Niet te verwarren met micro-staten, micronaties zijn ‘bijna’ zelfstandig, maar nog net niet helemaal. Ze worden niet officieel erkend als onafhankelijke naties door andere landen, maar hebben toch vaak een bijna geheel onafhankelijk bestuurssysteem, geheel met eigen instituten en instellingen, wetten, vlaggen en soms zelfs een volkslied! Micro-staten, in tegenstelling tot micronaties, zijn wél erkent onafhankelijk (zoals Vaticaan stad en Singapore).
De redenen om een micronatie te starten zijn divers, zo zijn er zulke staten ontstaan als grapje, een uiting van kunst, als een experiment, uit protest, of soms zelfs vanwege criminele activiteiten. Wat de reden ook was of is, de gebieden in deze top tien hebben vandaag de dag nog altijd een ‘eigen’ bestuur en leiding.
10. Greenpeace’s Waveland
Greenpeace, the wereldwijd bekende en beruchte milieuorganisatie, heeft in haar bezit een rots vlak bij de kust van Groot Brittannië. Het onbewoond stuk rots heet ook wel Rockall en is in de loop van de geschiedenis van Engeland, Denemarken, Ierland en IJsland geweest. Vóór de activisten het stuk rots bezetten, was het van Engeland, en officieel is het dat nog steeds. Echter, de Engelsen zitten er niet zo mee dat Greenpeace deze kale rots heeft ingepikt, en daarom gedogen ze de aanwezigheid van de activisten. Greenpeace doopte het eiland ‘waveland’ (golvenland) in 1997 en ze bleven er tot 1999 op om te protesteren tegen olie exploitatie in de Noordzee. Tegenwoordig is er echter alleen nog maar een (op zonne-energie draaiende) lichtbaken om schepen te waarschuwen uit de buurt te blijven.
9. De Andere Wereld
In Tsjechië ligt een gebied van ongeveer 0.02 vierkante kilometer (20.000 vierkante meters) dat de naam “The Other World” hanteert. Ter vergelijking, een voetbalveld is ongeveer 8.200 vierkante meters groot, dus dit land is ongeveer twee en een half voetbalveld in omvang! Het ontstond uit een resort voor BDSM-ers (bondage & discpline, Sadisme & masochisme) met een voorkeur voor vrouwelijke dominantie (femdom).
Het ‘land’ heeft haar eigen regels, valuta, politie, vlaggen, en nationaal volkslied! Haar motto: “Vrouwen boven mannen”. Haar inwoners worden geleidt door een koningin (Patricia de Eerste), die alleenheerschappij praktiseert, en mannen zijn er in alles wat ze doen inferieur aan vrouwen. Hun voornaamste doel: grondgebied uitbreiden en de vrouwelijke dominantie uitspreiden over meer en meer mannen.
8. Het Vorstendom van de Hutt Rivier
In 1970 stichtte Leonard Casley dit vorstendom, als gevolg van een conflict tussen de Australische staat en vijf families die in de delta van de Hutt rivier woonden, over oogst-quota’s. De families braken de quota’s een ietwat (factor 1000 in geval van Casley zelf!) en de overheid zond een vertegenwoordiger om met hen te praten. Ze benoemden Casley tot de beheerder, en daarmee gaven zij hem wettelijk de macht om die titel ook daadwerkelijk te gebruiken. Casley echter, ging verder dan ‘slechts’ beheerder, en benoemde zichzelf tot Zijne Hoogheid Prins Leonard de Eerste. Volgens de wetten van Australië mocht geen enkele persoon van koninklijk bloed van landsverraad worden beschuldigd, en dit was dus een goede basis voor Leonard om zijn ‘land’ van Australië te scheiden. Immers, niemand kon hem ervan beschuldigen!
De Australische overheid was met name niet blij met het verlies aan belastinginkomsten, en daarom startten zij in 1976 een post-boycot. Echter, de Huttianen waren niet zomaar verslagen, want prins Leonard verklaarde Australië pardoes de oorlog. Het gevolg? De post werd hervat en Australië laat het gebied nu maar gewoon ‘bestaan’.
Enkele statistieken: het gebied is ongeveer 75 vierkante kilometer groot. De oude stadskern van Delft is ongeveer 1 vierkante kilometer, dus het gebied is vergelijkbaar met 75 keer Oud-Delft. Op dat grote stuk grond wonen circa 23 mensen, maar ieder jaar belanden er ook nog eens ongeveer 40.000 toeristen! Ze hebben een eigen volkslied, vlag, munteenheid, officiële zegel en motto, dat als volgt luidt: “while I breathe, I hope” (zolang ik adem, hoop ik).
7. De Republiek Molossia
Vlak buiten Dayton, in Nevada, woont Kevin Baugh ,president van Molossia, dictator en alleenheerser met uniform en alles erop en eraan. Zijn land is ‘een hobby’. Hij betaalt weliswaar belasting aan de Verenigde Staten, echter noemt dit geen belasting maar ‘buitenlandse hulp’. Daarnaast zijn er een aantal dingen absoluut verboden in Molossia, zoals uien, wapens, walrussen en alles uit Texas behalve Kelly Clarkson. In dit utopische wereldje wonen naast Kevin nog twee tot drie andere mensen, zijn vrouw en zoon Carson. Het totale gebied (verdeeld over enkele landgoederen) bedraagt ongeveer 55.000 vierkante meter.
6. Het Vorstendom Zeeland
Wellicht een van de bekendste micronaties ter wereld, Sealand’s Vorstendom ligt vlak buiten de kust van Engeland (ongeveer 10 kilometer) en het was ooit een zee-fort in de Tweede Wereldoorlog. Paddy Roy Bates nam het kunstmatige eiland over in 1967 en gebruikte het om een piraten-radio zender uit te zenden. Hij en zijn familie beweren een onafhankelijke natie te zijn, en hebben daarom hun eigen paspoorten. Vanwege haar locatie buiten de officiële Britse vaarwateren valt het eiland niet onder de legislatieve regelgeving van Engeland, en sedert de Duitsers een diplomaat erheen gestuurd hebben, beweert Bates officieel als natie erkent te zijn. Maar een natie, dat is natuurlijk iets moois om te hebben! Zo dacht ook Alexander Achenbach, de zelfbenoemde minister president van Zeeland. Samen met wat gelijkgezinde Duitsers en Nederlanders pleegde Alexander een coupe, en kidnapte de zoon van Bates (die enkele dagen later in Nederland weer werd vrijgelaten). Bates hernam zijn eiland met behulp van gewapende militanten, en helikopters. De anderen mochten na de veldslag over was terug naar hun land maar Bates hield Achenbach op Zeeland. Immers, Achenbach had een Zeelands paspoort, en kon daarom voor hoogverraad worden veroordeeld. Hij kon hier alleen onderuit komen door een hoge boete te betalen. De Britten wilden niet tussenbeide komen, en daarom zonden de Duitsers een diplomaat om de boel te sussen.
Ook latere gebeurtenissen deden bij velen de wenkbrauwen omhoog gaan. In 1990 werd er vanaf het eiland op passerende schepen geschoten, en in 2007 wilde Pirate Bay, na verbannen te zijn uit Zweden, het eiland opkopen om als hoofdkwartier te gebruiken. Er wonen ongeveer 27 mensen op het ‘eiland’ van ongeveer 550 vierkante meter. Het gemiddelde huis in Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 75 vierkante meter, maar een groot huis telt al snel 500!
[criteo]5. Het Groothertogdom van Antarctica
Het zevende continent, waar niemand woont op een handvol pinguïns na. Het is jaren geleden, na volledig in kaart gebracht te zijn, opgesplitst en verdeeld onder varia naties in de wereld. Echter er is een gebied onder de naam West Antarctisch Marie Byrd Land, tussen het gebied van Chili en Nieuw Zeeland, dat niet door enig land geclaimd wordt. In 2001 zag Travis McHenry dit als mogelijkheid om zichzelf tot koning te kronen, en dat gedacht hebbende, benoemde hij het stuk land tot onafhankelijke natie, met zichzelf als heerser. Er zijn echter geen bewoners die het hele jaar door daar kunnen wonen, en sterker nog, niemand van de overheid van het ‘land’ is ooit op het land zelf geweest! De ideeën of bedoelingen van McHenry zijn nogal onduidelijk, maar desalniettemin heeft het land toch (een klein aantal) munten en zegels, en een gratis e-mail service voor bewoners…
4.Pitcairn
Pitcairn is een van de weinige micronaties van tegenwoordig die een lange geschiedenis kent. Wellicht heb je ooit gehoord van de muiterij op het schip de Bounty. De kwaadaardige kapitein Bligh werd overmand door muiters die terug wilden keren naar zonnige Tahiti, in plaats van naar het regenachtige Engeland (zeer begrijpelijk). Ze landden eerst in Pitcairn, en sommige muiter bleven daar en stichten hun eigen landje. Anderen gingen door naar Tahiti.
Pitcairn heeft, hoewel het niet officieel erkend is, een onafhankelijke democratisch bestuur, een burgemeester die tevens heerser van het hele eiland is, en een bevolkingsaantal van ongeveer 50. Het is daarmee de kleinste democratie ter wereld, en heeft minder stemmers dan wij in Nederland Kamerzetels hebben!
3. Vrijstad Christiania
In 1971 bezetten een groep vrije denkers, artiesten en hippies met ambitie een verlaten militair kamp in Denemarken, nabij Kopenhagen. Het is ofwel ‘s werelds eerste anarchistische natie, ofwel een dump overspoelt met zwervers en krakers. Hoe je het ook noemt, er wonen ongeveer 850 mensen in dit ‘land’ en hun officiële motto is “u kunt ons niet doodslaan” (op het Deens: “I kan ikke slå os ihjel”).
Als ware anarchie-natie heeft Christiania geen data over criminaliteit, inwoners of andere gegevens die van nut kunnen zijn in het beoordelen van hoe het ‘land’ welvaart. Het gebied is kleiner dan een vierkante kilometer (een voetbalveld dus) en de bewoners betalen nog steeds belasting aan Kopenhagen, maar dezelfde inwoners voelen zichzelf toch heus een eigen natie. Ze hebben eigen wetten en openbare services, hoewel er niet echt een politiemacht is om deze wetten te handhaven. Zware drugs is verboden, maar in ‘Pusher street’ kunnen bezoekers gewoon marihuana en dergelijken kopen!
2.Republiek Minerva
Michael Oliver, een miljonair die graag zijn centen hield, wenste een utopisch land waar geen belastingen, subsidies of andere welvaartsbelemmeringen door de staat werden uitgevoerd. En als miljonair komen wensen wel eens uit. Zo ook voor Oliver, die in 1971 een rif bemachtigde tussen Tonga en Nieuw Zeeland. Met behulp van enige financiële stimulatie werden er tonnen en tonnen zand op het rif gestort, en zodoende werd een smal eiland gemaakt. Immers, als je rijk bent, dan máák je toch je eigen land?
De hoop was dat toerisme genoeg inkomsten zou brengen om het eiland ‘drijvende’ te houden. Er werd een president gekozen (Morris Davis) en een onafhankelijkheidsverklaring geschreven en naar nabij gelegen naties gestuurd. Tonga echter werd achterdochtig, en beweerde derhalve dat het eiland binnen hun wateren lag. Ze waren daarom gemachtigd, naar hun mening, om met geweld de bewoners van het eiland te jagen en hun vlag neer te halen. Het Zuid Pacifische Forum was het hiermee eens, en dus moest Oliver dat besluit slikken, en zijn geld letterlijk zien ‘ondergaan’.
President Davis probeerde later nog een maal het eiland te bezetten, maar werd wederom door Tonga eraf gegooid. Tegenwoordig is het rif min of meer terug gezonken naar haar originele onder-water-niveau.
1.De Natie van de Hemelse Ruimte
Van alle micronaties is dit toch wel de meest absurde. In 1949 stichtte James Thomas Mangan een eigen natie in het niet geclaimde gebied ‘het universum, min de planeet Aarde’. In andere woorden, alles behalve onze planeet, was van hem.
De meeste mensen negeerden dit waanzinnige idee, maar dit weerhield Mangan niet van het printen van valuta, postzegels en regels. In de koude oorlog, toen Amerika en Rusland steeds hoger en hoger de atmosfeer in drongen, stuurde Mangan naar de desbetreffende overheidsinstellingen brieven die klaagden dat de grenzen van zijn natie overschreden waren.
Mangan was niet eens de enige die het heelal heeft willen claimen. Maar in 1967 werd er in een verdrag voor Buitenaardse Ruimte een verbod gelegd op het claimen van (delen van) het universum. Ook het oppervlak van de zon, en allerlei andere plekken waren van nu af aan niet claimbaar. Helaas, geen zon-natie, we zullen het moeten doen met de zonbestemmingen als Turkije en de Canarische Eilanden…
Het lijkt eenvoudig genoeg, ben je het niet eens met het beleid van je land, of heb je gewoon een zaterdag niets te doen, dan sticht je toch je eigen land? Maar vindt eerst maar eens een plekje op aarde dat nog niet door iemand anders geclaimd is… en ga er dan wonen! Wellicht is het een beter idee om op internet een forum of blog te starten. Dat spaart je tijd en moeite, en het internet is nagenoeg eindeloos groot! Nooit plaats gebrek dus…
[adsenseo]
5 reacties
Het is grappig om te zien hoe goed en efficiënt wij zijn geïndoctrineerd door de dominante wereldvisie dat mensen los van elkaar staande entiteiten zouden zijn die op zichzelf weinig voorstellen waarbij de mens wordt gezien als een puur biologische machine die vooral erg veel beperkingen kent. In werkelijkheid zijn wij wezens met oneindige mogelijkheden in een multiversum met oneindig veel dimensies. Maar, geloof maar lekker dat je vooral erg beperkt bent in allerlei opzichten en geloof ook maar in de zogenaamde tekorten terwijl er in werkelijkheid overvloed is.
Deze dominante (zielig materialistische) visie is natuurlijk erg handig om 7 miljard mensen efficiënt te controleren door handig in te spelen op allerlei aangeleerde angsten:
– Je moet regulier werk hebben, een huis en een auto, want anders …
– Je moet vooral blindelings vertrouwen op onzichtbare overheden die zogenaamd het beste met je voorhebben.
– Je moet alleen vertrouwen hebben in producten waar de bekende, door de reclame gepropageerde, bedrijfslogo’s op staan.
– Je moet “erbij horen”, want anders …
– …
cool
Ok
Leuke artikelen. Misschien te overwegen om een paar lessen Nederlandse taal te nemen
SoCiEtY bAd