Of je nu zelf schoonmaakt of dat er wekelijks een poetshulp komt, je weet vast wel waar er het hardst gepoetst moet worden. We denken dan snel aan het toilet en de badkamer. En natuurlijk, het schoonmaakdoekje op het aanrecht moet elke dag vervangen worden. Maar wist je dat de meest vieze plekken zich vaak heel ergens anders bevinden? Lees hieronder onze top 10 vieste plekken in huis. En pak je schoonmaakspullen er alvast bij.

10. Je telefoon

vieze mobiel

Nou zeg, de telefoon? Echt een van de vieste plekken in huis? Dat apparaat dat je overal mee naartoe neemt. Zelfs in je bed misschien wel. Toch is dat misschien wel de reden waarom de telefoon zo vies is. We gebruiken hem veelvuldig en inderdaad op de meest ongebruikelijke plekken. Er zitten op een telefoon vaak nog meer bacteriën dan op een toiletbril. Gelukkig is het totaal niet moeilijk om je telefoon even schoon te maken.

9. De prullenbak

prullenbak

Natuurlijk leeg je de prullenbak heel regelmatig. Maar hoe vaak reinig je de prullenbak zelf. Omdat we dat vaak vergeten, behoort de prullenbak zeker ook bij de vieste plekken in huis. Gooi je iets weg dat vloeibaar is, dan komt er allicht een keer iets op de prullenbak zelf terecht. Het kan helpen om een prullenbak met drie vakken te nemen zodat je in ieder geval het gft afval wat vaker kunt weggooien. Ingebouwde prullenbakken in je keukenkastje zijn wat dat betreft nog vervelender. Na een tijdje ligt de ruimte erachter vol met afval. Het lastige is natuurlijk dat je er niet goed bij kunt. Ook de deksel van de prullenbak mist nogal eens een schoonmaakbeurt. Wat kan helpen is een prullenbak met sensor zodat je niet met je vieze handen aan het deksel hoeft te zitten.

8. De afstandsbediening

afstandsbediening

Je telefoon gebruik je voornamelijk zelf. Met afstandsbedieningen is dat een ander verhaal. Die worden vaak door meerdere personen gebruikt. En bedenk maar eens hoe vaak je hem oppakt en weer neerlegt. Veel afstandsbedieningen zitten vol met bacteriën. Je wast tenslotte niet eerst je handen voordat je hem voor de zoveelste keer op een dag oppakt om een apparaat te bedienen.

7. Koelkasthandvat

Koelkasthandvat

De koelkast zelf reinig je regelmatig. Dat is maar goed ook, want er bevinden zich heel wat schimmels en bacteriën. Het handvat waarmee je de koelkast opent en sluit wordt echter vaak vergeten tijdens een schoonmaakbeurt. Terwijl dit juist een plek is die meerdere keren per dag wordt vastgepakt.

6. De lichtschakelaars

lichtschakelaars

Ook een lichtschakelaar wordt gedurende de dag door heel wat mensen aangeraakt. Handen die net nog bezig waren met eten bereiden of iets heel anders, doen daarna de lamp aan of uit met de schakelaar. Alle mensen in het huishouden raken deze plek heel wat keren aan. Zeker in de donkere maanden van het jaar. Gelukkig is het slechts een zeer kleine moeite om af en toe even een doekje over deze schakelaars te halen.

5. De computer

vieze computer

Ook computers bevatten vaak nog meer bacteriën dan een toiletbril. In eerste instantie ben je verbaasd over zo’n feit. Bedenk je echter wat je soms allemaal doet achter en boven je computer, dan begreep je het al beter. Veel mensen eten en drinken boven hun laptop. Het is dan ook niet gek dat kruimels en etensresten zich ophopen.

4. De gordijnen

gordijnen

Tijdens het stoffen van je kamer neem je de meubels, de vensterbank en zelfs de plinten mee. De gordijnen zijn toch lastiger schoon te maken. Je moet ze helemaal losmaken en schoonmaken vraagt ook om een speciale aanpak. Het resultaat daarvan is dat gordijnen zeker niet de meest schone plek in huis zijn.

3. De trapleuning

trapleuning

De trapleuning is te vergelijken met een aantal andere vieze plekken. Denk aan de lichtschakelaar bijvoorbeeld. Lopen we de trap op en af, dan pakken we de trapleuning vast met handen die soms niet al te schoon zijn. Zeker kinderen hebben de neiging om de leuning goed vast te pakken en er met de handen overheen te glijden tot ze beneden zijn. En ja, zeker jongere kinderen vergeten nogal eens om hun handen te wassen.

2. De tandenborstelhouder

tandenborstel bakje

De badkamer poetsen we over het algemeen grondig. Hygiëne is in deze ruimte extra belangrijk. Toch vergeten we de tandenborstelhouder massaal. Daardoor blijkt deze houder in veel huishoudens een broedplaats van bacteriën te zijn. Op zich is schoonmaken niet moeilijk. De meeste bakjes of houders kunnen simpelweg in de vaatwasser.

1. De vaatdoek

vaatdoek

Als je de volgende feiten leest, dan vervang je voortaan je vaatdoekje minstens een keer per dag. Na 24 uur bevat een vaatdoek soms al meer dan 4 miljard bacteriën. Dat zijn er zelfs nog meer dan op de tong van een hond. En ook echt meer dan op een toiletbril van een openbaar toilet. Het gebeurt werkelijk dat mensen twee weken met een vaatdoekje doen. Elke dag even een schone pakken is wel net zo fris.