Oorlogen hebben de loop van de geschiedenis vaak bepaald, gevormd door politieke intriges, territoriale disputen, en soms zelfs nobele idealen.
Maar er zijn ook oorlogen die zijn ontstaan uit redenen die zo bizar en ongelooflijk zijn dat ze meer lijken op het plot van een komische film dan op echte historische gebeurtenissen?
Dit zijn tien oorlogen die zijn gevoerd om de meest onnozele redenen.
De Keteloorlog
We beginnen met een domme oorlog waar Nederland bij betrokken was. In 178 verklaarde de Heilige Roomse Keizer oorlog aan Nederland over een ketel soep. Destijds was Nederland opgesplitst in twee gebieden: de Noordelijke Nederlanden en de Oostenrijkse Nederlanden, die werden gesteund door het Heilige Roomse Rijk.
Sinds de late jaren 1500 hadden de Noordelijke Nederlanden handelsschepen geblokkeerd om de Schelde te gebruiken om toegang te krijgen tot het door Oostenrijk gecontroleerde België. In 1784 besloot de keizer drie schepen de rivier op te sturen, zonder te verwachten dat de Nederlanders ze zouden opmerken. Ze werden echter gespot en de spanning liep hoog op. Een Nederlands oorlogsschip vuurde een enkel schot af, dat een ketel soep aan boord van het Romeinse schip raakte. Het Romeinse leger gaf zich over. De keizer probeerde zichzelf te herstellen door op 30 oktober 1784 de oorlog te verklaren, maar niemand nam hem serieus omdat het slechts om een pot soep ging!
De Basus Oorlog – De dood van één kameel
In het oude Arabië ontstond een conflict dat meer dan vier decennia zou duren, allemaal vanwege de dood van een enkele kameel. Deze kameel, eigendom van Saad Bin Shams, een vluchteling onder de bescherming van een vrouw genaamd Albasus, had zich bij kamelen van een rivaliserende stam gevoegd. Toen de leider van die stam, behorend tot de Taghlib-stam, ontdekte dat de kameel niet van hem was, doodde hij het dier. Dit leidde tot een bloedige strijd tussen de Bakr-stam, geleid door Albasus’ neef, en de Taghlib-stam.
De oorlog sleepte zich voort, met talloze doden als gevolg, en toont aan hoe een klein incident kan escaleren tot een langdurig conflict.
De Oorlog om de Gouden Stoel
In West-Afrika, in het huidige Ghana, was de Gouden Stoel het koninklijke symbool van de Ashanti. Deze stoel, die de geesten van het Ashanti-rijk zou bevatten, was zo heilig dat slechts enkelen hem mochten aanschouwen.
In 1900, terwijl de Ashanti-leider in ballingschap was, probeerden de Britten, onder leiding van gouverneur Sir Fredrick Mitchell Hodgson, het land en de Gouden Stoel te koloniseren. Hodgson’s eis om op de stoel te zitten en deze mee te nemen naar Engeland werd gezien als een enorme belediging. De moeder van de Ashanti-leider mobiliseerde het volk voor een oorlog die drie maanden zou duren, met vele doden tot gevolg. Uiteindelijk zegevierden de Britse troepen, maar tegen een hoge prijs.
De Slag bij Karansebes
In 1788, tijdens de Oostenrijks-Turkse oorlog, vond een van de meest absurde gevechten in de geschiedenis plaats. Een Oostenrijks leger van 100.000 man sloeg kamp op nabij het stadje Karansebes. Een groep verkenners ontmoette zigeuners met lokale alcohol, wat leidde tot een drinkgelag. Toen andere soldaten hun deel van de drank opeisten en werden geweigerd, ontstond er een gevecht.
Schoten werden gelost, en in de verwarring dachten de soldaten dat ze werden aangevallen door de Turken. Dit misverstand leidde tot een chaotische strijd waarbij de Oostenrijkers hun eigen mannen doodden, met ongeveer 10.000 doden als gevolg.
De Varkensoorlog
Meer dan een eeuw geleden waren Amerikanen en Britten niet de bondgenoten die ze nu zijn. Op San Juan Island, gelegen tussen Washington en Vancouver, was de eigendom van het land nooit duidelijk vastgesteld. In de vroege jaren 1800 vestigde de Britse Hudson Bay Company er een schapenboerderij. Later arriveerden Amerikaanse kolonisten, denkend dat het hun land was. Dit leidde tot hoge spanningen.
Op 15 juni 1859 schoot een Amerikaan een varken, eigendom van een Brit, dood omdat het zijn land beschadigde. Dit incident leidde tot een diplomatieke impasse, waarbij beide kampen gewapend tegenover elkaar stonden. Gelukkig werd er niet geschoten en na meer dan 12 jaar werd het eiland Amerikaans grondgebied.
De Oorlog over Jenkins’ Oor
In 1731 leidde een incident op zee tot een oorlog tussen Groot-Brittannië en Spanje. De Spaanse kustwacht, onder leiding van Julio Fandinho, enterde een Brits schip en beschuldigde kapitein Robert Jenkins van smokkel. Als straf sneed Fandinho Jenkins’ oor af. In 1738, tijdens een hoorzitting in het Britse parlement, presenteerde Jenkins zijn afgesneden oor, wat leidde tot grote verontwaardiging en uiteindelijk tot een oorlogsverklaring. De oorlog resulteerde in de dood van duizenden soldaten en het verlies van honderden schepen, zonder duidelijke winnaar.
De Taartenoorlog
In de late jaren 1830 ontstond er een conflict tussen Frankrijk en Mexico over iets schijnbaar onbenulligs: gebak. De Franse regering was al geïrriteerd door Mexico’s onvermogen om zijn schulden te betalen. De diplomatieke spanningen maakten het moeilijk voor Franse en Mexicaanse burgers om samen te leven, wat vaak tot conflicten leidde.
In 1838 diende een Franse banketbakker een klacht in bij de Franse regering over de plundering van zijn winkel in Mexico-Stad, waarbij hij beweerde dat deze 60.000 peso’s waard was. De Franse koning steunde hem volledig en eiste dat Mexico het geld zou betalen. Mexico weigerde en Frankrijk verklaarde de oorlog. Er vielen meer dan 120 doden en 180 gewonden. Uiteindelijk werd de banketbakker na onderhandelingen zijn 60.000 peso’s uitbetaald.
De Vlaggenstokoorlog
Deze oorlog vond plaats tussen maart 1845 en januari 1846 in Nieuw-Zeeland. Na de ondertekening van het Verdrag van Waitangi op 6 februari, waardoor de Britten legaal Nieuw-Zeeland konden bezetten, waren de lokale stammen niet tevreden. De Britten namen meer controle en verplaatsten de hoofdstad van Waitangi, aan de Baai van de Eilanden, naar Auckland. Dit was zeer verontrustend voor de Maori-stam, die een overeenkomst had getekend om hun onafhankelijkheid te behouden. Toen de regio inkomsten verloor door de verhuizing, bouwden ze steun op voor een opstand tegen de Britten.
Op 8 juli 1844 zaagden aanhangers de vlaggenmast met de Union Jack op Maiki Hill om, maar de Britten plaatsten snel een nieuwe. In zes maanden werd de paal drie keer omgezaagd en weer opgezet. Uiteindelijk bestormden 600 gewapende Maori-strijders de stad en vochten tegen de Britten, die ondanks hun minderheid de oorlog wonnen.
De Oorlog veroorzaakt door Laat Nieuws
Dit was een andere oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië over New Orleans, maar niet noodzakelijk zoals je zou denken. De Britse troepen trokken op 8 januari 1815 naar Louisiana in de hoop New Orleans in te nemen, ondanks de ondertekening van een vredesverdrag dat de controle aan de VS gaf. De Britse troepen stuitten op hevig verzet van de Verenigde Staten aan de grens in een oorlog die meer dan een week duurde. Later kwamen ze erachter dat de oorlog volledig onnodig was, aangezien er op 24 december van het voorgaande jaar al een vredesverdrag was ondertekend, alleen duurde het in die tijd lang voordat nieuws zich verspreidde.
De Kabeljauwoorlog
In 1958 claimde IJsland exclusieve visrechten over een gebied 19,5 kilometer uit hun kust. De Britten waren hier niet blij mee, aangezien dit 6,5 kilometer meer was dan waar ze eerder mee hadden ingestemd. De spanningen liepen op toen kapiteins elkaar begonnen te bekogelen met kabeljauw. Het escaleerde verder toen een IJslandse patrouille probeerde een Brits schip te enteren, maar werd weggejaagd met bijlen.
IJsland probeerde zelfs een Brits schip op te blazen, maar werd ook weggejaagd door een aantal Britse marineschepen. Aan het einde van het conflict stonden 6 IJslandse marineschepen en kustwachtschepen tegenover een grote strijdmacht van de Britse Koninklijke Marine. Pas in 1986, na internationale spot en veel geld te hebben verloren aan militaire uitgaven, besloten de Britten zich terug te trekken en IJsland hun wateren te laten behouden.
bron: top10hq.com