Top 10 Langste Films ooit Gemaakt

Heb je al moeite met het uitkijken van de laatste Lord of the Rings film? Dan moet je aan de volgende tien films zeker niet beginnen, dit zijn namelijk de langste films ooit gemaakt. We hebben de top 10 voor de verandering opgedeeld in twee top 5 lijstjes, eentje met experimentele films (die tot 10 dagen duren!) en eentje met ‘echte’ films.

Top 5 langste experimentele films

5. Matrjoschka – 3 dagen en 23 uur

Matrjoschka
karin-hoerler

De hele film “Matrjoschka” is gebaseerd op één foto. Er is een jongetje te zien op een fiets, een straat, een aantal huisen en de hemel. Het plaatje verandert, maar het gaat zo langzaam dat het niet direct zichtbaar is. De ‘film’ was te zien op het licht festival “Luminale 2006” in Frankfurt op een LED scherm van 100 m2.

4. Untitled #125 (Hickory) – 5 dagen

Untitled #125 is een project van kunstenaar Josh Azzarella. Het is een experimentele film van 120 uur en is gebaseerd op 6 minuten en 30 seconde van de film “The Wizard of Oz”: van het moment dat de kijker de tornado ziet tot Dorothy Glinda ontmoet. Wie het terugziet in de film mag het zeggen!

3. Beijing 2003 – 6 dagen en 6 uur

beijing-2003

Bejing 3000 is een film van Ai Weiwei en was te zien op het film festival van Rotterdam. Het is een film over de stad waar de kunstenaar woont en over zijn inwoners. Een auto met camera rijdt door alle straten binnen de ringweg van het gigantische Beijing.

2. Cinématon – 7 dagen en 14 uur

Regisseur Gérard Courant werkte 36 jaar (1978-2006) aan zijn film van meer dan 7 dagen. De film bestaat uit 2.730 stille “vignetten” van elk precies 3 minuten en 25 seconde van verschillende beroemdheden, artiesten, journalisten en vrienden van de regisseur. Allemaal doen ze wat ze willen in de korte tijd. De beroemdste mensen die te zien zijn: Jean-Luc Godard, Terry Gilliam, Roberto Benigni, en schaak Grootmeester Joël Lautier.

1. Modern Times Forever (Stora Enso Building, Helsinki) – 10 Dagen

Modern Times Forever (Stora Enso Building, Helsinki)

De aller langste film ooit is ” Modern Times Forever”, je hebt 10 dagen nodig om de film volledig uit te zitten. De film laat decennia ‘s van verval zien van het Stora Enso gebouw in Helsinki, en dat 240 uur lang!

Top 5 langste echte films

5. The Human Condition – 574 minuten

human condition

The Human Condition is een Japanse Oorlogsfilm uit 1961 gebaseerd op een boek van Junpei Gomikawa. De film gaat over hoe Kaji, een Japanse pacifist en socialist ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

4. Out 1 (Noli me tangere) – 729 minuten

De film “Out 1” uit 1971 is een film van de Franse Jacques Rivette, een belangrijke regisseur ten tijde van de “Franse Nouvelle Vague”. Deze dertien uur lange film volgt een aantal karakters terwijl een toneelgroep repeteert voor een toneelstuk. Centraal in de ensemble staat Colin, een vriend van een paar van de toneelspelers. Colin krijgt drie mysterieuze berichten die aanwijzingen geven over Balzac en “De Dertien.” Dit stuurt hem op een speurtocht om erachter te komen wat de vreemde berichten betekenen. (bron: moviemeter.nl)

3. How Yukong Moved the Mountains – 763 minuten

How Yukong Moved the Mountains

Deze Franse film/documentaire van meer dan dertien uur gaat over het einde van de “Culturele Revolutie” in China (1966-1976).

2. Resan (The Journey) – 873 minuten

Resan Peter Watkins

Deze veertien en een half uur durende film van Peter Watkins gaat over Kernwapens, militaire uitgave en armoede. De ‘gewone man’ wordt gevraagd naar zijn bewustzijn over deze kwesties.

1. Berlin Alexanderplatz – 896 minuten

Berlin Alexanderplatz

En de aller langste film ooit gemaakt is eigenlijk een tv serie, maar aangezien de complete serie van vijftien en een half uur in Amerika in de bioscopen te zien was wordt de Duitse film “Berlin Alexanderplatz” gezien als de langste film ooit.