De pandemie heeft technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. We zijn ons steeds bewuster geworden van de rol die technologie in ons dagelijkse leven kan innemen. En de IT-wereld heeft handig en efficiënt op dit groeiende bewustzijn ingespeeld. Hoewel de coronacrisis op haar retour lijkt te zijn, zijn de technologische ontwikkelingen niet meer te stoppen. In dit artikel bespreken we de 10 belangrijkste tech trends waar we dit jaar niet meer omheen kunnen.

Toenemende cybercriminaliteit

De meeste trends zullen een positief effect hebben op ons leven. Toch is er een zorgwekkende trend waar te nemen, die we absoluut niet mogen negeren. We doelen hiermee op de toenemende cybercriminaliteit. We delen steeds meer informatie online en cybercriminelen maken daar maar al te graag gebruik van. Ook adverteerders en derden die er niet direct kwade intenties mee hebben, krijgen onze gegevens graag in handen. De roep om een goede beveiliging van onze online activiteiten en privacy neemt daardoor ook toe.
Voor bedrijven gelden er wel wettelijke verplichtingen als het gaat om de bescherming van onze privacy. Cybercriminelen trekken zich daar niets van aan en slaan toe als het hen uitkomt. Het is dus ontzettend belangrijk om zelf ook de nodige maatregelen te treffen. Behalve degelijke, geüpdatete antivirusssoftware en sterke wachtwoorden, is het raadzaam om een VPN te gebruiken. Een VPN zorgt voor encryptie van je gegevens en schermt je IP-adres af. Lees NordVPN ervaringen om erachter te komen wat een VPN je nog meer kan bieden.

Top 10 Tech Trends

Hieronder volgt een overzicht van de 10 belangrijkste tech trends in 2022. In de meeste gevallen ervaren we ze als positief en verrijkend. In sommige gevallen voelen we misschien nog wat weerstand. Maar hoe je het ook wendt of keert, de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt is niet meer te stoppen:

1. Genomica

Genomica

Genomica of genomenleer is de studie van genetische materialen. Door de genetische samenstelling van organismen te modereren, kunnen we ons beter voorbereiden op bijvoorbeeld klimaatverandering en pandemieën. We kunnen gewassen aanpassen aan veranderende weers- en klimaatomstandigheden. Ook de ontwikkeling van bijvoorbeeld het COVID19-vaccin is een goed voorbeeld van het nut van genomica.

2. Videoconferenties

Videoconferenties

Toen we massaal thuiswerkten, waren videoconferenties dé manier om collega’s in de ogen te kunnen kijken. Het ging niet altijd van een leien dakje dankzij trage internetverbindingen, een paar hackpogingen en deelnemers die vergaten hun microfoons te ‘muten’. Toch blijven we ook in de toekomst nog geregeld met elkaar videobellen.

3. Online onderwijs

Online onderwijs

Het sluiten van scholen en hogere onderwijsinstellingen heeft een ware aardverschuiving teweeggebracht. Van de ene op de andere dag moesten onderwijsinstellingen online onderwijs inrichten. Daar is veel geld en tijd in geïnvesteerd en het is dus heel onwaarschijnlijk dat het online onderwijs alsnog overboord gaat.

4. Zorg op afstand

zorg op afstand

De wachtkamers van huisartsen zaten overvol en ziekenhuizen worstelden met de instroom van patiënten. Tijdens de coronacrisis werd daardoor steeds meer ingezet op digitale zorgverlening. Voor kleine kwaaltjes en evaluatiegesprekken hoef je geen fysieke afspraak meer te maken, maar volstaat ook een online consult.

5. Contactloze bezorging

drone bezorging

De bezorger zet ons pakketje voor de deur en we hoeven geen handtekening meer te zetten voor in ontvangst name. Veel mensen hebben contactloze bezorging als prettig ervaren. Je verkleint natuurlijk de kans op overdraagbare ziektes. En je hoeft ook niet meer de deur open te doen als je nog in je pyjama rondloopt. In China wordt zelfs al geëxperimenteerd met bezorging door drones.

6. Het 5G-netwerk

5g

De toenemende digitalisering vraagt om een hogere internetsnelheid en capaciteit. 5G is daar het meest recente antwoord op. Of je nu voor- of tegenstander bent, het 5G-netwerk wordt momenteel wereldwijd uitgerold. Ook in Nederland kun je nu al bij verschillende telecomproviders een 5G-abonnement afsluiten.

7. Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence

AI oftewel kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk voor machines om ‘te leren’. Uiteindelijk kunnen ze op dezelfde manier als intelligente wezens taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een chatbot die je vragen herkent en een passend antwoord kan geven.

8. Virtuele realiteit

Virtuele realiteit

VR wordt allang niet meer alleen voor games gebruikt. Ook in het bedrijfsleven ontdekt men het nut van VR steeds vaker. Je kunt meetings organiseren en deals sluiten, zonder dat je fysiek de wereld over moet reizen.

9. Micromobiliteit

Micromobiliteit

Parkeerkosten in de stad rijzen de pan uit. En het openbaar vervoer bleek tijdens de coronacrisis ook niet altijd het veiligste alternatief voor een auto. We gaan daarom steeds meer gebruikmaken van individuele voertuigen, die minder plaats innemen en minder vervuilen, zoals fietsen en e-scooters.

10. Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s

Als je dan toch een auto nodig hebt, dan kies je natuurlijk voor een elektrische variant. Het is dan helemaal fijn als de auto ook al het werk voor je doet. Zelfrijdende auto’s kunnen onder meer routes berekenen, verkeersborden herkennen en de snelheid aanpassen.