Edelstenen spraken altijd al tot de verbeelding. Ze worden verwerkt in sieraden en hun kostprijs kan soms enorm hoog oplopen.

Een edelsteen onderscheidt zich door zijn schoonheid, duurzaamheid en vooral ook door zijn zeldzaamheid. Er bestaan zo’n 300 verschillende soorten edelstenen, waarvan sommige extreem zeldzaam en dus heel kostbaar zijn.

Edelstenen werden in de loop van miljoenen jaren gevormd door allerlei geologische processen in de aardkorst. Ze bevatten verschillende organische materialen, waaraan ze hun kleur en hun eigenschappen te danken hebben. Hieronder een lijstje van de tien zeldzaamste edelstenen op aarde.

10. Tanzaniet

tanzaniet

Tanzaniet is een zeldzame edelsteensoort afkomstig van de Merelaniheuvels, aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. De edelsteen werd pas ontdekt in 1967. Tanzaniet komt zo weinig voor op aarde dat deze soort mogelijk over twintig tot dertig jaar volledig uitgeput is.

De edelsteen heeft een blauwe tot blauwviolette kleur en bevat calcium, silicium, aluminium en zuurstof. Vooral blauw tanzaniet is erg geliefd en kostbaar. Het was de Amerikaanse sieradenhandel Tiffany & Company die tanzaniet onder de aandacht van het grote publiek bracht in 1968. De edelsteen kost zo’n 600 dollar tot 1200 dollar per karaat (één karaat is tweehonderd milligram!).

9. Poudretteite

poudretteite
Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

In het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw ontdekten arbeiders het uiterst zeldzame poudretteitein een steengroeve in Mont Sainte Hilaire in Quebec, Canada. De edelsteensoort werd genoemd naar de familie Poudrette die eigenaar was van de steengroeve.

Poudretteiet heeft een transparant tot lichtpaars uiterlijk, waarbij de lichtpaarse variant de meest gezochte is. De edelsteensoort bevat de elementen kalium, natrium, boor, silicium en zuurstof. In Mogok (Myanmar) trof men in het jaar 2000 een zuiver stuk poudretteite aan van 9,4 karaat. Wie een poudretteite -edelsteen wil kopen, mag zich verwachten aan de forse prijs van 3.000 dollar per karaat.

8. Benitoiet

Benitoiet

Benitoiet werd voor het eerst gevonden in San Benito County in Californië in 1907. Benitoiet heeft een mooie blauwe tot paarsachtige kleur. Onder ultraviolet licht lijkt de edelsteen op stralend helderblauw krijt. Naast de originele vindplaats treft men benitoiet in kleine hoeveelheden ook aan in Nieuw-Zeeland, Japan en de Amerikaanse staat Arkansas. Benitoiet bevat de elementen barium, titaan, silicium en zuurstof. Om er één karaat van te kopen moet je 3000 tot 4000 dollar neertellen.

7. Zwart opaal

opaal

Hoewel deze edelsteen ‘zwart opaal’ opaal wordt genoemd, vertoont de steen ook andere kleuren. Zwart opaal is niet volledig zwart, maar bezit een grijszwarte, donkergrijze, donkergroene of donkerblauwe grondkleur. De edelsteensoort werd in 1873 ontdekt in Lightning Ridge, een stadje in de ‘outback’ van New South Wales (Australië).

De omgeving van Lightning Ridge groeide uit tot een wereldcentrum van de ontginning van zwart opaal. Ook in het plaatsje Mintabie in Zuid-Australië treft men zwart opaal aan. Naast de donkere achtergrondkleur komen er in zwart opaal opvallende heldere kleuren voor. Elke steen zwart opaal is verschillend. Opaal bestaat uit silicium, zuurstof en waterstof. Verwacht je aan een stevige prijs van 2300 dollar tot meer dan 3500 dollar per karaat.

6. Taaffeite

Taaffeite
Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

De Dublinse juwelier Robert Doffie wist zelf niet dat hij een uiterst zeldzame edelsteensoort in zijn collectie had. Edward Taaffe bezocht de juwelierszaak van Doffie en ontdekte er een edelsteen die later naar hem taaffeite werd genoemd. Tot op dat ogenblik werd taaffeite vaak verward met spinel, een andere edelsteensoort.

Taaffeite bestaat uit de elementen beryllium, magnesium, aluminium en zuurstof. Het is de eerste edelsteen die werd ontdekt waarin zowel beryllium als magnesium voorkomen. De edelsteen is kleurloos tot lichtviolet. Hij wordt alleen aangetroffen in Sri Lanka, zuidelijk Tanzania en in China. Voor één karaat van deze zeldzame edelsteen moet je 1500 tot 2500 dollar ophoesten.

5. Rode beril

rode beril

Beril is een mineraal met als chemische bestanddelen beryllium, aluminium, silicium en zuurstof. Beril komt voor in allerlei kleuren, waaronder in het rood.

Maynard Bixby ontdekte in 1904 rode beril in Juab County in Utah (VS). Men vindt deze zeldzame edelsteensoort ook in Mexico in de staat New Mexico (VS). De Ruby Violet Mine in de Wah Wah Mountains in het zuidwesten van Utah levert echter rode beril-stenen van de beste kwaliteit.

Rode beril bevat de elementen aluminium, beryllium, silicium en zuurstof. De kleur varieert van ‘aardbeirood’ tot donkerrood. Goedkoop is rode beril zeker niet. Sommigen beweren dat rode beril duizend keer meer waard is dan goud. Leg alvast een slordige 10.000 dollar klaar per karaat rode beril.

4. Alexandriet

alexandriet

Een Russische landbouwer merkte deze zeldzame edelsteen in 1830 voor het eerst op tussen de wortels van een omgewaaide boom in de Oeral (Rusland).

Overdag, in het zonlicht, lijkt alexandriet op groene smaragd. ‘s Nachts, bij kaarslicht, heeft alexandriet echter meer weg van rode amethist of robijn. Het is deze eigenschap van kleurverandering die alexandriet uniek maakt.

De edelsteen leende zijn naam van de Russische tsaar Alexander II. De oorspronkelijke vindplaats van alexandriet is het dal van de rivier Tokowaya in de Oeral, Rusland. Later ontdekte men ook alexandriet in Sri Lanka, Brazilië, Madagaskar en Zimbabwe.

De edelsteen bestaat uit een verbinding van aluminium, beryllium en zuurstof. Alexandriet van hoge kwaliteit is zeer schaars, wat de prijs ervan enorm opdrijft. Voor één karaat alexandriet moet je 12.000 dollar van je spaarrekening halen.

3. Jadeiet

Jadeite

Vroeger dacht men dat men jadeiet aan de zijkant van het lichaam moest dragen om nieraandoeningen te genezen. De Spaanse benaming ‘piedra de ijada’ (‘steen van de zijkant’) verklaart de naam van de edelsteensoort.

Jadeiet is al heel lang bekend. Oude Midden-Amerikaanse volkeren als de Azteken en de Maya’s gebruikten de edelsteen onder meer in hun wapens en werktuigen. Jadeiet is afkomstig van Guatemala, Californië, Japan en de Oeral in Rusland. De belangrijkste vindplaats is echter Myanmar. De kleur van jadeiet varieert van grijsgroen tot groen, maar ook witte, grijze en bleekpaarse stenen komen voor.

Jadeiet bestaat uit de elementen natrium, aluminium, silicium en zuurstof. Je telt zo’n 20.000 tot 30.000 dollar neer per karaat.

2. Musgraviet

Musgraviet
DonGuennie www.g-empire.de/CC BY-SA 4.0

De Musgrave Ranges in Zuid-Australië gaven hun naam aan de edelsteensoort musgraviet. De edelsteen komt ook voor in Sri Lanka, Groenland, Antarctica, Madagaskar en Tanzania. De edelsteensoort werd in 1967 ontdekt. Het duurde echter nog tot 1993 om een exemplaar te vinden dat groot genoeg was er edelstenen uit te slijpen.

Musgraviet is verwant aan taaffeiet, waarmee de steen vaak wordt verward. De edelsteen bestaat uit de elementen magnesium, ijzer, zink, beryllium, aluminium en zuurstof. De kleur van musgraviet varieert van grijsgroen tot groen. Je moet er wel zo’n 35.000 dollar per karaat voor overhebben om de trotse bezitter te worden van een musgravietsteen.

1. Painiet

painiet

Het Guinness Book of World Records riep in 2005 painiet uit tot de zeldzaamste edelsteensoort op aarde. Painiet werd in de late jaren vijftig van de vorige eeuw ontdekt in Myanmar, door de Britse edelsteenspecialist Arthur C.D. Pain. Lange tijd waren er maar twee exemplaren van painiet bekend. In 1979 dook een derde exemplaar op en in 2001 vond men een vierde steen. In 2005 stootte men op een grotere bron van painietgesteente, maar slechts een klein deel daarvan is van edelsteenkwaliteit.

De steen vertoont verschillende kleuren vanuit verschillende hoeken, gaande van oranje tot roodbruin. De samenstelling bestaat uit zirkoon, boor, calcium, aluminium en zuurstof. Ben je kandidaat om het uiterst zeldzame painiet in huis te halen? Voorzie dan minstens 50.000 tot 60.000 dollar per karaat op je bankrekening.

Meer lijstjes over materialen, metalen en metalen