Het is voor iedereen goed om af en toe een uurtje te sporten. Misschien ga je fitnessen, hardlopen, voetballen of geniet je van een dansles. Sommige sporters maken het alleen heel bont, want er zijn een aantal absurde sporten te vinden op deze wereld. Wil jij weten wat de vreemdste sporten zijn die jij kunt beoefenen? Je leest het in deze top 10 vreemde sporten.

10. Octopusworstelen

Octopusworstelen

Iedereen is wel bekend met een normale worstelwedstrijd, maar in de jaren zestig in Amerika ontstond er een totaal nieuwe versie van deze sport. Octopusworstelen was in deze periode namelijk een grote hit. Hoe het in zijn werk ging? Een groep deelnemers gaat tegelijkertijd de zee in, waarna ze op zoek gaan naar een octopus. Deze moeten ze vervolgens aan land zien te krijgen. De persoon met de grootste octopus wint de wedstrijd. De beste tactiek om een octopus te vangen? Gewoon stil in het water liggen en wachten tot de octopus je vastgrijpt. De grootste dieren waren soms maar liefst veertig kilo zwaar, dus octopusworstelen is niet voor iedereen weggelegd.

9. Bo-taoshi

Deze sport vindt zijn oorsprong in Japan en wordt vandaag de dag nog steeds beoefend. Het hele spel van Bo-taoshi draait om een paal. Het doel is vrij simpel: de aanvallers proberen een paal omver te gooien, terwijl verdedigers hem omhoog proberen te houden. Het resultaat is een chaotische mensenberg waarbij iedereen op elkaar probeert te klimmen om de paal te bereiken. Het spel werd oorspronkelijk bedacht door het leger, aangezien het een goede militaire oefening is. Er zit dan ook een belangrijke tactiek achter deze sport, waarbij iedere speler een speciale functie heeft. Als buitenstaander is die tactiek alleen lastig te achterhalen.

8. Vosgooien

vosgooien

Vosgooien wordt gelukkig niet meer beoefend, maar vond zijn oorsprong in de zeventiende en achttiende eeuw van Europa. De sport was een populaire bezigheid voor de rijke aristocraten die vermaak nodig hadden tijdens hun vele feestjes. Deelnemers verspreiden zich over een groot veld, waar ze twee aan twee een grote lap stof vasthouden. Vervolgens wordt er een dier (meestal een vos) in de lucht gegooid. Met behulp van de lappen stof proberen de spelers het dier zo hoog mogelijk in de lucht te lanceren. Daarnaast was het ook het doel om de vos zo lang mogelijk van de ene naar de andere lap te laten stuiteren. En ja, de dieren waren helaas levend tijdens dit spel.

7. Sepak takraw

Probeer je in te denken hoe de combinatie van voetbal en volleybal eruit zou zien en je hebt sepak takraw. Deze sport komt uit zuidoost Azië en is ontzettend moeilijk. Spelers moeten er namelijk voor zorgen dat de bal te allen tijde in de lucht blijft. Hierbij mogen ze hun handen niet gebruiken. Bij sepak takraw is het namelijk alleen toegestaan om je voeten, benen, borst en hoofd te gebruiken. Het resultaat is een sport waarbij spelers de meest gekke schoppen, sprongen en duiken moeten maken. Deze sport bestaat al sinds de vijftiende eeuw maar is wereldwijd nog niet zo bekend. Daar gaat verandering in komen, want waarschijnlijk gaat sepak takraw op de Olympische Spelen in 2024 gespeeld worden.

6. Robot sumo

Bijna iedereen is wel bekend met sumoworstelen. In deze sport staan twee (meestal zwaarlijvige) sporters tegenover elkaar en moeten ze proberen om de tegenstander uit de ring te duwen. Bij robot sumo is het concept hetzelfde, alleen zijn de spelers twee robots. Teams bouwen zelf hun robot en kunnen deze programmeren hoe ze zelf willen. De robots zijn alleen wel helemaal zelfstandig zodra ze in de ring staan, dus ze worden niet van buitenaf aangestuurd. Met behulp van handige algoritmes, sensoren en andere trucjes zorgen teams ervoor dat hun robot slimmer en sterker is dan die van de tegenstander.

5. Spinvechten

spinvechten

Deze sport is ideaal voor iedereen die liever niet van zijn luie stoel af komt. Bij spinvechten draait het namelijk niet om jou, maar om de spin. De “sport” is eenvoudig: vind twee spinnen, zet ze bij elkaar en wacht tot ze gaan vechten. Meestal worden de spinnen op een dun stokje gezet, zodat ze makkelijk naar elkaar toe geduwd kunnen worden. Deze sport is voornamelijk populair in Japan, Singapore en de Filipijnen, maar ook in gevangenissen kom je wedstrijdjes spinvechten tegen. Er zijn zelfs speciale soorten spinnen die je het beste kunt gebruiken voor dit soort gevechten, zoals een springspin of wiebelwebspin.

4. Bull baiting

Bull baiting

Tijdens de victoriaanse tijd in Engeland was deze sport vooral populair. Ook bij deze sport werden dieren op een wrede manier gebruikt. Bull baiting is namelijk een sport waarbij een stier het gevecht aan moet gaan met een ander dier, meestal een hond. De hond kon het spel winnen door de stier in zijn gezicht te bijten en deze beet ook vast te houden. Er werden speciaal honden gefokt en getraind die perfect waren voor de sport: bulldogs en pitbulls. Aan de ene kant vonden mensen het leuk vermaak, maar tegelijkertijd werd er gedacht dat bull baiting het vlees van de stier lekkerder maakte. In sommige dorpen was het dan ook verplicht om een stier eerst mee te laten doen aan een wedstrijd voordat deze geslacht werd.

3. Ultimate Tazer Ball

De meeste sporten op dit lijstje zijn nogal oud, maar dat geldt niet voor Ultimate Tazer Ball. Deze sport werd namelijk pas in 2012 uitgevonden door een groep mannen in Californië. De basis van het spel is simpel: twee teams van vier spelers staan tegenover elkaar en moeten een bal in de goal van het andere team gooien. Tegelijkertijd is iedere speler uitgerust met een stroomstootwapen waarmee hij elektrische schokken kan uitdelen aan tegenstanders. De elektrische schokken zijn niet schadelijk, maar zorgen wel voor spasmes waardoor de tegenstander de bal laat vallen. De sport kreeg dan ook veel kritiek omdat het niet veilig en verantwoord zou zijn.

2. Scheenschoppen

In de zeventiende eeuw in Engeland werd er een simpel nieuw spel uitgevonden: scheenschoppen. Het doel van het spel is vrij eenvoudig, want je moet er gewoon voor zorgen dat je je tegenstander zo hard mogelijk in zijn schenen trapt, zodat hij op de grond valt. Het wil daarnaast ook wel eens gebeuren dat spelers opgeven omdat deze sport gewoon veel te pijnlijk is. Vroeger werd het spel zonder bescherming en met harde schoenen gespeeld, maar tegenwoordig is dat anders. Deelnemers moeten hun broek vullen met stro en alleen zachte schoenen zijn toegestaan. Wil je meedoen? Er is nog steeds een wereldkampioenschap waar duizenden mensen op af komen.

1. Schaakboksen

Ook deze bizarre sport is een combinatie tussen twee sporten die je maar al te goed kent: schaken en boksen. Een spel bestaat uit elf rondes: zes schaakrondes en vijf boksrondes die elkaar afwisselen. Je verliest bij een knock-out, schaakmat of wanneer de jury je de minste punten geeft. Het spel komt oorspronkelijk uit Nederland, waar kunstenaar Iepe Rubingh het introduceerde in 2003. Hij kwam op het idee nadat hij strips van tekenaar Enki Bilal had gezien. Vandaag de dag wordt schaakboksen nog steeds over de hele wereld gespeeld, zodat deelnemers hun hersenen en spierbundels kunnen uitdagen.