Nederland is maar een klein land. Toch valt er meer dan genoeg te ontdekken in de verschillende provincies. Maar welke is eigenlijk de grootste van het land? En wat valt er in elke provincie te beleven? Ontdek het in deze top 12 grootste provincies van Nederland gebaseerd op landoppervlakte.
12. Flevoland
Flevoland is niet alleen de nieuwste provincie van Nederland, maar ook de kleinste. Omdat deze provincie gemaakt is door land droog te pompen, ontdek je er bijzondere natuur. Wandel door het ruige Harderbos of geniet van het uitzicht vanaf de vele polders. Vogelliefhebbers kijken juist hun ogen uit bij de Oostvaardersplassen. Wil je lekker shoppen? Dat kan in het bruisende Almere, waar je meteen van bijzondere architectuur geniet. Ook in Flevoland is er geschiedenis te ontdekken, bijvoorbeeld bij de replica van de zeventiende-eeuwse Batavia.
11. Utrecht
In het hart van Nederland vind je Utrecht. De hoofdstad van deze provincie is natuurlijk een van de hoogtepunten. Van sfeervolle grachten tot leuke winkels en het Spoorwegmuseum: je vindt het hier allemaal. Wist je dat je in Utrecht ook een groot nationaal park vindt? De Utrechtse Heuvelrug is een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers. Hier vind je namelijk een heuvelachtig landschap dat zeldzaam is in Nederland. Duik ook in de lokale geschiedenis, bijvoorbeeld door kasteel De Haar te bezoeken.
10. Zeeland
Zeeland is een provincie met een rijk schippersverleden. In deze provincie is de geschiedenis nog tastbaar dankzij de historische klederdracht en de vele musea die het verleden van Zeeland in de schijnwerpers zetten. Verken vanaf een Vakantiepark Zeeland en bezoek bijvoorbeeld het Zeeuws Museum in Middelburg. Er zijn ook verschillende attracties te ontdekken. Van Deltapark Neeltje Jans tot Mini Mundi: iedere dag vul je hier weer anders in. Natuurliefhebbers genieten niet alleen van de uitgestrekte stranden, maar ook van het Veerse Meer of Nationaal Park Oosterschelde.
9. Limburg
In het zuiden van Nederland ligt het natuurrijke en historische Limburg. Hier vind je het historische Maastricht, waar Romeinse én middeleeuwse resten te vinden zijn. In Limburg ontdek je de ruïnes van Valkenburg, waar je ook onder de stad kunt duiken om de mergelgrotten te bezoeken. De natuur in Limburg voelt bijna als het buitenland aan. Dankzij de glooiende heuvels ziet ieder gedeelte er net weer anders uit. Natuurlijk staat de provincie Limburg ook bekend om zijn gezelligheid. Geniet van lekkere vlaai op een sfeervol terras of vier carnaval met de locals.
8. Groningen
Van het zuiden van Nederland gaan we helemaal naar het noorden. Groningen heeft natuurlijk de gelijknamige hoofdstad. Geniet hier van het uitzicht vanaf het iconische Forum of beklim de Martinitoren. Je ontdekt ook historische vestingsteden in deze provincie, zoals Bourtange. Hier wandel je door een oud-Nederlandse stad met unieke vestingwerken. Dankzij het relatief grote formaat heeft Groningen ook genoeg plekken waar je de rust opzoekt. Vanaf de kust kijk je uit over de Waddenzee, terwijl je in het binnenland Nationaal Park Lauwersmeer vindt. Trek je laarzen aan, want hier heeft het water de overhand.
7. Drenthe
Denk je aan Drenthe, dan denk je vast aan de Hunebedden. Dit is een van de oudste stukjes Nederlandse geschiedenis. De stenen bouwwerken zijn verspreid door de hele provincie, waardoor je zowel de geschiedenis als natuur van Drenthe kunt verkennen tijdens een fietstocht. Ook in deze provincie zijn verschillende vestingsteden te ontdekken, net als het monumentendorp Orvelte. Aan attracties is er ook geen gebrek in Drenthe. Zo is Wildlands in Emmen een van de hoogtepunten. Deze dierentuin heeft verschillende themagebieden en attracties om jong en oud te vermaken.
6. Noord-Holland
Noord-Holland hoort ook bij de grotere provincies van Nederland. Het is ook nog de provincie met een hele rijke geschiedenis. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Amsterdam. Deze hoofdstad is al eeuwenlang hét centrum van Nederland. Hier vind je niet alleen het iconische Paleis op de Dam, maar ook verschillende musea. In Noord-Holland ontdek je ook oudhollandse sferen in de Zaanse Schans. Oude molens, historische ambachten en lokale lekkernijen staan hier centraal. Aan natuur is er ook geen gebrek in Noord-Holland. Hier vind je ellenlange stranden om over te struinen, maar ook het duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
5. Zuid-Holland
Zuid-Holland is net een tikkeltje groter dan Noord-Holland. Het is ook nog eens een heel diverse provincie. Vanaf een Vakantiepark kun je diverse steden ontdekken die allemaal iets anders te bieden hebben. In Den Haag bewonder je eeuwenoude monumenten en oude meesters in het Mauritshuis, terwijl je in Rotterdam van de moderne skyline geniet. Wandel over de oude burcht van Leiden of laat je verrassen door de oude molens op de Kinderdijk. Zuid-Holland is meer dan alleen een groot stedelijk gebied. De stranden zijn het bezoeken waard, maar je vaart er ook over de verschillende waterwegen die de steden van Zuid-Holland met elkaar verbinden.
4. Overijssel
Van oude Hanzesteden tot rijke natuur: je komt het tegen in Overijssel. Zo wandel je in deze provincie door het sfeervolle Deventer, waar kronkelende kleine straatjes langs verschillende monumenten leiden. Wil je een echte Nederlandse ervaring beleven? Dan is Giethoorn een hoogtepunt. Deze gemeente wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd, want talloze waterwegen kabbelen door dit kleine dorp. De geschiedenis van Overijssel is ook voelbaar wanneer je langs de kastelen in de provincie fietst. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is dan weer een hoogtepunt voor rustzoekers. Het glooiende landschap is voor een groot deel te danken aan de ijstijd.
3. Friesland
Friesland is een provincie met een sterke eigen identiteit. Hier spreken de inwoners niet alleen een eigen taal. Ze hebben ook zo hun eigen tradities en streekgerechten. Natuurlijk is de Elfstedentocht een van de bekendste tradities van Friesland. Je leert er meer over in het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Natuurlijk staat Friesland ook bekend om de stad Leeuwarden. In het Fries Museum leer je meer over de lokale geschiedenis, maar je kunt er ook de scheve toren Oldehove bezoeken. Een aantal Waddeneilanden maakt ook deel uit van deze provincie. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn allemaal prachtige eilanden voor echte rustzoekers.
2. Noord-Brabant
Noord-Brabant strekt bijna van het oosten van Nederland tot het uiterste westen. Het is dus niet gek dat dit de op één na grootste provincie van het land is. Er valt dan ook genoeg te ontdekken. Zo duik je in de geschiedenis wanneer je Den Bosch bezoekt. Hier vind je namelijk het Noord-Brabants Museum. De provincie heeft ook een aantal bijzondere natuurgebieden, van de Loonse en Drunense Duinen tot de Groote Peel.
1. Gelderland
Zonder twijfel is Gelderland de grootste provincie van Nederland. Het is ook nog de provincie waar je de oudste stad van het land vindt. Hier ligt namelijk Nijmegen, een stad die gesticht werd door de Romeinen. Tijdens een bezoek kom je er verschillende Romeinse resten tegen. De rest van de provincie wordt voor een groot deel beslagen door de Veluwe. Dit natuurgebied is ook meteen het grootste van Nederland en staat bekend om zijn ongerepte natuur. Wil je helemaal in de Nederlandse geschiedenis duiken? Bezoek dan het openluchtmuseum in Arnhem, waar je langs verschillende historische gebouwen loopt.