Heb je interesse in yoga, dan ligt het gevaar op de loer dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zoveel soorten yoga. Wat is nu wat en welke vorm van yoga past het beste bij jou? Kijk snel welke 10 soorten er zijn en wat deze vormen van yoga het meeste typeert. En je kunt bij de meeste scholen ook eerst eens vrijblijvend het een en ander uitproberen.
10. Hatha Yoga
Hier hebben we dan meteen de meest populaire vorm van yoga te pakken. Heel wat andere yoga vormen zijn eigenlijk ook ontstaan vanuit de Hatha yoga. Het bijzondere aan deze stijl is dat geen oprichter aan ten grondslag ligt. Vroeger werd deze vorm vooral beoefend door monniken die een simpele manier van lichaamsbeweging nodig hadden. Bij Hatha houd je de houdingen langer vast, zonder dat het oncomfortabel wordt. Hierdoor verdwijnen spanningen uit het lichaam. Cruciaal bij deze yoga vorm is ook de goede verbinding tussen lichaam en geest.
9. Ashtanga Yoga
Deze yoga vorm wordt ook wel de yoga met de 8 ledematen genoemd. Dit heeft alles te maken met de 8 spirituele praktijken. Bewandel je die, dan kom je op het pad van de verlichting. Het gaat dan om moraal, zelfreiniging, adem, houding, zintuigen, concentratie en meditatie. Bij de Ashtanga Yoga staat een bepaalde reeks altijd centraal. Dit zijn de zogenaamde 5 zonnegroeten en nog een aantal staande en zittende houdingen. Ben je een beginnende yogi, dan kan het best intensief zijn. Mensen die langer deze yoga vorm beoefenen, geven vaak aan dat het veel met ze doet, in positieve zin dan.
8. Kundalini Yoga
Dit is een iets onbekendere vorm van yoga. Misschien had je er zelfs nog nooit van gehoord. Hij wordt ook niet overal beoefend. Soms moet je even zoeken naar een yogaleraar- of lerares die Kundalini yoga geeft. Het is een hele spirituele vorm van yoga. Als de energie die zich aan de basis van de ruggengraat bevindt helemaal naar de kruin van het hoofd wordt gebracht, dan treedt er verlichting op. Dit gebeurt door middel van veel snelle, herhalende bewegingen, zingen en een goede ademhaling.
7. Warme Yoga (Bikram )
Hier hebben we ook een vrij speciale vorm van yoga te pakken. Een yogazaal moet hier ook speciaal geschikt voor worden gemaakt. Hete yoga wordt ook wel Bikram yoga (naar de bedenker Bikram Choudhury, maar vanwege de controverse rond seksueel misbruik wordt deze naam steeds minder vaak gebruikt) van de genoemd en is aardig uitdagend. De studio moet verwarmd worden tot circa 40 graden Celsius en de luchtvochtigheid dient rond de 40% te liggen. Vervolgens ga je dan bij deze Hot Yoga 90 minuten lang een serie houdingen uitoefenen. Het gaat om maar liefst 26 verschillende.
6. Vinyasa Yoga
Deze vorm van yoga wordt door vrij veel mensen beoefend. Hierbij is het vooral van belang dat je de houding uitvoert in goede balans met je ademhaling. Dit moet na verloop van tijd mooi synchroon gaan lopen. In de praktijk leidt dit tot een diepe ontspanning. Deze yoga vorm wordt ook wel flow yoga genoemd. Je gaat namelijk heel vloeiend van de ene houding naar de andere.
5. Iyengar Yoga
Bij Iyengar yoga is het de bedoeling dat je elke houding heel precies uitvoert. Ondertussen probeer je te zorgen voor een compleet beheerste ademhaling. In tegenstelling tot eigenlijk alle andere yoga vormen, word je bij deze yogales ook echt in de gaten gehouden door de instructeur. Maak je een fout, dan word je meteen gecorrigeerd. Vaak zijn er bij de houdingen ook dekens en blokken nodig.
4. Yin Yoga
Tja, Yin en Yang, dat zegt je vast wel iets als je het een en ander weet over yoga. Yin Yoga is een vrij langzame vorm van yoga. Je blijft meestal wel 5 minuten of nog langer in een bepaalde houding. Ben je een beginnende yogi, dan is deze vorm absoluut een aanrader. Ook mediatie speelt een behoorlijke rol bij Yin yoga.
3. Power Yoga
Je wilt graag yoga beoefenen, maar het mag qua energie en uithoudingsvermogen ook wel wat van je vragen, dan kom je al snel uit bij de power yoga. Deze vorm komt uit de Ashtanga yoga, maar power yoga gaat vele malen sneller. Ook is er meer focus op cardio en kracht.
2. Aerial Yoga
Een vrij onbekende yoga vorm. Aerial Yoga is eigenlijk meer een combinatie van yoga en pilates. Ook heeft het wel raakvlakken met dansen. Vraag je jezelf nu af waar de naam van deze yoga vorm vandaan komt, dan is dat makkelijk te zeggen. Je gebruikt namelijk een hangmat om je gewicht op te hangen.
1. Sahaja Yoga
Bij Sahaja yoga doe je geen oefeningen en houdingen. Deze yoga vorm richt zich helemaal op mediatie. Men wil zuiverheid en transparantie nastreven, waarbij de essentie van sahaja-yoga, het ontwaken van de kundalini (levenskracht die zetelt in ons heiligbeen), als hoogste doel wordt gesteld, in een poging de mens via meditatie tot een hoger niveau te verheffen.