Het Aokigaharabos ligt in Japan aan de voet van het Fuji gebergte. Het wordt ook wel het zelfmoordbos genoemd doordat hier jaarlijks een groot aantal zelfmoorden plaatsvindt. De zelfmoorden lijken vaak geïnspireerd op de zelfdoding van twee geliefden uit de roman Kuroi Jukai (De zwarte bomenzee). De doodse stilte, het verlaten landschap en de onheilspellende sfeer lijkt als een magneet te werken op de gefrustreerde mensen die hun leven niet meer de moeite waard vinden. In 2002 werden er in het Aokigaharbos 78 lichamen gevonden! Een zeer mysterieuze en vaak gevreesde plek in Japan.

10. Het begin

Er waren altijd al enkele gevallen van zelfdoding in het bos, maar na 1950 begon de stijging. Het aantal zelfdodingen nam explosief toe nadat de schrijver Seicho Matsumoto zijn boek ‘Kuroi Kaiju’ (Black sea of trees) publiceerde in 1960. Het verhaal ging over twee geliefden die uiteindelijk zelfmoord pleegden in het Aokigaharabos. In 1993 schreef een ander auteur genaamd Wataru Tsurumui de bestseller ‘De complete zelfmoord handleiding’ waarin hij het bos presenteerde als de beste plaats om te sterven.

9. De Ubasute legende

Oude legendes beweren dat Aokigahara vroeger gebruikt werd voor ‘Ubasute’. Bij Ubasute werden oudere dorpelingen en familieleden volgens de legende achtergelaten in het bos. Vooral vrouwen waren het slachtoffer. Dit deed men wanneer er hongersnood was. Zo waren er minder monden te voeden en volgens de legende leefden de geesten van hen die overleden voort in de bomen van Aokigahara.

8. Rondwarende geesten

Volgens Japanse mythologie waren de Yurei rond door het Aokigaharabos. De Yurei zijn volgens de Japanners geesten die allerlei vormen kunnen aannemen. Ze nemen de vorm van een bleke vrouw met zwart haar aan die gekleed gaat in witte japon. Volgens de mythologie zijn het de geesten van hen die zelfmoord hebben gepleegd en die door hun daad nooit verenigd kunnen worden met hun voorouders.

7. Waarschuwingen


CalUrbanist/Flickr

Aokigahara is een publieke plek die niet kan worden afgesloten. Om toch iets te doen heeft de Japanse overheid overal borden geplaatst met daarop teksten zoals ‘Denk aan je familie!’ en ‘Praat eerst met de politie voor je jezelf van het leven berooft!’ De overheid hoopt zo wanhopige mensen te ontmoedigen om hun leven te beëindigen.

6. Menselijke aasgieren


GaijinSeb/Flickr

Triest, maar helaas waar: Er zijn veel mensen die in het Aokigaharabos op zoek gaan naar de waardevolle bezittingen die lijken soms nog bij hun dragen. Sommigen wachten zelfs tot mensen overgaan tot hun zelfdoding zodat ze de spullen meteen kunnen pakken voor de boswachters het lijk vinden.

5. De boswachters

Het zijn de boswachters die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van de lichamen uit het bos. Dat lijkt al een zware taak, maar er komen nog meer procedures en rituelen bij kijken. De boswachters brengen de lijken naar een speciale kamer in het politiebureau. Daar loten ze wie er bij de overledene zal overnachten. Een ritueel bepaalt namelijk dat een overledene gezelschap dient te hebben.

4. Alle rangen en standen

In het begin werd er gedacht dat enkel ‘Salarymen’ zelfmoord pleegden in Aokigahara. Met de term Salarymen bedoelen de Japanners de werkende klasse die in loondienst is van de bedrijven. Al gauw bleek dit helemaal niet geval te zijn. Mensen van verschillende achtergronden plegen zelfmoord in Aokigahara. De terminaal zieken, de depressieven tot mensen die het verlies van hun familielid niet konden verwerken. Ze vonden en vinden allen hun weg naar het Aokigaharabos.

3. Geliefde locatie voor films en series

Aokigahara is een locatie waar men graag films opneemt. Zo werd de film ‘The forest’ uit 2016 er opgenomen en ook ‘The sea of trees’ uit 2015 werd er opgenomen. Ook zijn verschillende computergames en manga strips gebaseerd op Aokigahara en de mysteries van de zelfdodingen die er plaatsvinden.

2. Op één na, de plek met de meeste zelfdodingen

Alleen de Golden Gate Bridge in de baai van San Francisco heeft nog meer zelfdodingen op zijn naam. Het Aokigaharabos staat op nummer twee in de wereld. Geschat wordt dat er tot nu toe zo’n 500 mensen hun eigen leven hebben beëindigd.

1. Het exacte aantal zelfmoorden is onbekend

Zoals ook bij de Golden Gate Bridge en andere plekken waar vaak zelfdodingen plaatsvinden, maakt de overheid nooit cijfers bekend. Ze vrezen dat het openbaar maken van statistieken nog meer mensen zal aantrekken die hun leven willen beëindigen. Het verschil is echter dat bij het Aokigaharabos echt niemand het weet. Medewerkers van Aokigahara schatten dat het er elk jaar wel 70 zijn. Door de ruige natuurlijke omstandigheden in het gebied gaat men er van uit dat veel lichamen nooit worden gevonden en het aantal misschien zelfs een stuk hoger kan liggen.