Jaarlijks zijn er maar liefst 40.000 Nederlanders die hun geluk ergens anders gaan zoeken. Ze emigreren voor hun werk, de liefde of om een compleet nieuwe start te maken. Maar naar welke langen emigreren Nederlanders precies? Dat lees je in de top 10 emigratielanden voor Nederlanders.

10. Polen

polen

Er wonen veel mensen met een Poolse achtergrond in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan seizoensarbeiders en hun kinderen. Vaak zijn er grote Poolse gemeenschappen in Nederlandse gemeentes. Het is dus niet gek dat een deel van deze mensen met een Poolse achtergrond uiteindelijk weer terug wil keren naar Polen. Daarom staat dit land op de tiende plek van dit lijstje, met ongeveer 1.000 mensen die per jaar naar Polen emigreren.

9. Turkije

turkije

Ook naar Turkije emigreren er jaarlijks ongeveer 1.000 mensen. Dit getal ligt net iets hoger dan bij Nederlanders die naar Polen emigreren. Ook hier speelt de afkomst van de Nederlanders een belangrijke rol. Zo zijn er veel jongeren van Turkse ouders die in Nederland zijn opgegroeid. Zij kunnen er uiteindelijk voor kiezen om naar hun roots terug te keren. De meeste Nederlanders die naar Turkije emigreren zijn dan ook jonger dan dertig jaar.

8. Curaçao

Curaçao

Curaçao is een bijzondere gemeente van Nederland. Het eiland is dus nauw verbonden aan Nederland. Dat maakt de overstap van Nederland naar Curaçao net wat kleiner. Gemiddeld verhuizen er zo’n 1.100 mensen naar Curaçao per jaar. Zij hebben vaak al familie op het eiland wonen of zijn Nederlanders die graag van tropische temperaturen willen genieten. Met de kleurrijke huizen en het rustige eilandleven is het geen wonder dat Curaçao ieder jaar veel Nederlanders aantrekt.

7. Australië

australie

Deze bestemming ligt net wat verder van huis. Jaarlijks zijn er gemiddeld 1.500 mensen die naar de andere kant van de wereld verhuizen om in Australië te gaan wonen. Nederland heeft in principe geen bijzondere band met Australië, dus waarom trekt dit land zoveel mensen aan? Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid jongeren die voor korte tijd naar dit land vertrekken. Ze gaan er stage lopen, rondreizen of studeren. De gemiddelde leeftijd van mensen die naar Australië emigreren ligt dan ook tussen de twintig en dertig jaar oud.

6. Frankrijk

frankrijk

Jaarlijks reizen we massaal af naar Frankrijk om hier van het goede leven te genieten tijdens een welverdiende vakantie. Franse wijn, kaas en baguettes maken het leven net wat leuker en ook de veelzijdige landschappen spreken veel mensen aan. Het is dus niet gek dat er ook veel Nederlanders zijn die hier permanent willen wonen. Frankrijk staat daarom op de zesde plek als populaire emigratiebestemming. Ook hier reizen gemiddeld meer dan 1.500 Nederlanders naar af. Het zijn in dit geval vooral de oudere emigranten die Nederland verruilen voor Frankrijk.

5. Verenigde Staten

amerika

The American Dream leeft ook in Nederland. Amerika heeft veel invloed op onze cultuur en is voor veel mensen een echte droombestemming. Daarom is het niet gek dat de Verenigde Staten ook een populair land is onder emigranten. Meer dan 2.000 mensen reizen jaarlijks naar de Verenigde Staten om zich daar te vestigen. Dat is niet niks, want Amerika staat ook bekend als een land met strikte regels voor emigranten. Je komt het land dus niet zomaar binnen.

4. Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië ligt net wat dichter bij huis. Je hoeft maar het kanaal over te steken en je bent er al. Dat maakt een verhuizing naar dit land ook wat makkelijker dan wanneer je naar een ander continent moet reizen. Gemiddeld emigreren er jaarlijks 2.600 mensen naar Groot-Brittannië. Meer dan 75% van deze emigranten is jonger dan dertig jaar. Ook dit is dus een geliefde bestemming voor jeugdigen die hun leven op een andere plek willen opbouwen. De Engelse taal speelt daar mogelijk een rol in, want het is makkelijk om je draai te vinden in Groot-Brittannië.

3. Spanje

spanje

Ook Spanje is een geliefd vakantieland voor Nederlanders. Het zijn over het algemeen de 65-plussers die zich permanent willen gaan vestigen in dit land. Ze genieten van de warmte, de zomerse sfeer en het rustige leven aan de kust. De droom is dan om iedere dag weer van dat typische vakantiegevoel te genieten en om aan de Nederlandse kou te ontsnappen. Gemiddeld emigreren er 2.750 Nederlanders naar Spanje per jaar.

2. Duitsland

duitsland

Naar het buitenland emigreren betekent niet dat je ver van huis hoeft te wonen. Veel Nederlanders kiezen ervoor om naar Duitsland te verhuizen. Misschien woonden ze al in een grensgebied of willen ze hun voordeel halen uit de lagere huizenprijzen in Duitsland. Maar liefst 4.500 Nederlanders kiezen er elk jaar voor om hun leven te verplaatsen naar de oosterburen. Het voordeel is dat vrienden en familie nog altijd in de buurt zijn, vooral wanneer je bij de grens blijft wonen.

1. België

belgie

Het zal misschien niet als een verrassing komen, maar België is het populairste emigratieland voor Nederlanders. Een groot deel van België spreekt dezelfde taal en we delen een grens. Dat maakt een emigratie naar België veel minder ingrijpend. Gemiddeld kiezen er maar liefst 5.500 mensen voor om naar de zuiderburen te emigreren. Ook hier geldt dat een groot deel van deze mensen al bij de grens woonde of bijvoorbeeld bij een Belgisch bedrijf werkt.