Eerder al maakten we een lijstje van de grootste voetbalstadions ter wereld. Slechts één Europees stadion komt voor in deze lijst, daarom presenteren we nu ook de top 10 grootste voetbalstadions van Europa.

laatste update september 2019

10. Atatürk Olympisch Stadion – 76.092


Mehmet Cetin / Shutterstock.com

Het Atatürk Olimpiyat Stadyumu in Istanboel is voltooid in 2001. Turkije had zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen en wilde met dit stadion goed voor de dag komen. Het is een ‘5 sterren complex’ aldus de UEFA, en er mogen dan ook finales van de Europese bekertoernooien worden gespeeld. In 2005 werd hier dan ook de legendarische Champions League finale tussen Milan en Liverpool gehouden (3-3). Momenteel speelt Istanbul BB haar thuiswedstrijden in dit grootste stadion van Turkije.

9. San Siro – 80.018

san siro
Artorn Thongtukit / Shutterstock.com
san siro 2
Paolo Bona / Shutterstock.com

San Siro in Milaan is de thuishaven van zowel AC Milan als Internationale. Het stadion is gebouwd in 1925, en de eerste wedstrijd was direct de kraker tussen rivalen AC en Inter. Het stadion is in 1979 officieel hernoemd naar Stadio Giuseppe Meazza naar een beroemde voetballer van Inter. Het moge duidelijk zijn dat de Milan fans hier niet blij mee zijn. Wil je de weg weten naar het stadion? Vraag dan aan de supporters van AC Milan niet naar de officiële naam, want grote kans dat ze je de verkeerde kant op sturen!

8. Stade de France – 80.698

stade de france
Yuri Turkov / Shutterstock.com

Stade de France in Parijs werd geopend in 1998 en gebouwd voor het WK voetbal in datzelfde jaar. Momenteel wordt het stadion gebruikt voor de wedstrijden van de nationale voetbal- en rugbyteams. Blijkbaar heeft Frankrijk de hoop om in de toekomst de Olympische Spelen te organiseren, het is namelijk mogelijk om de onderste tribune 15 meter naar achter te verplaatsen (mede omdat het dak groter is dan het stadion zelf) zodat het stadion kan worden omgevormd tot olympisch stadion (met atletiekbaan).

7. Loezjniki Stadion – 81.000

Loezjniki
Viacheslav Lopatin / Shutterstock.co
Loezjniki 2
Olga.Sh / Shutterstock.com

Ook het Loezjniki in Moskou is Olympisch. Het werd gebruikt voor de Spelen van 1980, overigens toen nog onder de naam Leninstadion. Het is gebouwd in 1956 en meerdere malen flink verbouwd. Het stadion heeft nu 81.000 overdekte zitplaatsen en een door de FIFA goedgekeurd kunstgrasveld. Overigens werd voor de finale van de UEFA cup in 2008 de mat toch vervangen door een echte grasmat. Tijdens het WK 2018 zal de openingswedstrijd gespeeld worden in dit stadion.

6. Bernabéu – 81.044

Bernabeu
Alexandr Medvedkov / Shutterstock.com
Westfalenstadion
Antoine Barthelemy / Shutterstock.com

Estadio Santiago Bernabéu, kortweg Bernabéu, is het stadion van Real Madrid, uiteraard gelegen in Madrid. Het stadion is geopend in 1947, toen nog onder de naam Estadio Chamartin. In 1955 heeft de stadion de naam gekregen van clubpresident Santiago Bernabéu die de club geld leende voor de bouw. Het stadion is meerdere malen verbouwd, de laatste keer in 2012, toen er 5.000 zitplaatsen werden bijgebouwd. Voorzitter Pérez wil het stadion graag uitbreiden, maar zoekt nog geld. Hij hoopt dit bij elkaar te krijgen door de naamrechten van het stadion te verkopen.

5. Westfalenstadion (Signal Iduna Park) – 81.359

Westfalenstadion
Tupungato / Shutterstock.com
Westfalenstadion 2
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

De officiële naam van het Westfalenstadion in Dortmund is sinds 2005 Signal Iduna Park, naar verzekeringmaatschappij en geldschieter Signal Iduna. De fans van thuisploeg Dortmund houden het bij de oude naam, het Westfalenstadion. Sinds 1974 is dit het stadion waar Borussia Dortmund haar wedstrijden speelt, toen nog met plaats voor 54.000 supporters. Er zijn meerdere verbouwingen geweest, de laatste in 2002, toen zijn de hoeken van het stadion dicht gebouwd en is de capaciteit opgevoerd tot 80.645. Hiermee is het Westfalenstadion het grootste stadion van Duitsland.
De zuidtribune van het stadion is met een capaciteit van 25.000 de grootste staantribune van Europa. Bijna in geen stadion is de staantribune meer te vinden na de Hillsboroughramp in 1989, maar Borrusia Dortmund koestert deze traditie.

4. Twickenham Stadion – 82.000


PhotoLondonUK / Shutterstock.com

Neil Balderson / Shutterstock.com

Het Twickenham stadion in Londen is het thuisstadion van het nationale rugbyteam van Engeland. Tevens worden de finales van rugbycompetities, en grote concerten in dit stadion georganiseerd. Het stadion is gebouwd in 1907, toen pasten er ongeveer 2.000 toeschouwers in, er is dus flink uitgebreid.

3. Croke Park – 82.300


Derick Hudson / Shutterstock.com

Croke Park is een groot stadion in Dublin. De eigenaar van het stadion is de Gaelic Athletic Association (GAA), de grootste sportorganisatie van Ierland. De GAA behoudt en promoot echte Ierse sporten. Tot 2005 was het statutair zelfs verboden om het Croke stadion te gebruiken voor niet Ierse sporten als rugby, voetbal of American Football.

2. Wembley – 90.000

wembley
Vittorio Caramazza / Shutterstock.com
Aztekenstadion
PixHound / Shutterstock.com

Het oude Wembley in Londen werd geopend in 1923, toen heette het nog het “Empire Stadium”. De twee torens van het stadion waren wereldberoemd. Van 2000 tot 2007 is het stadion volledig verbouwd, kostprijs ongeveer 1 miljard euro. De capaciteit is toen verhoogd met 5.000 plaatsen tot 90.000. Het is hiermee het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden. Het stadion wordt gebruikt voor de thuiswedstrijden van het Engelse voetbalelftal, en bekerfinales. Tevens vinden er grote popconcerten plaats.

1. Camp Nou – 99.786

camp nou
camp nou 2
Christian Bertrand / Shutterstock.com

Het grootste stadion van Europa, met plaats voor bijna 100.000 toeschouwers is Camp Nou in Barcelona, waar de plaatselijke FC haar wedstrijden speelt. Het stadion is geopend in 1957. De eerste renovatie vond plaats in 1982 voor het WK voetbal, de capaciteit werd toen opgevoerd tot 115.000 plaatsen. In 1994 werden de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen en nam de capaciteit weer af tot de huidige 99.786 plaatsen.

Het eerste Nederlandse voetbalstadion, de Amsterdam Arena met een capaciteit van 53.052 komt overigens pas op de 51e plaats in de lijst.