De volgende 10 hondenrassen behoren tot de allerkleinste. Precies zeggen welke de kleinste hond is blijf moeilijk, omdat de gewichten binnen een ras variëren. Deze 10 hondenrassen zijn populair in Nederland en wegen minder dan 5 kilogram.

Chihuahua

Chihuahua - kleinste hondenras

Je hebt kleine honden, en dan heb je nog de Chihuahua. Er is een Chihuahua die slechts 9.6 centimeter lang is en toen ze één jaar oud was 567 gram woog. Gemiddeld wegen ze tussen de 1 en 3 kilogram. Ze zijn misschien klein, maar onderschat nooit een Chihuahua, ze kunnen zeer fel zijn, en zijn zelfs zeer goede waakhonden. Zoals dat geldt met zoveel hondenrassen kent ook de Chihuahua een flink aantal erfelijke aandoeningen. Sommige fokkers proberen ze zo klein mogelijk te fokken waardoor ook de schedel te klein wordt en de hersenen niet meer passen. Je kunt je voorstellen dat dit flink koppijn oplevert. Lees er meer over op de rashondenwijzer.

(Dwerg) Keeshond

Pomeranian dwergkeeshond

De dwergkeeshond, ook wel bekend als de Pomeranian, is de kleinste van alle keeshonden. De schofthoogte is niet hoger dan 22 centimeter. Ze wegen tussen de 2 en 4 kilogram. De keeshond is een echte gezelschapshond, het liefst wil hij de hele dag bij je zijn. Meer over het karakter van de Keeshond lees je hier.

Épagneul nain continental

vlinderhondje

De Épagneul nain continental is beter bekend als de Papillon of in Nederland als het vlinderhondje. De Nederlandse naam heeft natuurlijk alles te maken met de bijzondere vorm van de oren. Het is een klein, hoogbenig en langharig hondje met een schofthoogte van ongeveer 28 centimeter. Zijn gewicht varieert tussen de 1.5 tot 5 kg.

Yorkshire terriër

Yorkshire terriër

Yorkshire terriër, of ook wel “Yorkie” wegen ongeveer 3 kilogram. Ze hebben een echt terriër karakter, wat betekend dat ze barsten van de energie, en het is dan ook belangrijk dat ze deze kwijt kunnen. Lees hier ook 11 leuke feitjes over de Yorkshire Terriër.

Toypoedel

toypoedel

De Toypoedel is de mini variant van de Poedel. De hoogte ligt tussen de 23 en 30 centimeter en ze wegen tussen de 2.5 en 5 kilogram. De poedel staat bekend als een van de slimste hondenrassen, wat eigenlijk betekent dat ze zeer goed door mensen te trainen zijn. Meer over poedels lees je hier

Shih Tzu

Shih Tzu

De Shih Tzu is al een heel oud hondenras dat zijn oorsprong kent in Tibet. De schofthoogte is rond de 27 centimeter en ze wegen tussen de 4.5 en 7 kilogram. Het is een zeer vriendelijk hondje dat perfect gehouden kan worden als familiehond, omdat ze zeer vriendelijk zijn voor kinderen (mits goed gesocialiseerd natuurlijk).

Maltezer

Maltezer

Nog zo’n perfecte gezinshond is de Maltezer. Zeer vriendelijk, lekker eigenwijs, en boordevol energie. De Maltezer weegt zo rond de 4 kilogram. Meer over het karakter van de Maltezer lees je hier

Dwergschnauzer

dwergschnauzer

Ook van de Schnauzer is er een miniatuur variant gemaakt, de Dwergschnauzer. ze wegen tussen de 4.5 en 7 kilogram en hebben een schofthoogte van ongeveer 30 centimeter. Net als zijn grotere variant is de Dwergschnauzer een stoere jongen met een flink temperament.

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spanie

De Cavalier King Charles Spaniel is de kleine variant van de Spaniëls. Een perfecte gezinshond, de meeste zijn makkelijk op te voeden en ze houden van kinderen. Ze wegen tussen de 5.4 en 8 kilogram.

Mopshond

mopshond

Mopshonden wegen zo tussen de 6 en de 8 kilogram. Ze staan bekend als zeer moedig, vrolijk, aanhankelijk, en intelligent een perfecte gezinshond dus. lees hier meer over de Mopshond

Dwergpincher

dwergpincher

De dwergpincher is zoals de naam al doet vermoeden de kleinere variant van de Duitse Pincher. De schofthoogte is ongeveer 25 centimeter en ze wegen tussen de 4 en de 6 kilogram. meer over de dwergpincher lees je hier.

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Een uitgebreider overzicht van de kleinste hondenrassen, maar liefst 35 vind je op de website hondenfun.nl