Iedereen heeft het meegekregen: de gas- en elektriciteitsprijzen stijgen de pan uit! Het is bijna niet meer te betalen om dagelijks te douchen, het huis warm te houden en comfortabel te leven. Toch is het niet onmogelijk. Vind jij het lastig om te besparen op je gas en energierekening? Wij geven je 10 tips om te besparen op de gas en elektriciteitsrekening.
10. Was op een lagere temperatuur
De wasmachine verbruikt enorm veel. Toch kunnen we niet zonder dit apparaat. Het is dan ook aan te raden om op een lage temperatuur te wassen. Je hoeft echt niet altijd op minimaal 40 graden de machine aan te zetten.
Kleding blijft sowieso veel mooier als je het op 30 graden of kouder wast. De handdoeken, het beddengoed en ondergoed? Hier hoef je ook niet altijd die 60 graden aan te tikken. Dat wordt ook schoon op 40 graden! Dus, beter voor je kleding, het milieu én je portemonnee!
9. Geen droger, maar ophangen
Dit is misschien het intrappen van een open deur, toch lijkt het besef er nog niet bij iedereen te zijn. Gebruik de droger nauwelijks tot niet. Dit is een enorme energievreter, en daardoor kostenpost, terwijl je was ophangen gratis is.
Voor je de was op het rek hangt, schud je het goed uit. Sla een paar keer met de items zodat de kreukels en ophopingen eruit zijn. Hang de items op maar zorg dat er wel ruimte tussen de verschillende (kleding) stukken zit. Zo kan er lucht tussen en droogt het dus sneller.
8. Gebruik de eco stand van vaatwasser en wasmachine
Gemiddeld bespaar je 30% elektriciteit en je bespaart ongeveer 25% water door de vaatwasser en wasmachine op het eco-programma te laten draaien! Hoewel de machine er gemiddeld wat langer over doet dan op een standaard programma, loont het zeker om het eco-programma te gebruiken.
Zet de vaatwasser in de avond aan en de volgende ochtend is ‘ie klaar om uitgeruimd te worden! Zet zowel de vaatwasser als de wasmachine pas aan als deze ook daadwerkelijk vol zit. Dit kan ook behoorlijk schelen op de energierekening.
7. Waterbed de deur uit
Hoewel sommigen verknocht zijn aan een waterbed, echt energiezuinig is dit niet. Sterker nog, een waterbed verbruikt énorm veel! Uiteraard is het afhankelijk van afmeting, type en temperatuur, maar de prijs van een waterbed kan tot wel 300 euro per jaar oplopen.
Trek de stekker eruit en kies er desnoods voor om (tijdelijk) op een luchtbed te slapen. Als je dit over meerdere jaren berekend bespaar je enorm veel geld!
6. Doe extra laagjes kleren aan
Ook dit is misschien een open deur, toch is het goed om nogmaals te benoemen. Trek meerdere lagen kleding aan. Heb je het koud? Trek een warme trui aan, draag altijd een hemd en bouw je laagjes op.
Probeer zo veel mogelijk van de thermostaat af te blijven. Hoewel het verleidelijk is, lopen de kosten hoog op! Draai de thermostaat een paar graden kouder en kies voor een warm vest of een dikke sjaal. Ook extra knus: ga met een dekentje op de bank zitten.
5. Volle koelkast en vriezer
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, toch verbruiken een volle koelkast en vriezer mínder dan een lege variant. Dit komt doordat er veel koude items in liggen. Hierdoor wordt ook van binnenuit gekoeld. Hoe minder producten -en dus hoe meer lege ruimte- hoe meer warme lucht er in blijft.
4. Vijverpomp uit
De vijverpomp en vijverfilter zijn een enorme energieverbruiker. Wil je echt flink besparen, dan is het raadzaam om deze (tijdelijk) uit te schakelen. Nadeel is wel dat algen vrij spel krijgen en de vijver snel kan vervuilen.
Kan je echt niet zonder? Schaf dan een energiezuinige variant aan. Dit kan de kosten al flink drukken! Hoewel dit een eenmalige investering is, verdiend dit zichzelf al snel terug. Buiten dat dit fijn is om te besparen, is het ook een stuk beter voor het milieu.
3. Gordijnen voor isolatie
Wist je dat tot wel 30% van alle warmte in huis verloren gaat door de ramen en deuren? Dit is een groot percentage. Hoog tijd om daar dus iets mee te doen. Goede gordijnen kunnen de ruimte helpen isoleren. Als je kiest voor een dikke stof (het liefst met voering) houd je de warmte het beste binnen. Sluit de gordijnen zo veel mogelijk om ook zo veel mogelijk warmte vast te houden.
2. Apparaten uit, stekker uit het stopcontact
Veel apparaten verbruiken energie, zelfs als ze niet aan staan. Probeer er dan ook een gewoonte van te maken om de stekkers altijd uit het stopcontact te halen op het moment dat je een apparaat niet gebruikt.
Nadat je de verse koffie hebt gezet, trek je direct de stekker er uit. Is je telefoon klaar met opladen? Ook dan trek je de stekker er uit. Doe dit met al je apparaten en je kunt op jaarbasis een mooi bedrag besparen.
1. Koud douchen
Koud douchen bespaart énorm veel geld! Je gasrekening gaat flink omlaag, maar ook voor je gemoedstoestand is dit veel beter.
Sterker nog, je hebt het de rest van de dag minder koud als je de dag start met een koude douche. Het is beter voor je weerstand, je immuunsysteem krijgt namelijk een enorme boost, je bloedsdoorloop wordt verbetert, het schijnt ontgiftend te werken én het gaat huidveroudering tegen. Dus win-win-win!