Bijna alle kinderen zijn wel opgegroeid met de tandenfee. Deze fee komt in de nacht je slaapkamer binnen om uitgevallen tanden in te wisselen voor een beetje geld. Maar wat weten we nou eigenlijk over het verhaal van de echte tandenfee? Dat leer je in de top 10 weetjes over de tandenfee.

10. Het is een moderne mythe

tandenfee is een recent verhaal

Veel sprookjes en legendes maken al eeuwenlang deel uit van ons dagelijks leven, maar de tandenfee komt eigenlijk pas net om de hoek kijken. De eerste keer dat de fee benoemd werd was in 1908, in een ingezonden brief van een moeder die het verhaal van de fee gebruikte om haar kinderen minder bang te maken voor uitvallende melktanden. In 1927 werd er een toneelstuk over de fee geschreven, waardoor het verhaal alleen maar populairder werd.

9. Niemand weet hoe de tandenfee eruitziet

hoe ziet de tandenfee eruit

Ieder kind weet je te vertellen hoe Sinterklaas, de Kerstman of de paashaas eruitzien, maar bij de tandenfee is dat anders. Er is geen universeel beeld van dit kinderfiguur. De Engelse schrijver Terry Pratchett wist dit probleem op te lossen door een slim verhaal te bedenken. Iedere tandenfee ziet er anders uit doordat dit een droombaan is waar ieder meisje zich voor aan kan melden. Het enige wat je nodig hebt is een ladder en tangetje.

8. Soms is het een muis

een muis als tandenfee

Bij de tandenfee denk je misschien aan een elegante vrouw met vleugels en een jurk. Toch wordt de fee in sommige landen ook wel als een muis afgebeeld. In Frankrijk noemen ze de tandenfee dan ook La Petite Souris: de kleine muis. Kinderen verbergen niet alleen een tand onder hun kussen, maar ook een klein stukje kaas. Zo kan de muis meteen genieten van een kleine traktatie.

7. Ze komt niet vaker dan twintig keer langs

Terwijl Sinterklaas ieder jaar weer op de stoep staat, bezoekt de tandenfee je een stuk minder vaak. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid melktanden die je hebt. De meeste kinderen hebben er maximaal twintig, waardoor ze ook maar twintig keer op een bezoek van de tandenfee kunnen wachten. Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar het is niet iets waar iedereen bij stilstaat.

6. Ze verzamelt zo’n 300.000 tanden per nacht

300000 tanden per nacht

De tandenfee zit geen moment stil, want er zijn altijd wel melktandjes om te verzamelen. Wanneer je alle kinderen bij elkaar optelt en bedenkt hoe vaak ze gemiddeld een tand verliezen, kom je tot de conclusie dat de tandenfee tot wel 300.000 tanden per nacht moet ophalen. Sommige kinderen geloven dat al deze tanden worden gebruikt om huisjes te bouwen in feeënland.

5. De waarde van melktanden volgt de beurs

hoeveel is een tand waard

Er is door de jaren heen onderzoek gedaan naar de waarde van een melktand. Hoeveel geld ontvangen kinderen wanneer ze hun tand klaarleggen voor de tandenfee? Wanneer je deze bedragen van een afstand bekijkt, zie je een algemene trend ontstaan. Trekt de beurs aan en stijgen de prijzen van aandelen? Dan stijgt ook de prijs van een melktand. Is de economie wat minder sterk en dalen de prijzen van aandelen? Dan krijgen kinderen ook minder betaald voor hun tanden.

4. Ze is de beste vriend van de tandarts

De tandenfee doet er alles aan om de tanden van kinderen gezond en mooi te houden. Zo laat ze soms briefjes achter om te zeggen dat kinderen goed moeten poetsen en flossen. Tandartsen zijn dus dol op haar, want kinderen luisteren veel liever naar een fee dan naar hun ouders of een vervelende tandarts.

3. Het is een wetenschappelijk fenomeen

wetenschap

Engelse wetenschappers hebben het soms over Tooth Fairy Science. Dit is een term voor wetenschappelijke onderzoeken die ervan uitgaan dat iets bestaat, terwijl dat helemaal niet zeker is. Zo kan je een wetenschappelijk onderzoek doen naar de manier waarop de tandenfee zich beweegt, maar je vergeet dan te onderzoeken of de tandenfee wel echt bestaat.

2. Er is een gespecialiseerde tandenfee wetenschapper

Het lijkt misschien onzin om de tandenfee wetenschappelijk te onderzoeken, maar er valt veel te leren over de fee. Daar weet Dr. Rosemary Wells alles van. Zij was een van de eerste wetenschappers die zich volledig bezighield met de tandenfee. Door de jaren heen verzamelde ze zo veel spullen die met de tandenfee te maken hadden, dat ze een eigen museum kon openen.

1. Er is een speciale tandenfeedag

tandenfee dag

De Kerstman, Sinterklaas en de paashaas hebben allemaal hun eigen dag waarop ze kinderen verblijden met cadeautjes of wat lekkers. Wat veel mensen niet weten, is dat de tandenfee ook haar eigen, speciale dag heeft. 28 februari staat in het teken van de tandenfee. Deze dag is vooral in het leven geroepen om kinderen minder bang te maken voor het verliezen van melktanden.

Meer lijstjes over mythen en magie