkruim, ui en knoflook. Serveer ze met rijst, brood of salade, en je hebt een klassieke Turkse maaltijd die nooit verveelt.
9. Pide – de Turkse ‘boot’
Pide is een langwerpig platbrood met opstaande randen, belegd met bijvoorbeeld kaas, ei, spinazie, sucuk of gehakt. De deegboot wordt knapperig gebakken in een steenoven. Perfect als hoofdgerecht of gedeeld met vrienden. Een echte favoriet bij Turkse bakkerijen en grillrooms.
10. Baklava – zoet, plakkerig en onweerstaanbaar
Geen lijst van Turkse gerechten is compleet zonder baklava. Deze decadente zoetigheid van laagjes filodeeg, fijngehakte noten en siroop of honing is beroemd over de hele wereld. De beste baklava komt volgens velen uit Gaziantep, en daar zijn ze het absoluut niet bescheiden over.