Nederlanders winkelen steeds meer online. Dat is ook niet zo gek, want het is verrassend makkelijk. Online kan je vaak goede deals vinden en vaak heb je het product een dag later al in huis. Helaas zorgt het online shoppen er ook voor dat criminelen gemakkelijk hun slag kunnen slaan. Daarom hier tien tips om veilig online te winkelen.
10. Doe de keurmerk check
Een webwinkel keurmerk geeft aan dat je bij een betrouwbare, veilige webshop winkelt. Een aantal van die keurmerken zijn bijvoorbeeld Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg.
Houd er wel rekening mee dat neppe webshops het logo van dit keurmerk ook op de site kunnen zetten zonder dat ze het keurmerk daadwerkelijk bezitten. Dit doen ze om je om de tuin te leiden en betrouwbaar over te komen. Controleer dus altijd op de website van het keurmerk zelf of de webshop daadwerkelijk is aangesloten.
9. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit het ook
Misschien ben je op zoek naar een bepaald product via Google en kom je op een onbekende site die een heel goede deal heeft. Als deze deal te mooi lijkt om waar te zijn, sla de website dan over (of doe eerst grondig research om de betrouwbaarheid te controleren).
Soms zal een malafide website ‘reviews’ op de website hebben staan die de betrouwbaarheid garanderen. Trap hier niet in! Veel malafide websites schrijven zelf reviews om betrouwbaar over te komen.
8. Pas op de openbare WiFi-netwerken
Het kan verleidelijk zijn om ergens in een bibliotheek of koffietentje online te gaan winkelen. Maar de gratis WiFi die je op zulke plekken krijgt maken het een paradijs voor hackers, die op openbare netwerken gemakkelijk jouw gegevens prijs kunnen krijgen. Nu is het niet zo dat je helemaal af moet zien van openbare WiFi, maar vul nooit je betalingsgegevens, Digi-D of dergelijke in op een openbaar WiFi netwerk.
7. Gebruik een uniek wachtwoord
Wanneer je inloggegevens moet aanmaken voor een nieuwe webshop, zorg er dan voor dat je een uniek wachtwoord aanmaakt. Waarschijnlijk weet je wel dat dit veiliger is, maar toch gebruiken de meeste mensen overal hetzelfde wachtwoord.
Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen. Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden en gebruikersnamen veilig op, waardoor je een overzicht houdt van al je inloggegevens. De kans dat er misbruik wordt gemaakt van je gegevens is hierdoor ook een stuk kleiner.
6. Houd je uitgaven zo nu en dan in de gaten
Niet iedereen controleert iedere dag de bankierenapp, maar het is wel handig om dit te doen. Ook de afschriften van je creditcard kan je het beste een keer per dag checken. Mocht je dan een keer worden opgelicht, of een ongebruikelijke afschrijving zien, dan kan je snel actie ondernemen.
5. Check de leveringsvoorwaarden
Tegenwoordig is ‘dropshipping’ een populair fenomeen. Hoewel het niet strafbaar is, kan het voor jou als koper wel vervelend zijn. Dropshippers versturen producten rechtstreeks vanaf de leverancier voor een hogere prijs.
Ze versturen bijvoorbeeld een product uit China voor een Nederlands tarief. Dit zorgt vaak voor langere leveringstijden die soms kunnen oplopen tot enkele weken. Daarbij betaal jij ook veel meer voor het product dan noodzakelijk.
4. Maak gebruik van een VPN
Wanneer je niet zo technisch bent, klinkt een VPN als veel gedoe. Een VPN (Virtual Private Network) houdt in dat je IP-adres verborgen blijft wanneer je op het internet bent. Zo kunnen mensen niet jouw locatie en activiteiten zien.
Doordat je gegevens verborgen zijn, wordt het voor een hacker een stuk lastiger om jouw gegevens prijs te maken.
3. Geef niet onnodig persoonlijke gegevens prijs
Als je ergens gaat bestellen, wil een webwinkel vaak allerlei persoonlijke zaken van je weten. Uiteraard is je naam en adres noodzakelijk om het product te kunnen bezorgen, maar andere zaken zoals geslacht, telefoonnummer en geboortedatum zijn helemaal niet nodig. Mocht het invullen van bijvoorbeeld je telefoonnummer optioneel zijn, vul deze dan vooral niet in.
Het kan ook verstandig zijn om de privacyverklaring van de webshop na te lezen, zodat je weet hoe er met je persoonlijke gegevens om wordt gegaan.
2. Kies de juiste betaalmethode

Door te kiezen voor de juiste betaalmethode zorg je ervoor dat je aankoop beter beschermd is. De meeste mensen betalen via iDeal, maar dan is het niet mogelijk om je geld terug te krijgen. Via Paypal heb je vaak een aankoopbescherming. Ook via je creditcard heb je vaak deze aankoopverzekering, maar het is niet verstandig om op een onbetrouwbare website je creditcardgegevens in te vullen.
Mocht je de optie hebben, dan is achteraf betalen altijd het veiligst, zodat je het product pas betaalt als je het in huis hebt.
1. Bekijk beoordelingen over de webshop
Je kunt van alles controleren, maar het gemakkelijkst is natuurlijk om naar de ervaringen van voorgangers te kijken. Google de naam van de webshop + review / beoordeling en je zal vele reviews vinden van mensen die eerder bij desbetreffende shop hebben besteld.
Je kunt gebruik maken van websites zoals Kieskeurig of Trustpilot. Misschien blijkt een webshop wel betrouwbaar te zijn, maar duurt de verzending twee weken. Ook dan kan het verstandig zijn om elders je aankoop te doen.