De volgende tien dieren worden het meeste gehouden als huisdier in Nederland. De resultaten komen uit een onderzoek van TNS NIPO uit 2008. In de lijst gaat het om absolute aantallen, daarom staan de kat en de hond niet bovenaan, terwijl percentueel gezien de meeste huishoudens deze dieren houden, respectievelijk 49% en 36%. Echter, de meeste mensen hebben niet één vis in een kom zwemmen, maar tientallen vissen.

10. Reptielen en amfibieën

reptielen

In Nederland worden er ongeveer 250.000 reptielen en amfibieën, als slangen en hagedis, gehouden als huisdier.

9. Knaagdieren

knaagdieren

De hamsters, cavia’s, gerbils en ratjes zijn meestal de oplossing voor mensen die wel een huisdier willen, maar een hond of kat toch wat groot vinden (of te veel werk). In totaal wonen er rond de 600.000 knaagdieren in de Nederlandse huizen.

8. Duiven

duiven

Nederlanders zijn gek op duiven. De postduif, maar ook de sierduif en de volièreduif zijn populair. In totaal worden er naar schatting 900.000 duiven gehouden in Nederland.

7. Konijnen

konijnen

Een populair eerste huisdier voor kinderen, het konijn, lekker om mee te knuffelen. In Nederland zitten er rond de 1 miljoen konijnen in hokjes.

6. Kippen

kippen

Kippen zijn multifunctioneel, ze zijn niet alleen gezellig, maar leggen ook nog eens eieren. De kip is vooral populair bij mensen buiten de stad. Er worden in Nederland ongeveer 1.5 miljoen kippen als huisdier gehouden (uiteraard wordt de professionele pluimveehouderij niet meegerekend).

5. Honden

honden

Ongeveer 36% van de Nederlandse huishoudens heeft een hond. Dit komt neer op 2.2 miljoen honden. De Labrador en de Herder zijn de populairste rassen. Meer over honden lees je in een van onze honden lijstjes.

4. Vogeltjes

papegaai

Parkieten, kanaries, en papegaaien zijn populair in Nederland. Naar schatting hebben de Nederlanders er 3.1 miljoen. Meestal zitten er meerdere in één kooitje.

3. Katten

kat

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een kat (49%), in totaal 3.9 miljoen. Hier lees je wat de populairste kattenrassen zijn, en een leuke kattennaam kiezen doe je hier.

2. Vijvervissen

Tja, met 25 goudvissen in één vijver gaat het natuurlijk heel hard. Niet zo gek dus dat er ongeveer 8.5 miljoen vijvervissen zijn in Nederland!

1. Aquariumvissen

goudvis

Naar schatting leven er in Nederland 9.4 miljoen vissen in een aquarium. Goudvissen, guppies, en tropische vissen. De meeste mensen doen niet één vis in een aquarium, en vandaar dat de aquariumvis op nummer 1 staat.

Hartstikke leuk natuurlijk een huisdier, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw diertje. Wees er dus 100% zeker van dat je deze verantwoordelijkheid aankunt voordat je een huisdier in huis haalt, zelfs al is het een goudvis! En vergeet natuurlijk ook de kosten niet. Het diertje moet goede voeding hebben en af en toe zal medische zorg noodzakelijk zijn. En dierenarts kosten kunnen flink oplopen. Met behulp van de producten van organimal kun je wel preventief deze bezoekjes zoveel mogelijk beperken.