De 10 Laatste EK Winnaars

Wie het zal worden in 2012 moeten we nog even op wachten, maar we kunnen natuurlijk wel terug blikken op de afgelopen EK’s.

1972: West-Duitsland

De opzet van het EK was in 1972 heel anders dan nu, slechts 4 landen deden mee. Ze plaatsen zich via voorrondes. Een van de vier landen werd aangewezen om het toernooi te organiseren, in 1972 was dat België. De andere drie deelnemende landen waren Hongarije, Sovjet-Unie, en West-Duitsland. De laatste wonnen uiteindelijk de cup door in de finale de USSR met 3-0 te verslaan.

1976: Tjecho-Slowakije

Ook in 1976 deden er slecht 4 landen mee aan het eind toernooi, dit keer was Nederland wel van de partij, samen met Joegoslavië, Tjecho-Slowakije en West-Duitsland. Alle 4 de wedstrijden werden beslist na verleningen, uiteindelijk was Tjecho-Slowakije zowel tegen Nederland als West-Duitsland de sterkste.

1980: West-Duitsland

In 1980 waren het niet langer 4, maar 8 landen die mee deden in het eindtoernooi. De landen zijn verdeeld in twee groepen. Zowel Nederland als België deden mee. België haalde zelfs de finale met een nieuwe generatie topspelers waaronder Jean Marie Pfaff, Eric Gerets en Jan Ceulemans. In de finale moesten ze echter hun meerdere erkennen in West-Duitsland.

1984: Frankrijk

Door een 12-1 overwinning van Spanje op Malta in de kwalificatie haalde Nederland op het nippertje niet het ek van 1984 (omkoping!). België haalde het wel, voorlopige voor de laatste keer. In 1984 deden er wederom 8 landen mee. Nieuw waren de halve finales. De finale ging tussen Spanje en thuisland Frankrijk, de laatste won met 2-0.

1988: Nederland

Het legendarische jaar voor het Nederlandse voetbal, 1988. In het land van de (voetbal)aardsvijand, Duitsland, behaalde Nederland voor het eerst de Europese titel. Met de volgende opstelling versloeg Nederland in de finale de USSR: Van Breukelen, R. Koeman, Van Aerle , Rijkaard, Van Tiggelen, Wouters , Mühren, Vanenburg, E. Koeman, Gullit, Van Basten. Goud!

1992: Denemarken

In 1992 werd het EK gehouden in Zweden. Eigenlijk zou de uiteindelijke winnaar Denemarken helemaal niet mee doen. Joegoslavië had zich geplaatst, maar mocht niet meedoen door de oorlog die gaande was in het land. Ze werden vervangen door Denemarken. De spelers lagen al lang en breed op een strand uit te rusten van het seizoen. Sterspeler Michael Laudrup weigerde zelfs om zijn vakantie af te breken voor het toernooi! Hij werd vervangen door zijn broer Brian. Nederland bereikte de halve finale, tegen Denemarken. Uiteindelijk werd de pot beslist met penalty’s, en hier begon het Nederlandse Penalty trauma, Van Basten mistte als enige, en Nederland vloog eruit. De finale was Duitsland tegen Denemarken, en iedereen ging er vanuit dat Duitsland makkelijk zou gaan winnen. De eerste 15 minuten leek het ook goed te gaan, maar keeper Schmeichel bleek niet te passeren. In de 23st minuut scoorde Jensen met een zondagsschot, en later viel ook de 2-0.

1996: Duitsland

In 1996 vond het EK plaats in Engeland, voor het eerst deden er nu 16 landen mee. Nederland haalde maar nipt het toernooi na een waardeloze kwalificatie. In een kwalificatiewedstrijd tegen Ierland haalde Nederland het uiteindelijk. Het toernooi was net zo waardeloos voor Nederland. De kwartfinale werd wel gehaald, maar hier vond het volgende penalty drama plaats, nu tegen Frankrijk, waar Seedorf als enige mistte. Ook werd het toernooi voor Nederland overschaduwd door het “kabel” incident, en Edgar Davids die naar huis werd gestuurd. De uiteindelijke winnaar was weer eens Duitsland, eigenlijk hebben ze het hele toernooi geen mooi voetbal laten zien. Grote man bij de Duitsers was spit Bierhof.

2000: Frankrijk

Het EK werd in 2000 georganiseerd door Nederland en België. Nederland won alle 3 de wedstrijden in de poule, en in de kwartfinale werd Joegoslavië met maar liefst 6-1 verslagen. Heel Nederland was er van overtuigd dat we in eigen land voor de tweede maal Europees Kampioen zouden worden. In de halve finale had Nederland tegen Italië ook alle kansen, maar in de reguliere speeltijd mistte zowel Frank de Boer als Patrick Kluivert een penalty. Het draaide wederom uit op een penalty shootout, en hier werd het trauma pas echt compleet. Frank de Boer mistte opnieuw, en de penalty van Jaap Stam vloog ver het stadion uit. Er was nog even hoop toen Maldini zijn penalty mistte, maar ook Paul Bosvelt kon het net niet vinden en Nederland lag er uit. De finale ging uiteindelijk tussen Frankrijk en Italië, in extra tijd scoorde David Trézéguet de golden goal, en maakte Frankrijk Europees kampioen.

2004: Griekenland

Ook voor het EK in 2004, gehouden in Portugal, had Nederland weer grote moeite om zich te plaatsen. Uiteindelijk lukte dit via een playoff tegen Schotland. Wederom behaalde Nederland de halve finales, zelfs door in de kwartfinale dit maal wel een penalty reeks te winnen (tegen Zweden). In de halve finale ging het echter mis tegen het keiharde Portugal. De verassende winnaar in 2004 was Griekeland. Al in de openingswedstrijd lieten ze weten dat er rekening met ze moest worden gehouden door een van de favorieten, de uiteindelijke finalist Portugal, te verslaan. Zowel in de kwart, halve en finale won Griekenland zijn wedstrijden met 1-0. Charisteas was uiteindelijk de grote held die Griekeland in de finale aan de overwinning hielp.

2008: Spanje

In 2008 werd het EK voor de tweede keer in twee landen gehouden, Zwitserland en Oostenrijk. Griekenland was erbij om de titel te verdedigen, maar verloor alle 3 de wedstrijden. Nederland zat in 2008 in de ‘groep des doods’ met Italië, Frankrijk en Roemenië. Nederland walste door de groep heen, door eerst Italië met 3-0 te verslaan en daarna Frankrijk met 4-1. Wederom ging heel Nederland er vanuit dat de tweede Europese titel er zou gaan komen. Toen kwam echter in de kwartfinale het Russische elftal van Guus Hiddink. Het leek al fout te gaan in de reguliere speeltijd, maar in de 86st minuut scoorde van Nistelrooy nog de 1-1, waarop er een verlening volgde. Toen ging het helemaal mis, en scoorde Rusland er twee. De uiteindelijke winnaar Spanje had in de halve finale minder moeite met de Russen en versloegen ze met 3-0. De finale ging tussen Spanje en Duitsland, en door een goal van Torres wist Spanje het kampioenschap binnen te slepen.