Al meer dan 80 jaar steelt Donald Duck vele harten, van zowel jong als oud. Maar hoeveel weet je over deze opvliegende eend met een hart van goud? Hier zijn 10 leuke weetjes over Donald Duck.

Donald was voor het eerst te zien in 1934

donald duck eerste filmpje

De eerste keer dat de naam Donald Duck werd genoemd was in 1931 in het boek “The Adventures of Mickey Mouse”. Hierin staat: “Mickey has many friends in the old barn and the barnyard, besides Minnie Mouse. They are Henry Horse and Carolyn Cow and Patricia Pig and Donald Duck…“.
Het zou nog drie jaar duren voordat er ook een beeltenis van Donald kwam. In 1934 maakte hij zijn debuut in korte tekenfilm “The Wise Little Hen.” Donald zag er heel anders uit. Met zijn lange snavel en handen die meer weg hebben van vleugels leek hij veel meer op een echte eend. In de loop der jaren zijn het vooral Al Taliaferro, Carl Banks, en Don Rosa die Donald hebben ontwikkeld tot de eend zoals we hem nu kennen.

De tegenhanger van de lieve Mickey Mouse

mickey en donald

Walt Disney bedacht Mickey Mouse in 1928. Toen hij Donald Duck bedacht was Mickey al een zeer geliefd karakter. Mickey is lief, behulpzaam en doet alles goed. Donald is juist de tegenhanger van de lieve Mickey. Hij is driftig, opvliegend, en vooral in de oudere Amerikaanse strips en tekenfilms valt hij op door zijn asociale gedrag.

Populairder in Europa dan in Amerika

donald duck europa

In Amerika is Mickey Mouse met afstand populairste Disney karakter. Amerikanen zijn dol op die lieve muis die alles goed doet. In het grootste deel van Europa, voornamelijk in de Noordelijke landen, is Donald Duck het populairst.
De belangrijkste reden zijn de wekelijke strips die in deze landen uitkomen. In Nederland al sinds 1952 en met een oplage van meer dan 200.000 is het nog steeds een van de populairste magazines van Nederland. In Amerika worden deze strips sinds 1995 niet meer uitgegeven en hebben ze nooit de populariteit gehad die ze bij ons kennen.
Maar er is nog een reden. Het karakter van Donald past beter bij Europeanen. Mickey voldoet aan de Amerikaanse winnersmentaliteit, hij doet alles goed. Bij Donald daarentegen gaat bijna alles fout, maar hij doet wel altijd zijn best. Zijn gebreken zijn juist datgene wat aanspreekt. Hij kan koppig zijn en chagrijnig en dat is een stuk interessanter dan de saaie Mickey Mouse.

Donald heeft een tweede naam

Donald Duck is een van de weinige bekende Disney figuren met een tweede naam. In de tekenfilm “Donald Gets Drafted” uit 1942 valt te lezen dat de volledige naam Donald Fauntleroy Duck is.

Wanneer is Donald Duck jarig?

wanneer jarig

Er is een flinke discussie gaande over wanneer Donald Duck jarig is. Normaal gesproken zijn stippersonages jarig op de dag dat ze voor het eerst te zien zijn. Bij Donald is dit op 9 juni 1934. In een officiële biografie over Donald uit 1941 staat echter dat hij geboren is op vrijdag de 13e. Het zou verklaren waarom hij altijd zoveel pech heeft!
In de strips Donald’s Happy Birthday en De Drie Caballeros staat dat de exacte datum 13 maart is.

Hij heeft een Oscar gewonnen met een anti-nazi film

Een tekenfilm met in de hoofrol Donald Duck heeft de Oscar gewonnen voor beste korte animatiefilm. Het gaat om de anti-nazi propagandafilm “Der Fuehrer’s Face” uit 1943. In de film heeft Donald een nachtmerrie waarin hij leeft en moet werken in nazi Duitsland. Omdat Donald te zien is als nazi die de nazigroet uitbrengt heeft Disney de film nooit in productie gebracht. Pas in 2004 werd de film uitgebracht op de dvd-collectie ” Walt Disney Treasures: Wave Three.”

Donald en de Tweede Wereldoorlog

Donald Duck was sowieso zeer actief in de propaganda machine van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1942 en 1944 werden er 6 korte films gemaakt waarin Donald dient in het leger. Het gaat om de korte films: Donald Get’s Drafted, The Vanishing Private, Sky Trooper, Fall Out Fall In, The Old Army Game, en Commando Duck.

Wie is de moeder van Kwik, kwek en kwak?

dumbella

We weten niet beter dan dat de de neefjes Kwik, Kwek en Kwak bij oom Donald wonen. Maar wie is eigenlijk de moeder van de neefjes? Dat is Dumbella Duck, de tweelingzus van Donald. Ze is lange tijd een onzichtbaar karakter geweest. In 1938 wordt ze voor het eerst genoemd, ze laat in een brief aan Donald weten dat ze haar drie zoons bij hem laat wonen.
In 2014 is er een special gemaakt over het hoe het nou zit met Dumbella. Ze blijkt een ware durfal die spectaculaire avonturen beleeft. Als ze gevraagd wordt een ruimtevlucht te maken met de allereerste raket vraagt ze Donald een weekend op de kinderen te passen. De raket vliegt echter met de snelheid van het licht de ruimte in. Voor haar gevoel is ze pas een kwartier onderweg terwijl dat in werkelijkheid al vele jaren is. (bron)
In de nieuwe Ducktales serie uit 2017 speelt Dumbella een grotere rol. Ze beleeft hier samen met Donald en Dagobert grootste avonturen.

Hij heeft nooit een broek aan

geen broek

Misschien is het je nooit opgevallen, maar Donald heeft nooit een broek aan. Het gekke is dat als hij gaat zwemmen hij wel een zwembroek aanheeft. En ook als hij uit de douche komt heeft hij een handdoek omgeslagen.

Op Kerstavond om 15.00 kijken ze in Zweden naar Donald Duck

In Zweden is het traditie om op kerstavond precies om 3 uur te kijken naar de kerstspecial “From All of Us to All of You!” uit 1958. Dit is al een traditie sinds 1959 en ongeveer de helft van het land kijkt hiernaar.