Een hond is je beste vriend, nietwaar? Het is niet voor niets dat veel mensen een hond nemen als trouwe levensgezel. Er zitten namelijk allerlei voordelen aan. Zo is er op meerdere manieren wetenschappelijk bewezen dat het hebben van een hond erg goed voor je is. Hoe? Dat lees je in deze top 10 wetenschappelijke redenen om een hond te nemen.

10. Een hond laat je minder alleen voelen

hond niet alleen

Honden zijn er voor je wanneer mensen dat niet zijn. Ze zijn er voor onvoorwaardelijke liefde en staan altijd voor je klaar wanneer je het moeilijk hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met honden zich minder eenzaam en sociaal geïsoleerd voelen. Er is namelijk altijd iemand in de buurt voor een knuffel of om tegen te kletsen. Het is misschien niet hetzelfde als contact met mensen, maar het werkt zeker wel tegen eenzaamheid.

9. Ze zijn goed voor je hart

goed voor je hart

Het hebben van een hond kan ervoor zorgen dat je langer leeft. Uit een uitgebreid onderzoek blijkt dat mensen met honden een lagere bloeddruk hebben en minder stress ervaren. Dat zorgt uiteindelijk voor een kleinere kans op hartproblemen. De band tussen een hond en zijn eigenaar is zo speciaal dat het zorgen voor en knuffelen van je hond voor een lager stressniveau zorgt. Je hond doet zoveel voor jou, dan wil jij natuurlijk het beste hondenvoer bestellen voor hem!

8. Ze werken stressverlagend

stressverlagend

Thuis komen na een stressvolle dag op het werk of overweldigd zijn door alle dingen die je nog moet doen? Een hond verzacht de pijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat honden stress en spanning kunnen laten afnemen bij hun baasjes. Het aaien van je hond kan er al direct voor zorgen dat je bloeddruk daalt, je ademhaling tot rust komt en je hartslag kalmeert. Een knuffelsessie van 10 minuten is volgens wetenschappers genoeg om de ergste stress af te laten nemen.

7. Ze helpen je tijdens een crisis

helpen bij crisis

Het leven is onvoorspelbaar en je weet nooit wanneer je voor een persoonlijke crisis komt te staan. Op dat soort momenten is het fijn om een vertrouwde vriend te hebben die er onvoorwaardelijk voor je is. Uit onderzoek blijkt dat mensen met honden ontzettend geholpen worden door hun hond wanneer ze iets traumatisch meemaken. Hondeneigenaren met een posttraumatische stressstoornis hebben minder psychologische en fysieke klachten dan patiënten zonder een hond. Daarom zijn honden populaire gezelschapsdieren bij oorlogsveteranen.

6. Ze stimuleren je om in beweging te blijven

helpen je in beweging te blijven

Beweging is goed voor je. Niet alleen lichamelijk, want ook je geest knapt op van regelmatige beweging. Mensen met een hond bewegen over het algemeen meer dan mensen zonder hond. Dat is ook niet gek, want die trouwe viervoeter moet iedere dag meerdere keren naar buiten om zijn behoefte te doen. Daarnaast maak je honden ontzettend blij met een wandeling door het bos. Gemiddeld wandelen hondeneigenaren 300 minuten per week, terwijl anderen gemiddeld 200 minuten per week wandelen.

5. Ze maken je aantrekkelijker

hond maakt je aantrekkelijk

Ben je op zoek naar een nieuwe partner? Dan kan het hebben van een hond daarbij helpen. Uit onderzoeken blijkt dat mannen sneller het nummer van een vrouw krijgen wanneer ze een hond hebben. Uit een ander onderzoek blijkt zelfs dat mensen er vaker gelukkiger en meer ontspannen uitzien op een foto met hun hond. Daardoor ben je online ook aantrekkelijker met je hond.

4. Ze maken je socialer

hond maakt sociaal

Wanneer je je hond uitlaat ben je makkelijker te benaderen door anderen. Je hebt een aanknopingspunt om over te praten en leert zo meer mensen kennen. Ook in een hondenpark kun je nieuwe sociale contacten opdoen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen met een huisdier ook sneller een sterke connectie voelen met hun vrienden en familie.

3. Honden laten je van ze houden

houden van hond

Het is niet voor niets dat mensen zo ontzettend gek zijn op hun hond. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het gezicht van een hond dezelfde karakteristieken heeft als het gezicht van een klein kind. Hierdoor wordt je natuurlijke reflex getriggerd om voor je hond te zorgen en van je hond te houden. Die grote ogen hebben dus een sociale functie.

2. Honden maken ons gelukkiger

hond maakt gelukkig

Je hoeft niet eens een hond te hebben, want al door naar een hond te kijken ga je je gelukkiger voelen. Uit een onderzoek blijkt dat het aankijken van een hond voor een piek in het hormoon oxytocine zorgt. Dit wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en kan je een gelukzalig gevoel geven.

1. Honden helpen ouderen

hond en ouderen

Ouderen hebben vaak te maken met eenzaamheid of mentale problemen. Uit onderzoek blijkt dat honden ervoor kunnen zorgen dat ouderen zich minder eenzaam voelen. Therapie met honden is ook een goede methode om de hersenfunctie te stimuleren, waardoor klachten bij dementie afnemen. Ouderen worden vaak ook rustiger en zelfverzekerder, in plaats van angstig of geïrriteerd.