Volg je de laatste mode op de voet? Ook als je minder modebewust bent komen onderstaande namen je vast bekend voor. Deze ontwerpers leiden namelijk een veelbesproken jetsetleven!

10. Alexander McQueen

https://www.youtube.com/watch?v=ILnLCIujKd8

Hoewel het algemeen bekend was dat Alexander McQueen aan hevige depressies leed, waren zijn fans – én familie – geschokt toen zijn zelfmoord wereldkundig werd gemaakt. McQueen is slechts 40 jaar oud geworden. De modewereld ervaart zijn dood als een groot gemis. Alexander McQueen wist het gedegen Britse kleermakersvak te combineren met de verfijnde Franse haute couture én een onberispelijke – typisch Italiaanse – afwerking. Op zijn CV prijken dan ook een groot aantal internationale modehuizen. Met bepaalde creaties gaf McQueen een kijkje in zijn eigen interesses en hobby’s. Als gepassioneerd diepzeeduiker heeft hij diverse op de zeefauna geïnspireerde creaties ontworpen. In 2000 verraste hij iedereen met zijn ‘bumster’; een jeans, die de bilspleet laat zien. Tien jaar later presenteerde hij een collectie geïnspireerd op Darwin’s boek ‘The origin of species’.

9. Domenico Dolce en Stefano Gabbana

De merknaam ‘Dolce & Gabbanna’ – of ‘D&G’ – zegt je vast meer dan de volledige namen van het ontwerpersduo. ‘Dolce & Gabbanna’ staat symbool voor de duurdere lijn, ‘D&G’ is de goedkopere versie. Deze aanpak getuigt wel van een zakelijke aanpak! In 2013 werd duidelijk dat het duo zich beter een goede jurist had kunnen inhuren; de heren – Domenico Dolce en Stefano Gabbanna – werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden voor het ontduiken van belasting. Net daarvoor kregen ze al een boete opgelegd van maar liefst 343 miljoen. Dan te bedenken dat het kledingmerk ‘Dolce & Gabbanna’ ooit in één adem werd genoemd met topmerken zoals Louis Vuitton, Viktor&Rolf, Versace en Gucci.

8. Valentino Garavani

Valentino Garavani is beter bekend als Valentino. In 1949 vertrok hij naar Frankrijk om zich geheel toe te leggen op het vak van couturier. Zo volgde hij hier lessen aan de wereldberoemde ‘École des Beaux Arts’ en daarna nog aan de ‘Chambre Syndicale de la Couture Parisienne’. Tien jaar later keerde Valentino terug naar Rome. Hij wilde hier naam maken als ontwerper. Al snel verhuisde hij met zijn atelier naar de Via Condotti. Hier wisten de vele beroemdheden – die Rome bezochten – hem wel te vinden. Sinds de jaren ’60 is Valentino een belangrijke naam in de modewereld. Tot zijn clientèle mag hij vele sterren rekenen. Ook Koningin Máxima is fan; zo droeg zij een trouwjurk van Valentino.

7. Yves Saint Laurent

Al op 17-jarige leeftijd trad Yves Saint Laurent in dienst bij het modehuis van Christian Dior. Vier jaar later – na het overlijden van Dior in 1957 – kreeg hij hier de leiding. Op dat moment verkeerde het modehuis in zwaar weer. Gelukkig brachten de vernieuwende ontwerpen van Yves Saint Laurent hierin verandering; modehuis Dior telde weer mee. Toen werd Saint Laurent opgeroepen om te dienen in het Franse leger. Vanwege een zenuwinzinking werd hij na 20 dagen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dit kostte hem de leiding bij Dior. Onder de naam ‘YSL’ begon hij samen met Pierre Bergé zijn eigen modehuis. In die periode sierde hij menig rode loper op geflankeerd door sterren zoals Loulou de la Falaise en Catherine Deneuve. Begin jaren ’90 verkocht hij zijn imperium.

6. Christian Dior

Tijdens zijn studie Politieke Wetenschappen ontdekte Christian Dior zijn voorliefde voor architectuur. In zijn vrije tijd schetste hij ook graag kleding. Hoe deze ontwerpen precies bij de couturehuizen terecht gekomen zijn, is niet bekend. Wel is duidelijk dat zijn creaties enorm in de smaak vielen! Zo werd Dior in 1938 aangesteld als ontwerper bij Robert Piguet. Na een tussenstop bij Lucien Lelong begon hij in 1946 zijn eigen modehuis. Bij de financiering hiervan is hij geholpen door textieltycoon Marcel Boussac. In 1947 schudde Dior de modewereld wakker; zijn uitlopende rokken met uiterst smalle tailles werden gezien als enorm vooruitstrevend. Naast haute couture ontwierp Christian Dior ook sierraden. Helaas heeft hij zijn talenten niet volledig kunnen benutten; hij stierf geheel onverwachts in 1957.

5. Ralph Lauren

Het succesverhaal van Ralph Lauren is een mooi voorbeeld van ‘the American dream’. Deze Amerikaanse modeontwerper – geboren als Ralph Lifshitz – is de grote man achter het merk ‘Polo by Ralph Lauren’. Overigens had het er alle schijn van dat het ‘Tie by Ralph Lauren’ zou worden! Tijdens zijn studie economie werkte hij bij een dassenfabrikant. De saaie dassen inspireerden hem om zijn eigen lijn te gaan ontwerpen. In 1967 opende de ambitieuze Lifshitz zijn eerste dassenwinkel. Al snel volgden een volledige mannen- en vrouwencollectie. Deze uiterst commerciële modeontwerper besefte dat mode ‘slechts’ een onderdeel is van lifestyle. Al snel bracht hij via de ‘Polo by Ralph Lauren Corporation’ ook verf, meubels en andere interieurspullen op de markt. Anno 2014 wordt zijn vermogen geschat op 7,5 miljard dollar.

4. Donatella Versace

Dat je als ‘muze van’ kunt uitgroeien tot een wereldberoemde modeontwerper, dat heeft Donatella Versace bewezen. Waar in eerste instantie haar broer – Gianni Versace – internationale bekendheid genoot als modeontwerper, nam zij die rol na zijn dood over. Overigens had ze toen al wat ervaring opgedaan binnen de modewereld. Begin jaren ’90 was Donatella Versace gestart met het ontwerpen van accessoires. Daarna presenteerde ze – onder het label ‘Versace young’ – haar eerste kinderkledinglijn. In 1997 nam ze de taken van haar vermoordde broer over. Slechts drie maanden na zijn dood introduceerde Donatella een ‘ready-to-wear-collectie’. Met de geweldige voorjaarscollectie van 1998 – haar solodebuut – liet ze zien dat ze over fantastische kwaliteiten beschikt!

3. Calvin Klein

https://www.youtube.com/watch?v=eTkrGbbQsRc

In 1968 richtte Calvin Richard Klein – samen met jeugdvriend Barry Schwartz – zijn kledingbedrijf ‘Calvin Klein Inc.’ op. Hieraan voorafgaand volgde hij een opleiding aan het ‘Fashion Institute of Technology’ in New York. Bijna iedereen koppelt de naam ‘Calvin Klein’ aan ondergoed. In de jaren ’80 scoorde hij hiermee enorm veel succes. Niet in de laatste plaats door de opzienbarende advertenties! Voor deze campagne wist Klein modellen zoals Christy Turlington, Kate Moss en Mark Wahlberg te strikken. Overigens heeft hij ook goed verdiend aan de verkopen van zijn jeans. Anno 2014 geniet Calvin Klein in een landelijke villa op Long Island van zijn zorgvuldig opgebouwde pensioen.

2. Coco Chanel

Coco Chanel wordt gezien als pionier in de mode. Zij was het die vrouwen durfde te kleden in truien en plooirokken met verlaagde taille. Om deze stijl af te maken versierde ze de haren met haarbanden en clochehoeden. In 1918 wist Coco Chanel een pand te bemachtigen aan de 31 Rue Cambon in Parijs. Drie jaar later opende ze hier haar eerste modeboetiek. In 1927 bezat Chanel maar liefst vijf gebouwen in deze fraaie straat! Minstens zo opzienbarend als haar creaties waren ook haar uitspraken. Wat te denken van: “Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent”. Met de presentatie van ‘the little black dress’ zette Coco Chanel deze uitspraak kracht bij. Bij deze outfit mag een vleugje ‘Chanel No.5’ niet ontbreken!

1. Giorgio Armani

Giorgio Armani wordt gezien als de meest succesvolle Italiaanse ontwerper. Momenteel bezit Armani ruim 300 vestigingen in 61 steden en 25 landen. Alleen in het continent Afrika is Armani niet vertegenwoordigd. De prognose is dat er de komende twee jaar nog zo’n 40 vestigingen bijkomen. Zijn imperium is ingericht volgens het streven om tijdloze, elegante mode te ontwerpen. Hiertoe rekent Armani mannen, vrouwen én kinderen. Binnen deze hoofdlijnen onderscheidt hij diverse stijlen. Het geheel wordt gecomplementeerd met accessoires zoals brillen, horloges, juwelen en parfums. Op alle items zie je zijn beeldmerk – de gestileerde adelaar – terug. Dan te bedenken dat Giorgio Armani ooit is begonnen aan een studie medicijnen!