We maken bijna allemaal wel gebruik van social media. Het is een goede manier om in contact te blijven met je vrienden en familie, maar het is ook dé plek waar je de laatste nieuwtjes, hypes en trends vindt. Er zijn talloze social media platformen die over de hele wereld gebruikt worden, maar welke worden het meest gebruikt? Je leest het allemaal in de top 10 populairste social media platformen ter wereld.

Laatste update november 2021

10. Telegram – 566 miljoen maandelijkse gebruikers

telegram

wichayada suwanachun / Shutterstock.com

Telegram is een chatapp die vergelijkbaar is met WhatsApp. Toen WhatsApp in handen kwam van Facebook zochten veel mensen naar een alternatief omdat ze niet willen dat al hun data in handen komt van Facebook. Telegram won aan populariteit, en de groei is sindsdien niet meer gestopt.

9. Sina Weibo – 566 miljoen maandelijkse gebruikers

sina weibo

Casimiro PT / Shutterstock.com

Sina Weibo is lang het populairste social media platform van China geweest. Het is een soort van Twitter, maar dan met veel meer opties. Naast microbloggen kun je er bijvoorbeeld ook gamen en shoppen.

8. QQ – 591 miljoen maandelijkse gebruikers

QQ chineze social media

Ook dit social media platform is populair in China. Het is een app waarmee gebruikers elkaar voornamelijk berichtjes kunnen sturen. Daarnaast maakt QQ het ook mogelijk om foto’s te bewerken en is het een app die gebruikt wordt om samen films te kijken. Shoppen, gamen en rekeningen betalen kan ook allemaal via dit social media platform.

7. Tik Tok – 1 miljoen maandelijkse gebruikers

Tik Tok is een relatief nieuwe app op dit lijstje, maar wel een van de populairste social media platformen onder jongeren. Op Tik Tok is het mogelijk om korte videoclips te maken die maximaal zestig seconden duren. Vervolgens kan je ze editen, special effects toevoegen en natuurlijk muziek uitkiezen.

Bekijk hier de 10 populairste Nederlandse Tiktokkers en hier de populairste Tiktokkers van de wereld.

6. WeChat – 1,25 miljard maandelijkse gebruikers

wechat populairste app in china

WeChat begon eigenlijk als een social media platform waar alleen op gechat kon worden. Dat is inmiddels helemaal anders, want gebruikers kunnen WeChat eigenlijk voor alles gebruiken. Zo is het mogelijk om online te shoppen, maar ook om een taxi te regelen en om geld over te maken naar je vrienden. WeChat vind je vooral terug in Aziatische landen, met de meeste gebruikers in China.

5. Messenger – 1,3 miljard maandelijkse gebruikers

Messenger van facebook

Messenger is eigenlijk een afsplitsing van Facebook. Vroeger konden gebruikers gewoon chatten via de Facebook app, maar tegenwoordig is daar een aparte app voor aangemaakt. Messenger wordt het meeste gebruikt door mensen die in contact willen blijven met vrienden of familieleden, maar er zijn ook andere features. Zo kunnen bedrijven Messenger inschakelen voor het verspreiden van nieuwsbrieven en is het mogelijk om advertenties te versturen via de app.

4. Instagram – 1,39 miljard maandelijkse gebruikers

instagram
shutterstock.com

Instagram is een wereldberoemd social media platform dat in totaal meer dan een miljard maandelijkse gebruikers aantrekt. Foto’s staan centraal bij deze app, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om video’s te delen via Instagram. Zo kunnen gebruikers ervoor kiezen om stories te maken, waarbij ze korte video’s en foto’s maken die slechts 24 uur zichtbaar zijn voor hun volgers. Natuurlijk mogen de filters ook niet vergeten worden. De populairste instagrammers zijn voetballers en modellen. O ja, en natuurlijk een ei.

3. WhatsApp – 2 miljard maandelijkse gebruikers

whatsapp
shutterstock.com

Waar vroeger nog sms’jes werden verstuurd, is WhatsApp inmiddels de manier om berichtjes te versturen naar je vrienden en familie. Tegenwoordig is het ook een manier voor bedrijven om in contact te komen met hun klanten. Je kunt WhatsApp gebruiken voor het versturen van berichtjes, maar ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten kunnen gedeeld worden via deze gratis app.

2. YouTube – 2,29 miljard maandelijkse gebruikers

youtube
shutterstock.com

Als je een video zoekt van een bepaalde muzikant of op zoek bent naar leuke homevideo’s, dan kom je eigenlijk meteen bij YouTube uit. Dit social media platform is dé plek om video’s te delen. Miljoenen YouTube kanalen maken allemaal hun eigen video’s die ze delen met al hun volgers. Je kunt hier terecht voor educatieve video’s, maar ook sketches met humor of leuke tips voor DIY projecten.

1. Facebook – 2,89 miljard maandelijkse gebruikers

facebook
shutterstock.com

Facebook staat al jaren bovenaan dit lijstje. Het was het eerste grote social media platform dat internationaal bekend was. Vandaag de dag gebruikt bijna een derde van alle mensen ter wereld dit platform. Facebook biedt manieren om in contact te blijven met je vrienden, maar is ook een plek waar bedrijven in contact blijven met hun klanten. Foto’s, video’s, geluidsfragmenten en teksten worden hier allemaal gedeeld. Op dailybase.nl vind je een lijstje van de populairste facebook pagina’s en net als bij Instagram zijn ook hier de voetballers populair.

Een aantal grote sites die de top 10 net niet halen zijn Quora met 300 miljoen gebruikers, Twitter met 463 miljoen gebruikers, Pinterest met 454 miljoen gebruikers en Snapchat met 538 miljoen gebruikers.