Slaap je nog op een oude doorgezakte matras? Dan is het hoog tijd dat je een nieuw matras aanschaft. Het gebruik van een oude matras is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Je kan last krijgen van je rug, spieren en gewrichten en ook slapeloze nachten kun je er niet bij gebruiken. Maar waar moet je op letten als je op zoek bent naar de beste matras van Nederland? We geven je een tiental tips.
10. Wil je ook een topdekmatras?
Je kunt overwegen om naast een matras ook eepn topdekmatras aan te schaffen. Een topdekmatras heeft vele voordelen. Je verlengt hiermee de levensduur van de matras en als een matras te hard of te zacht is, bereik je met de juiste topdekmatras wel de juiste hardheid. Een topdekmatras dekt ook de spleet af, als je in een tweepersoonsbed voor twee afzonderlijke matrassen kiest.
9. De grootte van de matras
Hoe groot de matras, is in eerste instantie afhankelijk van hoe groot je bed is. Koop je een volledig nieuw bed met matras? Dan kun je vrij kiezen. In de lengte is een standaard matras 200 centimeter. Voor langere personen bestaan er ook langere matrassen van 210 of 220 centimeter. Wil je een standaard breed tweepersoonsbed? Dan maak je met een matras 180×200 centimeter een goede keuze. Kleinere tweepersoonsmatrassen zijn 160×200 of 140×200 centimeter. Smallere matrassen worden als een eenpersoons matras gezien.
8. De hoogte van de matras
Feit is, dat hoe hoger de matras is, des te comfortabeler. Maar de hoogte kan ook regionaal bepaald worden. In Europa hebben we liever matrassen van minimaal 15 centimeter hoog tot soms wel 25 centimeter. In Amerika gaan ze een stapje verder en zijn matrassen van 30 centimeter redelijk standaard. In Azië daarentegen, neemt men al genoegen met zeer dunne matrassen tot 10 centimeter.
7. De hardheid van de matras
De hardheid van een matras is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan het gewicht, de lighouding en de vorm van het lichaam. Er is eigenlijk niet één bepaalde perfect hardheid voor een matras. Juist omdat ieder mens verschillend is, maak je een keuze op basis van persoonlijke voorkeur of smaak.
6. Vochtregulatie
Het is erg belangrijk dat een matras goed vochtregulerend is. Ieder mens verliest ´s nachts tot wel 300 milliliter aan vocht. Een matras moet dit goed kunnen afvoeren, zodat je bed hygiënisch en fris blijft.
5. Comfortzones in de matras
Dat je een matras uitkiest dat comfortabel ligt is altijd belangrijk. Maar er zijn ook matrassen waarmee je nog meer comfort creëert, door middel van comfortzones. Dit houdt in, dat de matras op bepaalde punten extra ondersteuning aan het lichaam geeft en zich vormt naar het lichaam. Meestal kies je uit 5 of 7 comfortzones. Comfortzones zijn er voor onder andere hoofd & nek, schouders, heupen en taille.
4. Een binnenveringsmatras of pocketvering?
Kies je voor een matras met een interne vering? Een matras met vering is namelijk erg populair. Hierbij kies je uit een matras met binnenvering of pocketvering. Bij een pocketvering is iedere veer individueel in textiel verpakt en bewegen ze apart van elkaar. Bij een binnenveringsmatras zijn de veren onderling met elkaar verbonden. Hierdoor past een matras met pocketvering zich beter aan het lichaam aan en is een binnenveringsmatras juist wat stugger. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur.
3. Een schuimmatras kiezen kan ook
Er zijn diverse soorten schuimmatrassen verkrijgbaar. Er zijn doorgaans goedkope polyester matrassen verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor de comfortabele koudschuim of traagschuim matrassen. Koudschuim is een schuimsoort met een open celstructuur en is hierdoor zeer goed ventilerend. Bovendien komt er geen kuilvorming voor. Bij traagschuim lig je wat dieper in de matras en is daarom geschikt voor mensen die een zachtere schuimmatras willen zonder drukpunten. Vaak wordt traagschuim met een ander schuimsoort gecombineerd.
2. Een latexmatras is de nieuwste trend
Een latexmatras bestaat al een tijdje, maar wordt steeds populairder. Dit is niet voor niets, want een latexmatras heeft veel voordelen. Latex is ten eerste een natuurproduct. Latex is namelijk rubber en wordt gewonnen uit de rubberboom. Een latexmatras is hierdoor een eco-vriendelijke keuze. Schimmels, bacteriën en de huisstofmijt vinden in latex geen voedingsbodem. Hierdoor is de matras erg geschikt voor mensen met allergieën. Verder geeft een latexmatras een uitstekende ondersteuning en ligt deze erg comfortabel.
1. Zorg dat je een proeftijd bij je matras krijgt
Welke soort matras je ook kiest bij je aankoop, het is zeer belangrijk dat je een proeftijd krijgt. Dit houdt in, dat je de matras een bepaalde periode mag gebruiken. Bevalt deze dan toch niet, dan krijg je je geld terug of ruil je de matras in voor een andere die beter bij je past. Een proeftijd voor een matras is tegenwoordig heel normaal. Iedere beddenwinkel die zijn klanten serieus neem, biedt deze dienstverlening aan. Zo kies je uiteindelijk altijd voor de beste matras voor jouw situatie.
Meer informatie over matrassen en slapen lees je bij het slaap informatie centrum.