Top 10 Duurste Ongelukken Ooit

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo gaat het spreekwoord, en iedereen maakt het wel eens mee. Van je teen stoten en een Chinese vaas omstoten tot het veroorzaken van ketting-botsingen op de A2, een ongeluk komt altijd onverwachts en ongewild. Hoe dan ook, er gaat iets verloren of er raakt iets beschadigt, en het verhaal eindigt altijd ermee dat de schade moet worden hersteld. Veelal met geld…

Maar de prijzen verschillen nogal tussen een nieuw porseleinen kopje voor de buurvrouw, en de vergoeding voor twintig vrachtwagens met volledige lading. En het kan nog erger! Hoeveel erger, daarover gaat dit stukje. Hieronder vind je een top 10 van de duurste ongelukken ooit. Na dit te hebben gelezen, valt dat porseleinen kopje toch wel weer mee! We geven de prijzen in Dollars.

10. De Titanic, $ 150 miljoen

titanic

Wellicht een van de bekendste ongelukken aller tijden, maar toch komt de Titanic op deze lijst slechts op de tiende plek. Er kwamen meer dan 1500 mensen om het leven, maar we hebben het hier alleen maar over materiële kosten. De Titanic was gloednieuw, ze zonk op haar eerste reis, en had daarom dus nog geen enkele kans gekregen om haar productie-kosten terug te verdienen. Daarom gelden er geen afschrijvingskosten, en is de schade van het ongeluk gelijk aan de kosten van het maken van de Titanic. Destijds koste het $ 7 miljoen, als je dar doorrekent naar huidige prijzen kom je op 150 miljoen! Even ter vergelijking, de meeste supercars kosten ongeveer 1 miljoen, dus de waarde van 150 Ferrari´s! 150 Ferrari´s gezonken in één nacht…

9. Tanker vrachtwagen door de vangrail, $358 miljoen

truck crash duitsland

In 2004 botste een vrachtwagen, gevuld met brandstof, met een auto. Rampzalig op zichzelf, maar een ongeluk komt nooit alleen. De botsing vond plaats midden op een brug in Duitsland (Wiehltal)! De vangrail kon de vrachtwagen niet houden, deze kiepte dus de brug af, en explodeerde bij het raken van de grond, ongeveer 30 meter later. Niet alleen de auto, de vrachtwagen en diens lading waren verloren, maar de ontploffing en brand veroorzaakten ook miljoenen aan schade aan de brug. Tijdelijke reparaties en de uiteindelijke vervanging van de brug tezamen brengen deze ramp op een kleine 360 miljoen Dollar!

8. Metro crash, $ 500 miljoen

MetroLink Crash
Craig Wiggenhorn/Wikimedia

Als je na dit verhaal de auto niet meer vertrouwd, en het openbaar vervoer denkt te nemen, hou dan het volgende in gedachte. Op 12 september 2008 stortten twee treinen op elkaar in Los Angeles. Naast 25 doden, is er natuurlijk enorm veel schade. En daarboven, het gebeurde in de Verenigde Staten, en alles en iedereen zal dus worden aangeklaagd. Deze kosten tezamen brengen dit ongeluk op een geschatte waarde van maar-liefst 500 miljoen Dollar!

7. B-2 Bomber Crash, $ 1,4 miljard

We laten persoonsvervoer voorlopig even achter ons en gaan over naar het leger. De schaal van de prijzen springt daarbij omhoog, en op nummer 7 staat het eerste ongeluk dat boven de miljard uittorent. De B-2 bomber, een vliegtuig dat ontworpen is om bommen te werpen, crashte in 2008 in Guam, vlak na take-off. Dit is het duurste vliegtuig-ongeluk ooit, dus als je een frequent-flyer bent, wees gerust, er komen geen vliegtuig-crashes meer voor in de komende ongelukken!

Gelukkig ontsprongen de piloten tijdens dit ongeluk de dood, maar het vliegtuig zelf was compleet vernietigd. Het was een bomber waarvan er slechts 21 op de hele wereld zijn gebouwd! Nu dus nog maar 20…

6. Exxon Valdez, $ 2,5 miljard

exxon valdez

Een zwarte dag in de geschiedenis, op 24 maart 1989, toen de olietanker Exxon Valdez op een rif voer in de Prince William´s Sound, en als gevolg maar.liefst 41,000 tot 119,000 kubieke meter olie lekte. Helaas, dit zou niet de grootste olie-ramp der tijden blijven, maar desalniettemin een dure grap. Dit kwam voornamelijk doordat het op een ver afgelegen plek gebeurde, waar opschoningstroepen moeilijk bij konden. Enorm veel dieren en planten leden onder deze olielek, en de schoonmaak na dit ongeluk koste Exxon een som van ongeveer 2,5 miljard Dollar.

5. Het Piper Alpha olie-platform, $ 3,4 miljard

Piper Alpha Oil Rig

We blijven in de olie-branche. Het olie-platform de Piper Alpha, werd opgeslokt in vlammen op 6 juli 1988, een jaar voor de Exxon Valdez! Er waren maar-liefst 100 veiligheidsventielen die technici routinematig naliepen, en ze waren allemaal goedgekeurd. Er was er echter een klep die niet goed terug gezet werd, en dat was genoeg. Het ongeluk zit in een klein hoekje. Ooit de grootste producent aan olie, na dit ongeluk was de wereld 167 mensen armer, en daarnaast ook 3,4 miljard Dollar.

4. de Challenger-explosie, $ 5,5 miljard

Challenger Explosie

De Space shuttle, de Challenger, ontplofte exact 73 seconden na take-off (NASA houdt zulke dingen nauwkeurig bij!). Op 28 januari 1986 ontplofte deze beroemde ruimtevaarder, nog voor hij de aarde had kunnen verlaten. De kosten van de Space shuttle zelf, vervanging en onderzoeking naar wat er fout ging bracht de prijs van dit ongeluk in totaal op het equivalent aan een tegenwoordige 5,5 miljard Dollar.

3. Prestige Oil Spill, $ 12 miljard

prestige olielek
Stéphane M. Grueso/Wikimedia

Na een kort intermezzo voor ruimte-reizen keren we terug naar de olie-branche. Olietanker de Prestige, een 77.000 ton aan olie in haar lading, zonk tijdens een storm vlak voor de kust van Spanje (Galacia) in het najaar van 2002. De kapitein voorzag de ramp ruim van tevoren, en koerste op de kust aan, om hulp vragend over de radar. Echter, zowel de Franse als Spaanse autoriteiten bevielen het schip om de kust te verlaten, en dus kon de kapitein niets anders doen dan de oceaan op te varen. En daar zonk ze uiteindelijk. De totale kosten komen op een 12 miljard Dollar uit.

2. Space Shuttle Columbia, $ 13 miljard

colombia space shuttle

De ruimte is een dure business, dat blijkt uit dit tweede ongeluk met ruimtevaart. De Columbia, gebouwd in 1978 voor $ 2 miljard, crashte in 2003 in Texas, 16 dagen nadat er bij haar take-off iets kapot was gerammeld in de vleugels. Meer dan 500 miljoen Dollar was gespendeerd aan het onderzoek naar waarom dit ongeluk was ontstaan! Allerlei andere zaken meegerekend, koste dit ongeluk NASA ongeveer 13 miljard Dollar. Peperduur dus! Maar niet zo gepeperd als…

1. Chernobyl, onschatbaar

Chernobyl

Op 26 April, 1986 ontplofte de atoom-installatie bij Chernobyl, in Oekraïne. Ongeveer 50 % van heel Oekraïne is op een of andere manier geïnfecteerd geraakt door deze ramp. Ruim 200.000 mensen hebben hun huis en haard moeten verlaten, en ongeveer 1,7 miljoen mensen zijn op een of andere wijze door deze ramp benadeeld. Directe stralingsdoden zijn er ook, ongeveer 125.000! Opschoning, relocatie en compensatie van slachtoffers tezamen kostte ongeveer 200 miljard Dollar! Dat is ruim 15 keer zo veel als de duurste Space-crash!

Maar daarnaast… mensenlevens, zijn die niet prijsloos? Nu nog worden er kinderen geboren met deformaties vanwege deze ramp… Duizenden gezinnen verloren een of meerdere gezinsleden… Als je dat kon uitrekenen in Dollars, dan zou geen enkel land ter wereld, niet eens alle landen tezamen, de kosten kunnen betalen!

De BP Olieramp in de Golf van Mexico 2010 hoort ook zeker in de lijst van duurste ongelukken ooit, maar op dit moment zijn de kosten nog niet bekend. Dit zal zeker enkele tientallen miljarden dollar zijn!

bron: funzug.com

  1. davo augustus 26, 2013
   • Anoniem augustus 26, 2013
    • berr juli 7, 2020
  2. Menno (admin) augustus 28, 2013
  3. Trol september 21, 2013
   • Dinges oktober 25, 2013
   • anoniem december 14, 2015
    • Iris januari 24, 2016
     • Anoniem december 13, 2016
  4. Mauro januari 11, 2014
  5. jasmijnbloesem februari 20, 2016
  6. joost mei 28, 2016
   • Dylan april 14, 2017
   • Wat moet je juli 15, 2017
  7. Heerenveense slimbo juni 4, 2021
  8. Heerenveenseslimbo juni 4, 2021

  Jouw Reactie?