10 Dingen die films ons leren maar niet waar zijn

Films en tv-shows dienen niet alleen om het publiek te entertainen, ze zijn ook leerrijk. Je kunt vaak heel wat opsteken van wat je ziet en hoort in sciencefictionfilms. Sommige scenarioschrijvers proberen de wetenschappelijke achtergrond nauwgezet te respecteren. Toch is dit niet altijd het geval. Om films aantrekkelijker en spectaculairder te maken, wordt er al eens een loopje genomen met de basisbeginselen van de wetenschap. Maar gelukkig hoeft dat de pret niet te bederven. Een spannende sciencefictionfilm met indrukwekkende beelden is nog steeds goed voor een ontspannen avondje uit, ook al wordt de wetenschap geweld aangedaan. Hieronder een top tien van dingen die films ons verkeerd geleerd hebben…

Vuurwapens werken niet zo

In talrijke films kun je het zien: een persoon wordt getroffen door een kogel en vliegt door de impact de kamer door. De inslag van een kogel kan echter dat effect niet teweegbrengen! Volgens de wetten van de mechanica is actie gelijk aan reactie. De persoon die de kogel afvuurt, zou daarom met evenveel kracht naar de andere kant geworpen worden. Maar zoiets zie je nooit gebeuren, toch?

Laserstralen kun je niet zien

Spectaculair is het wel, de laserstralen die in sciencefictionfilms op wreedaardige aliens worden afgevuurd. Mooi om te zien, maar niet realistisch: laserstralen zijn immers onzichtbaar! Je ziet ze alleen als bijvoorbeeld stof, rook of reflecterende deeltjes hun pad kruisen.

Wetenschap heeft tijd nodig


In allerlei films en tv-shows waarin chemische rampen, virusepidemieën of technische problemen voorkomen, wordt door de wetenschap alles snel opgelost. De gevolgen van een chemische catastrofe worden snel ingedijkt, een vaccin tegen een virus is binnen een paar dagen ontwikkeld en voor elke technische onvolkomenheid heeft men de week nadien een oplossing gevonden. In werkelijkheid kan het jaren duren alvorens men een wetenschappelijke doorbraak bereikt.

Het DNA van dino’s kun je niet zomaar klonen

In films als Jurassic Park kon het allemaal: met resten van DNA dat honderden miljoenen jaren oud was, kloonde men dinosaurussen. In realiteit zou het DNA van een dino na zo’n lange tijd simpelweg te sterk beschadigd zijn om er nog iets mee te kunnen aanvangen. Zelfs met het DNA van een mammoet, dat ‘slechts’ een paar tienduizend jaar oud is, kan men voorlopig nog geen mammoeten klonen!

Chloroform werkt niet zo snel

Het is een bekende methode in films en op tv: met chloroform in enkele seconden iemand bewusteloos maken. Het is waar dat chloroform ervoor zorgt dat je buiten westen geraakt, maar dat kan wel vijf minuten duren. Dat is te lang voor films, en daarom ‘versnelt’ men de werking een beetje…

Nog steeds lawaai met een geluidsdemper

Om geen lawaai te maken, gebruiken moordenaars in films geluidsdempers op hun vuurwapens. Het lijkt alsof men bijna geluidloos een pistool kan afvuren. In de echte wereld neemt zo’n geluidsdemper alleen het geluid weg van de expanderende gassen bij het afvuren van een wapen. Het geluid van het afvuren zelf wordt echter niet onderdrukt, en je hoort nog steeds een flinke knal.

Een sigaret steekt benzine aan

Het ziet er zo cool uit in actiefilms wanneer de held een smeulende peuk in de benzine gooit om zo een grote ontploffing te ontketenen. Jammer alleen dat het niet werkt, de sigaret is niet heet genoeg. De enige manier hoe het werkt is als je terwijl je de sigaret in de benzine doopt je een trekje neemt, maar dat ziet er natuurlijk niet zo cool uit!

Straling geeft je geen superkrachten

In vele televisieseries en films zie je hoe gewone mensen superkrachten krijgen door blootstelling aan radioactieve straling. Denk bijvoorbeeld aan ‘De Hulk’. Ook dat is een loopje met de waarheid. Radioactieve straling geeft een mens geen superkrachten: bij een te grote dosis krijg je kanker of stralingsziekte, en ga je gewoon dood…

De ruimte is doodstil

De ‘special effects’ in sciencefictionfilms zijn vaak adembenemend: vijandelijke ruimteschepen worden aan flarden geschoten terwijl het overdonderend surroundgeluid van de explosie je doet beven in je bioscoopzetel. Allemaal heel indrukwekkend, maar wetenschappelijk gezien een flater. In de luchtledige ruimte kan geluid zich immers niet voortplanten, en zelfs een explosie levert in het heelal geen geluid op. In de ruimte blijft het steeds doodstil… maar dat levert geen aantrekkelijke cinema op, natuurlijk.

Radioactief materiaal gloeit niet

Nog zo’n grapje uit films en tv-series: al wat radioactief is, doet men ‘gloeien’, meestal in een opvallende groene kleur. Vanuit wetenschappelijk standpunt is dat klinkklare onzin. Radioactieve materialen zien er heel normaal uit. De straling die ze afgeven, is simpelweg onzichtbaar…

Een schok van een defibrillator laat het hart weer kloppen

In films is de defibrillator een soort magisch apparaat, het wekt dode mensen tot leven. Wanneer het hart is gestopt, wordt de defibrillator tevoorschijn gehaald om deze weer te laten kloppen. Heel erg fout natuurlijk en vooral niet doen. Een defibrillator doet eigenlijk het tegenovergestelde, je gebruikt deze bij ritmestoornissen. Met een elektrische schok wordt getracht het hart te laten stoppen met fibrilleren, waardoor het daarna weer (hopelijk) weer een een normaal ritme krijgt.

  1. Alain juni 12, 2017
  2. Anoniem juli 19, 2017
   • Anoniem augustus 16, 2017
  3. Anoniem september 6, 2017

  Jouw Reactie?