Hackers weten als geen ander het web te bespelen. Sommigen doen dat uit idealisme, anderen hebben minder fraaie bedoelingen. Maar gewild of niet: hun invloed op samenleving, technologie en wetgeving is groot. Hieronder maak je kennis met de tien bekendste hackers en hackersgroepen tot op heden.

10. John “Captain Crunch” Draper

John Draper

John Thomas Draper (1943) staat in het milieu bekend als Captain Crunch, Crunch of Crunchman. Die naam dankt hij aan de mascotte van de Cap’n Crunch graanvlokken. Deze ontbijtgranen speelden een voorname rol in de hack waarmee Draper in het begin van de jaren 1970 wereldroem verwierf. Met het geschenkfluitje van Cap ’n Crunch wist Draper immers het toenmalige (‘in-band’) lange afstandsnet van telefoonleverancier AT&T te kraken. Dat deed hij echter niet ongestraft. Tussen 1976 en 1978 werd hij opgesloten voor telefoonfraude. Hij gebruikte zijn tijd om EasyWriter te schrijven, de eerste tekstverwerker van de Apple II.

9. Robert Tappan Morris

Robert Tappan Morris

Robert Tappan Morris (1965) is een Amerikaanse computerwetenschapper en ondernemer. Bekend is hij vooral door de Morris Worm. In 1988 was dit het allereerste internetvirus. Morris ontwikkelde hem vanuit zijn nieuwsgierigheid naar de grootte van het internet. Op zijn weg legde de worm echter tal van zwakke (veiligheids-)plekken bloot. Morris werd zo meteen ook de eerste persoon die veroordeeld werd op basis van de nieuwe Computer Fraud and Abuse Act.

8. Adrian Lamo

Adrian Lamo

Adrian Lamo (1981) kwam in het oog van de media terecht nadat hij in een aantal ‘high profile’ computernetwerken inbrak. Tot zijn slachtoffers behoorden The New York Times, Yahoo! en zelfs Microsoft. In 2003 leidde deze praktijken tot zijn arrestatie. In 2010 bevond hij zich dan weer aan de andere kant van de medaille toen hij de U.S. soldaat PFC Bradley Manning (ondertussen Chelsea Manning) aangaf bij de federale overheden voor het lekken van honderdduizenden gevoelige overheidsdocumenten bij WikiLeaks. Manning werd inderdaad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar.

7. Michael Calce

Michael Calce

Als hacker liet Michael Calce zich MafiaBoy noemen. Calce was nog een student toen hij in 2002 van in West Island, Quebec een serie ‘denial-of-service’ aanvallen uitvoerde op bekende online ketens zoals Yahoo!, Fifa.com en Amazon.com. Ook Dell, E*TRADE, eBay en CNN ontsnapten niet. Zo’n aanval stuurt zoveel communicatie naar de betrokken servers dat ze simpelweg kortsluiten. Met name Yahoo! kreeg het zwaar te verduren. Zij waren indertijd de meest gebruikte zoekmachine.

6. Kevin Poulsen

Kevin Poulsen

Tegenwoordig is Kevin Poulsen (1965) een journalist gespecialiseerd in digitale veiligheid, maar vroeger kende de wereld hem vooral als een zogenaamde ‘black hat hacker’. Zijn meest beroemde hack betrof de overname van alle telefoonlijnen van KIIS-FM, een bekend radiostation uit Los Angeles. Poulsens 102de beller zou beloond worden met een Porsche 944 S2. Als gevolg van zijn ‘aanslagen’ werd Poulsen gezocht door de FBI en leefde hij een tijdje ondergedoken als vluchteling. De black hat hacker werd uiteindelijk vijf jaar opgesloten en mocht tot drie jaar na zijn vrijlating geen computers meer gebruiken.

5. Max Ray “Iceman” Butler

Max Ray Iceman Butler

Ook vandaag nog zit Max Ray Vision (eerder Max Ray Butler, alias Iceman) in het Federal Detention Center van Oakdale. Hij zit er een straf uit van 13 jaar voor internetfraude. Butler stal onder andere 2 miljoen creditkaartnummers waarmee hij zo’n 86 miljoen dollar uitgaf. Zijn arrestatie dateert van 2007, toen hij opgepakt werd als operator van een zogenaamde Carders Market, waar cyberciminelen gevoelige informatie kunnen kopen en verkopen. Na zijn straf komt Vision ook nog eens vijf jaar onder supervisie te staan. Zijn slachtoffers krijgen ondertussen 27,5 miljoen dollar terugbetaald. Zijn straf is voorlopig de zwaarste in de geschiedenis van de internetmisdaad.

4. LulzSec

lulzsec

LulzSec is de afkorting van Lulz Security. LulzSec is geen individu, maar een hackersgroep. Ze verwierf bekendheid met een aantal high profile aanvallen, waaronder eentje op de gebruikersaccounts van het Playstation Netwerk van Sony , in 2011. Ook het offline halen van de CIA website werd door LulzSec opgeëist. In professionele milieus wordt de groep gevreesd, maar ook wel een beetje bewonderd voor de manier waarop ze de aandacht weet te vestigen op onveilige systemen en de gevaren van het hergebruik van paswoorden.

3. Gary McKinnon

Gary McKinnon

De Schot Gary McKinnon (1966) is van beroep systeemadministrator. Als hacker werd hij in 2002 beschuldigd van de grootste militaire computer hack aller tijden. Zelf houdt McKinnon vol dat hij enkel op zoek was naar bewijzen: onder andere van hoe de overheid de gratis aanlevering van energie in de weg staat, en van hoe UFO activiteit in de doofpot wordt gestopt. Tussen februari 2001 en maart 2002 zocht McKinnon daarvoor 97 US Military en NASA computers af als ‘Solo’. Hij wordt nu aangeklaagd voor 7 computermisdaden, die elk tot 10 jaar celstraf kunnen opleveren.

2. Kevin Mitnick

kevin mitnick

Kevin Mitnick (1963) verkreeg voor het eerst onwettig toegang tot een computernetwerk in 1979. Op zestienjarige leeftijd brak hij toen in in het systeem van de Digital Equipment Corporation (DEC), waar hij alle software kopieerde. Niet veel later kraakte hij ook de systemen van het Pentagon, de NSA, en grote computerbedrijven als Dell, Compaq en Digital. Als een inbraak lukte, maakte hij kopieën van de programmacode (source code) van nieuwe applicaties om ze te bestuderen. Hij werd gepakt, en zijn veroordeling was zwaarder dan die voor een moord. Voor het kopiëren van broncode werd hij ook zonder proces veroordeeld. Hierop werd de “Free Kevin” beweging opgericht, een organisatie die op internet veel buzz creëerde over de zaak. Vanaf 2003 is hij weer vrij en werkt hij als adviseur in de beveiligingsbranche. De aanvalstechniek die Mitnick gebruikte, heet tegenwoordig Social engineering.

1. Anonymous

Anonymous

Anonymous is een internationaal netwerk van activisten en hackers. Zij worden niet zozeer verenigd door een centrale structuur, maar door gedeelde ideeën. Als beweging werd Anonymous bekend door een aantal denial-of-service hacks, waarbij websites van overheden, religieuze groepen en bedrijven werden geviseerd. Met de jaren werden al tientallen arrestaties verricht in het kader van deze en andere aanvallen, ook in Nederland en België. De waardering voor het werk van de groep verschilt daarbij enorm. Voor sommigen zijn het vrijdheidsstrijders en digitale Robin Hoods. Voor anderen is Anonymous een toonbeeld van cyber-terrorisme. Hoe dan ook, in 2012 werd de groep door Time Magazine tot de 100 meest invloedrijke ‘personen’ ter wereld gerekend.