Wie een lange afstandswandeling (LAW) maakt, gaat op een prachtige ontdekkingsreis. Tijdens zo’n tocht trek je dagenlang door fraaie natuurgebieden en langs pittoreske plaatsen. Het maken van zo’n lange afstandswandeling is misschien wel de mooiste manier om Nederland te leren kennen. Wat zijn de tien langste wandelroutes van ons land?
10. Grote Rivierenpad (282 km)
Het Grote Rivierenpad begint in Hoek van Holland. De inspiratiebron voor deze wandelroute was het boek ‘Onze groote rivieren’ uit 1938 van de befaamde natuurbeschermer en schrijver Jac. P. Thijsse (1865-1945).
Je loopt tijdens deze route niet alleen door veel prachtige natuurgebieden. Je ziet ook ontzettend veel indrukwekkende vrachtschepen langskomen, die handelswaren uit de hele wereld over de Nederlandse vaarwegen vervoeren.
De wandelroute gaat onder meer langs de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek en Waal. De route eindigt in de Duitse stad Kleve.
Ben je van plan om een van de langste wandeltochten van Nederland te gaan lopen? Oefen dan van te voren, een loop band kopen kan bijvoorbeeld slim zijn om ook thuis te trainen.
9. Groot-Frieslandpad (362 km)
In vroeger tijden heersten de Friezen in een veel groter gebied dan de huidige provincie Friesland. Dat is onder meer te zien in Noord-Holland, waar nog de regio genaamd West-Friesland ligt. Ook in Duitsland is dat te merken, daar ligt de streek Oost-Friesland.
Het Groot-Frieslandpad is een ode aan het oude Groter-Friesland.
Het begin van deze wandelroute is in het Noord-Hollandse dorp Bergen aan Zee. De eerste etappes gaan door West-Friesland. In Enkhuizen neem je de boot en steek je het IJsselmeer over, naar de provincie Friesland. De finish is in de Duitse stad Leer.
De wandelaars zien onderweg veel mooie natuur, maar ook interessante historische plekken. Je komt onder meer langs kasteel Radboud in Medemblik. Deze burcht werd in 1288 gebouwd door de Hollandse graaf Floris V, als onderdeel van zijn strijd tegen de Friezen. Het kasteel dankt zijn naam aan oude Friese mythes. Daarin wordt beweerd dat op diezelfde plek vele eeuwen eerder de vesting zou hebben gestaan van de legendarische Friese koning Radboud (670-719).
8. Marskramerpad (372 km)
Marskramers waren rondtrekkende verkopers. Vaak reisden zij te voet en handelden ze in diverse kleine producten, waarvan ze een voorraad op hun rug droegen in een grote korf of tas. Eeuwenlang trokken heel veel Duitse marskramers door Nederland. De wandelroute genaamd het Marskramerpad is een eerbetoon aan hen.
De wandeling begint in het Duitse Bad Bentheim. Onderweg wandel je door oude handelssteden, zoals Deventer, Oldenzaal, Amersfoort en Leiden, om uiteindelijk in Den Haag te finishen. Behalve die mooie steden, zie je op deze route veel prachtige landschappen: je komt door de Veluwe, Salland, de Gelderse Vallei en het Groene Hart.
7. Grenslandpad (372 km)
Tijdens het wandelen op het Grenslandpad verken je de gebieden rondom de grens tussen Nederland en België. De start en de finish zijn in twee kleine steden met een grote historie: de wandeling begint in het Zeeuwse Sluis en eindigt in het Limburgse Thorn.
6. Maarten van Rossumpad (384 km)
In de 16e eeuw sidderden veel inwoners van de lage landen wanneer ze de naam Maarten van Rossum hoorden. Hij was de beruchte legeraanvoerder van de Hertog van Gelre. Tegenwoordig is er een wandelroute naar hem vernoemd (en dus niet naar de bekende historicus en presentator van nu).
Tijdens deze wandeling kom je door heel wat prachtige streken vol natuurschoon, zoals de Betuwe en de Veluwe, waar eeuwen geleden Van Rossum met zijn gevreesde leger doorheen trok.
Onderweg kom je langs verschillende huizen die in het bezit waren van Van Rossum, waaronder kasteel de Cannenburgh in Vaassen en het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel. De wandelroute begint bij het station van Den Bosch.
De finish ligt bij het station van Steenwijk. Die laatstgenoemde plaats heeft slechte herinneringen aan Van Rossum. In 1523 veroverde hij met zijn leger Steenwijk. Deze verassingsaanval liep uit de hand: door vuurpijlen ontstond er een gigantische brand. Op slechts enkele huizen na, brandde de hele stad af.
5. Trekvogelpad (414 km)
Zoals de naam van deze wandelroute al doet vermoeden, is deze bedoeld voor vogelliefhebbers. Tijdens deze wandeling kom je door veel prachtige vogelnatuurgebieden. Het Trekvogelpad begint in Bergen aan Zee. Je loopt onder meer over de Utrechtse Heuvelrug, door de Gelderse Vallei, via de Veluwe naar de IJsselvallei. De finish ligt in Enschede.
4. Noaberpad (415 km)
‘Noaber’ is Nedersaksisch voor ‘buur’. Het Noaberpad is een wandelroute door het grensgebied tussen twee landen waarin de Nedersaksische taal gesproken wordt: Nederland en Duitsland. De route begint in de Groningse plaats Bad Nieuweschans. Onderweg is er veel moois te zien, van het sfeervolle vestingplaatsje Bourtange, tot en met de prachtige heuvels van het Montferland. De eindstreep ligt in het Duitse Kleve.
3. Pelgrimspad, deel 1 en 2 (456 km)
Eeuwenlang waren ze in groten getale in alle Europese landen te zien: pelgrims die honderden kilometers liepen om uiteindelijk in een bedevaartsplaats aan te komen.
De wandelroute genaamd het Pelgrimspad is een ode aan die vroegere pelgrims. Deze route bestaat uit twee delen. Het eerste deel heeft een lengte van 206 kilometer en begint bij station Amsterdam Centraal. Het eindigt bij het station van ‘s-Hertogenbosch. Daar begint het tweede deel, met een lengte van 250 kilometer. De finish is bij het station van de Belgische bedevaartsplaats Visé (Wezet).
We zijn aangekomen bij de zeer lange wandelingen in Nederland. Trainen hiervoor is echt een must. Heb je nou weinig ruimte in huis, denk dan is aan een inklapbare hardloopband. Ideaal!
2. Pieterpad, deel 1 en 2 (498 km)
Zonder twijfel is het Pieterpad de beroemdste Nederlandse wandelroute. Het Pieterpad werd in 1983 in gebruik genomen en heeft een ontzettend grote rol gespeeld bij de toename van de populariteit van lange afstandswandelingen in Nederland.
De route bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint in Pieterburen en eindigt in het Gelderse Vorden. De tweede helft begint in Vorden en finisht op de Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht.
1. Nederlandse Kustpad, deel 1, 2 en 3 (711 km)
Het eerste deel van deze route begint in Sluis en eindigt in Hoek van Holland. Onderweg worden befaamde badplaatsen bezocht, zoals Cadzand-Bad en Zoutelande.
Het tweede deel gaat van Hoek van Holland naar Den Oever. De wandelaar krijgt in dit deel heel wat prachtige duinlandschappen voorgeschoteld.
Het derde deel begint in de Friese stad Stavoren. Lopend langs het IJsselmeer en de Waddenzee kom je uiteindelijk in de Groningse finishplaats Bad Nieuweschans.