Het valt voor velen niet mee om hun (heterogene) relatie probleemloos te laten verlopen, laat staan in stand te houden. Deze top 10 lijst geeft een verklaring voor dit feit. Wellicht helpt deze lijst elkaar beter te begrijpen. De verschillen tussen mannen en vrouwen in deze lijst staan er alsof ze een feit zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel: Vrouwen kunnen goed zijn in iets dat mannelijk is en omgekeerd.

10. Complimenten geven

compliment geven

Vrouwen geven meer complimenten dan mannen. Zij doen dit om anderen een zelfverzekerd(er) gevoel te geven. Mannen doen dit minder. Zij willen niet slijmerig of opdringerig zijn. Als ze het toch doen, dan doet hij het vaak fout bij haar. Hij zegt dan bijvoorbeeld ‘Wat heb je een mooie kont in die broek’, waarop zijn vrouw boos wordt. Dit stimuleert een man natuurlijk niet tot het geven van complimenten.

9. Zorgzaamheid

zorgzaamheid

Vrouwen zijn meer geneigd om voor anderen te zorgen dan mannen: Er werken meer vrouwen in de zorg en een moeder richt zich meer op de zorgtaken dan een vader. Ook in een vriendschap zal een vrouw meer geneigd zijn om zich om de ander te bekommeren. Zij wil écht weten hoe het met een ander gaat. Hij denkt meer: ‘Geen nieuws, goed nieuws.’ Als je ergens op bezoek gaat, zal een vrouw elke 10 minuten vragen of je nog wat wilt drinken. Een man zal zeggen: ‘Daar is de koelkast, redt jezelf’.

8. De weg vinden

de weg vinden

Delen van de hersenen, de partiële cortex en hippocampus, zijn groter bij mannen. Dit zorgt ervoor dat mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben. Mannen zien een kaart als verkleinde versie van de werkelijkheid, vrouwen vinden een kaart moeilijk leesbaar, omdat er geen herkenningspunten op staan. Bij de weg (terug) vinden, werkt dit hetzelfde. Een man vindt de weg aan de hand van de richting (rechts en links), een vrouw aan de hand van (visuele) herkenningspunten (bijvoorbeeld een kerk of een reclamebord).

7. Initiatief

inititeif

Voor mannen is iets doen belangrijk. Zij willen niet te lang stilzitten. Actie en werk, daar identificeert een man zich mee. Vrouwen neigen meer naar denken. Waar een vrouw eerst ergens over na moet denken (en erover wil praten), heeft een man al een besluit genomen en zegt bijvoorbeeld: ‘Kom we gaan gewoon.’ Samenwerken met een man, zal daarom meestal sneller resultaat opleveren dan samenwerken met een vrouw. Een man hakt eerder knopen door, neemt besluiten en initiatief. Om deze reden zal een man in een relatie vaker de leiding nemen. Hij weet wat hij wil (doen), terwijl vrouwen op dat moment nog twijfelen. Mannen doen iets met hun vrienden, vrouwen denken na (en kletsen) met vriendinnen.

6. Dingen tegelijk doen

multitasken

‘Nu even niet, ik ben bezig!’, hoor je mannen vaak zeggen. Dat snapt een vrouw niet. Ze zal antwoorden met: ‘Maar dan kun je toch ook wel even naar me luisteren?’ Nee! Dat kan een man dus niet. Uit onderzoek is gebleken, dat de linker- en de rechterhersenhelft van de man niet goed kunnen samen werken, waardoor ze zich maar op één specifieke taak tegelijk kunnen richten. Als een man geconcentreerd met iets bezig is, kun je hem dus maar beter even met rust laten. Mannen kunnen zich wel op een tweede activiteit richten als de andere activiteit routinematig is geworden. Ze kunnen bijvoorbeeld wel autorijden en radio luisteren tegelijk. Maar zodra het verkeer hectisch wordt, willen ze weer niet gestoord worden. De hersenhelften van vrouwen werken beter samen, waardoor zij wel meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld koken, de vaatwasser uitruimen en what’s appen tegelijk.

5. Ontspanning

ontspannen

Het activiteitsniveau van de hersenen is groter bij vrouwen dan bij mannen. Het brein van de vrouw is nooit in rust. Zij plannen meer, zijn altijd alert en houden alles in de gaten. Bij een man is dat minder het geval. Dit maakt dat vrouwen meer bezig zijn met nadenken, piekeren en twijfelen. Mannen kunnen daarentegen beter ontspannen. Een man zal dan ook vaak tegen een vrouw zeggen: ‘Doe toch eens rustig!’.

4. Focus

Mannen focussen zich op andere dingen dan vrouwen. Als je aan een vrouw vraagt hoe het op haar werk was, dan komt er een lang verhaal. ‘Ik was te laat op mijn werk, want ik miste mijn trein, toen kwam ik ook nog eens een bekende tegen, waardoor ik de tijd vergat…’ Enzovoort, enzovoort. Vraag je een man hoe zijn eetafspraak met een vriend was, dan zal hij zeggen: ‘We hebben gepraat over voetbal.’ Een vrouw wil er zeker van zijn dat ze niks is vergeten, zo compleet mogelijk, tot in details. Een man wil doelgericht, het hoofdzakelijke. Logisch dat mannen vaak te horen krijgen: ‘Je luistert niet naar me!‘ Details interesseren hen niet. Ook de uitspraak van de vrouw: ‘Vertel jij ook eens wat!’, is hiermee te verklaren.

3. Levensbehoefte

levensbehoefte

Succes in het leven, iets bereiken, is voor mannen belangrijk. Zij zien het als hun verantwoordelijkheid om te presteren. De grootste twijfel bij een man slaat toe wanneer hij zijn baan verliest. Hij zal zich een mislukkeling voelen en zich afvragen waarom anderen het beter doen dan hij. Bij vrouwen is prestatie niet het belangrijkste. Zij vinden het belangrijker om iets te betekenen voor hun omgeving. Zij willen een goede moeder, vrouw én een goede vriendin zijn. Hun eigenwaarde meten zij af aan hun relaties met anderen. Deze goede relatie met anderen is de meest belangrijke behoefte voor vrouwen. Mannen vragen zelden om hulp, dit zien ze als een zwakte. Ze willen zelf tot alles in staat zijn (en dus presteren). Vrouwen vragen vaak om hulp. Zij zien dit als iets sociaals, iets dat de relatie versterkt.

2. Seks

verschil sex

Iedereen weet dat wij mannen en vrouwen sterk verschillen op het gebied van seks. Dat is niet één, maar zijn vele verschillen. Hier staan in het kort de kernpunten op een rij.
-Een man heeft meer testosteron, raakt hierdoor makkelijker opgewonden, heeft vaker en meer zin in seks.
-Een vrouw heeft langer voorspel nodig om opgewonden te raken (zij wil lichamelijk en geestelijk eerst liefde voelen).
-Voor een man is een orgasme een must, voor een vrouw een leuke bijkomstigheid.
-Een vrouw wil knuffelen na de daad, een man niet.
Zie voor uitgebreidere informatie over de verschillen bij seks

1. Emoties

emoties

Over gevoelens praten doen vrouwen gemakkelijker dan mannen. Zij staan meer in contact met hun emoties. Dat komt doordat emoties en taal zich bij vrouwen in hetzelfde hersengebied bevinden. Als je aan een man vraagt hoe hij zich voelt, dan weet hij zich vaak geen raad. Met de vraag: ‘Waar denk je aan?’, bereikt een vrouw meer. Hij zal niet een gevoel omschrijven, maar rationeel praten over een probleem. Ook zoekt een man meer naar een oplossing voor het probleem dan een vrouw. Bij vrouwen gaat het niet om de oplossing, maar om het luisterende oor. Zij willen hun emoties uiten en daar aandacht, erkenning, inleving en begrip voor ontvangen. Daar snappen mannen vaak weinig van. Het komt dan ook vaak voor dat mannen (radeloos) weglopen als een vrouw begint te huilen. En dat maakt een vrouw natuurlijk nog verdrietiger, waardoor ze nog meer aandacht, erkenning, inleving en begrip van haar man vraagt… Enzovoort, enzovoort.