Top 10 Beste Bon Jovi Liedjes

Bon Jovi is een Amerikaanse hardrockband die in New Jersey werd opgericht. In het midden van de jaren tachtig maakte de band zowel furore met het derde album Slippery When Wet als hun indrukwekkende kapsels. Sindsdien volgden regelmatig albums waarop Bon Jovi voorzichtig aan de succesformule sleutelde. Wat zijn de tien beste nummers van deze vriendelijke rockers?

10. Bed Of Roses

De opvolger van het album New Jersey (1988) zou vier jaar op zich laten wachten. Met Keeping The Faith dat een fris geluid kende, was de band klaar om in de jaren negentig hits te scoren. De tweede single, ‘Bed Of Roses’, was een klassieke rockballad, een romantische stijl waar de band steeds beter in werd. Het nummer zou een grote hit opleveren en in Nederland de top 10 bereiken.

9. Blaze Of Glory

‘Blaze of Glory’ (1990) was een tussendoortje van zanger Jon Bon Jovi voor de soundtrack van de westernfilm Young Guns II. Het werd met name in de Verenigde Staten een megahit (het nummer bereikte de eerste plaats.) Technisch gezien is het een solosingle (met hulp van legendarische gitarist Jeff Beck) maar het is een publiekslieveling die vaak live door de band wordt gespeeld.

8. I’ll be There For You

Een klassieke powerballad van het album New Jersey. Het was de derde single van het album en zou in Amerika een nummer 1 hit worden. De romantische inslag van het nummer zou op volgende albums verder worden uitgebouwd. ‘I’ll Be There For You’ is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte radioklassieker.

7. Always

‘Always’ (1994) is een van de grootste hits van Bon Jovi maar bijna had het nummer niet bestaan. Eigenlijk was ‘Always’ bedoeld voor de soundtrack van de film Romeo is Bleeding. De band trok het nummer terug omdat ze film niet goed vonden waarna het een tijdlang werd vergeten. Uiteindelijk werd ‘Always’ opgenomen voor de compilatie Crossroads en de powerballad groeide uit tot een internationale hit (nummer 2 in de Nederlandse top 40).

6. It’s My Life

Het is misschien moeilijk voor te stellen maar Bon Jovi heeft maar een Nederlandse nummer 1 hit gekend. De topnotering werd ook nog eens laat in de carrière behaald met hun comeback hit van 2000. ‘It’s My Life’ is een opgewekte meezinger waarvan de positieve levensboodschap veel luisteraars aanspreekt. In het nummer wordt verwezen naar Tommy en Gina, het koppel dat ook een rol speelt in hun vroege hit ‘Livin on a Prayer’.

5. Keep The Faith

Het album Keep The Faith zou een belangrijke omslag betekenen in het geluid van de band (en het kapsel van zanger Jon Bon Jovi.) Het hardrock-geluid zou worden gemoderniseerd en de nadruk kwam meer op ballads te liggen. De eerste single van het album bewijst dat Bon Jovi met de tijd meegaat. Producer Bob Rock die eerder Metallica van een toegankelijker geluid voorzag, zorgt voor een bijna dansbare basis van het titelnummer. Met zijn aanstekelijke refrein groeide ‘Keep The Faith’ uit tot een wereldhit, ook in Nederland waar het de top 10 bereikte.

4. Wanted Dead Or Alive

De derde single van Slippery When Wet liet een hele andere kant van de band horen. De invloed van country is onmiskenbaar op deze sfeervolle ballad. De tekst is duidelijk geïnspireerd door het Wilde Westen met zijn verwijzingen naar cowboys, maar gaat tegelijkertijd over de rock ‘n’ roll levensstijl met zijn lange reizen van stad naar stad. In Amerika was het derde top 10-hit op een rij. In Nederland was het resultaat, met een 20ste plek, bescheiden.

3. Bad Medicine

Na het overdonderende succes van Slippery When Wet stond Bon Jovi voor de moeilijke taak om dit te evenaren. De eerste single van New Jersey liet meteen horen dat de band hier in was geslaagd. ‘Bad Medicine’ klinkt groots, alles is net even aangedikt en met name de drums knallen als nooit te voren. Het aanstekelijke refrein is perfect voor liveoptredens waarbij het hele publiek kan meeklappen. In Nederland haalde het nummer de tiende plaats in de top 40.

2. You Give Love a Bad Name

Een van de redenen dat Bon Jovi in 1986 een doorbraak kende, was hun partnerschap met liedjesschrijver Desmond Child. De eerste single van Slipper When Wet was eigenlijk eerder geschreven voor Bonnie Tyler. Dat liedje met een andere tekst en titel werd geen hit, waarna Child besloot om het voor Bon Jovi te herschrijven. Het resultaat, ‘You Give Love a Bad Name’, zorgde in Amerika meteen voor een sensatie en zou de eerste nummer 1 hit van de band betekenen (in Nederland lukte dit net niet.) De nieuwe Bon Jovi stijl wordt op ‘You Give Love a Bad Name’ definitief neergezet met een catchy refrein, sluipende riffs en snerpende gitaarsolo van Richie Sambora.

1. Livin’ on a Prayer

De tweede nummer 1-hit in eigen land blijft het meest karakteristieke liedje van Bon Jovi. Zanger Bon Jovi was niet overtuigd van de demoversie van ‘Livin’ on a Prayer’, maar gitarist Sambora bleef er in geloven. Nadat de drijvende baslijn was toegevoegd en Sambora met zijn talkbox een intromelodie over zijn gitaar zong, werd het toch op Slippery When Wet gezet. Het refrein met zijn gezongen uithalen is onvergetelijk maar ook de videoclip hielp om van ‘Livin’ on a Prayer’ een megahit te maken. Tegen de zin van de zanger in werd hij vastgemaakt aan een harnas met elastiek waarmee hij tijdens het gefilmde optreden over het publiek kon springen. Een goede keuze want MTV kreeg er niet genoeg van. Inmiddels wordt ‘Livin’ on a Prayer’ beschouwd als een van de beste rocknummers van de jaren tachtig. Sinds 2000 staat het onafgebroken in de top 2000.