Wil je een website bouwen? Dan heb je eerst een domeinnaam nodig. Inmiddels is het een hele zoektocht om een domeinnaam te vinden die goed bij je past én beschikbaar is. Voor de eerste internetgebruikers was dat geen enkel probleem. Zij hadden alle ruimte om te kiezen. Wil je weten wat de oudste domeinnamen op het internet zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Bellcore.com – 5 maart 1986

bellcore

Deze domeinnaam werd ingenomen door Bell Communications Research, een bedrijf dat inmiddels Telcordia Technologies, Inc. heet. Het bedrijf specialiseerde zich in het onderzoeken en ontwikkelen van telecommunicatie en werd opgericht nadat het afbrak van het grote telecommunicatiebedrijf AT&T. Het domein van dit bedrijf is vandaag de dag niet meer actief. Zouden ze vergeten zijn hun goedkope webhosting te betalen?

9. Hp.com – 3 maart 1986

hp

Je kent HP vast wel als het bedrijf dat laptops, printers, scanners en computers maakt. Het is niet gek dat een bedrijf in deze industrie een van de eerste domeinnamen ter wereld registreerde. In 1986 registreerde het bedrijf hp.com, waar een homepage gemaakt werd om de printers, desktops en scanners van het bedrijf te promoten. Het bedrijf is nog altijd actief, dus het is niet gek dat de website ook nog steeds te bezoeken is. Dat maakt hp.com een van de oudste websites ter wereld.

8. Sri.com – 17 januari 1986

sri

Sri.com is de website die door het Stanford Research Institute ontwikkeld werd. Dit instituut doet onderzoek naar biomedische wetenschap, scheikunde, computerkunde, ruimtekunde en nog veel meer. Een technisch onderlegd instituut had natuurlijk ook een eigen website nodig, waardoor sri.com werd geregistreerd in 1986. Het instituut bestaat vandaag de dag nog steeds, waardoor je de website ook nog altijd kunt bezoeken.

7. Xerox.com – 9 januari 1986

sri

De printers en scanners van Xerox zijn wereldberoemd, al tientallen jaren lang. Het is dus niet gek dat dit bedrijf al gauw een eigen domeinnaam registreerde om zijn producten en diensten te promoten. De website Xerox.com werd in 1986 gebouwd en is vandaag de dag nog steeds actief. Dat viel wel te verwachten, want het bedrijf wordt gezien als de uitvinder van een aantal bekende technologische snufjes. Zo is Xerox de bedenker van de computermuis en hebben we desktops aan dit bedrijf te danken.

6. Northrop.com – 7 november 1985

northrop

De website northrop.com was in handen van Northrop Corporation, een bedrijf dat zich bezighield met het produceren van vliegtuigen in de Verenigde Staten. De strategische bommenwerker B-2 Spirit is een van de grootste successen van het merk. In 1994 ging het bedrijf samen verder met het bedrijf Grumman, waardoor de naam veranderde in Northtop Grumman. Hierdoor werd het oude domein achterhaald. Je kunt de website niet meer bereiken, maar het domein lijkt ook niet te koop te zijn.

5. Mcc.com – 11 juli 1985

mcc

Dit domein was de homepage van het bedrijf Microelectronics and Computer Technology Corporation, ook wel bekend als MCC. Dit was het eerste en toentertijd ook het grootste bedrijf dat zich bezighield met computeronderzoek en -ontwikkeling in de Verenigde Staten. In het begin van de eenentwintigste eeuw moest het bedrijf stoppen met zijn werkzaamheden, waardoor de website niet langer in gebruik is. De domeinnaam kan gekocht worden, maar daar moet je dan wel zo’n 1 miljoen dollar voor neerleggen omdat het een waardevol domein is.

4. Think.com – 24 mei 1985

think

Think.com was in handen van Thinking Machines Corporation, een bedrijf dat zich specialiseerde in het ontwikkelen van supercomputers. Het bedrijf was in eerste instantie erg succesvol en had dus een website nodig om zichzelf nog meer op de kaart te zetten. Helaas was het succes van korte duur, want in 1994 ging Thinking Machines Corporation failliet. De website is daardoor niet meer actief, maar het domein lijkt niet verkocht te zijn. Zonde natuurlijk. Tip van ons, zorg voor goede reseller hosting en gooi dat domein weer online!

3. Bbn.com – 24 april 1985

bbn

Het bedrijf BBN zit achter deze domeinnaam, die een afkorting is voor Bolt, Berane en Newman. Het is een Amerikaans technologiebedrijf dat diensten verleent op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Onder andere het Amerikaanse leger is klant bij dit bedrijf, wat duidelijk maakt dat het een grote naam is. De officiële website van het bedrijf BBN heeft inmiddels een andere domeinnaam, maar de oude domeinnaam werkt nog steeds. Zodra je naar bbn.com surft, word je doorgestuurd naar de juiste website.

2. Symbolics.com – 15 maart 1985

Symbolics

Symbolics.com heeft een speciale plek in de geschiedenisboeken. Dit is namelijk de eerste domeinnaam die geregistreerd werd door een commercieel bedrijf. De website is ook nog steeds actief, wat het de oudste functionerende website van het internet maakt. De website werd in eerste instantie gebruikt door het bedrijf Symbolics Computer Corporation, dat de lisp-machine uitvond. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer, maar de website wordt nog steeds in de lucht gehouden. Het domein werd namelijk overgekocht door een groep investeerders die wel geld zagen in het bezitten van de oudste, functionerende website ter wereld.

1. Darpa.net – 1 januari 1985

darpa

Zodra het mogelijk werd om je eigen domeinnaam te registeren, was DARPA er meteen bij. Dit is de afkorting voor de Defense Advanced Research Projects Agency, een afdeling van het Amerikaanse leger dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van nieuwe technieken. De afdeling registreerde meteen zes verschillende domeinnamen: .net, .org, .gov, .edu, .mil, en .arpa. DARPA.mil is op dit moment de actieve website van de afdeling. Darpa.net wordt door een ander bedrijf gebruikt en de overige vier domeinnamen zijn vandaag de dag niet meer actief.

Screenshots zijn van de Wayback Machine. Deze gaat terug tot 1997. Dit zijn dus niet de oudste versies van de oudste domeinen.