Je hebt ongetwijfeld al eens last gehad van een nachtmerrie. Een aangename ervaring is dat meestal niet. Toch blijken nachtmerries een normaal onderdeel te vormen van je dromen. Plezierige dromen worden meestal gevoed door intense verlangens en vurige wensen. Nachtmerries daarentegen ontstaan door gevoelens van opgewondenheid, stress en angst. Nachtmerries, net als aangename dromen, mag je nooit letterlijk nemen. De personen, voorwerpen en situaties die je ‘ziet’ tijdens een nachtmerrie zijn slechts symbolen van wat je onderbewustzijn jou probeert te vertellen. Het is belangrijk om de dieperliggende oorzaak van nachtmerries te achterhalen, zodat je weet waar je onderbewustzijn mee bezig is en om rust te brengen in je geest. Hieronder een lijstje van tien veelvoorkomende nachtmerries en hun oorzaken.

10. Verdrinken of diep vallen

verdrinken of vallen

Een angstaanjagende nachtmerrie waarin je aan het verdrinken bent of een diepe val maakt: de meeste mensen hebben dit wel eens ervaren. Waarom geeft ons onderbewustzijn aan dat we aan het verdrinken zijn of een diepe duik maken? Waarschijnlijk sta je in je dagelijks leven onder flinke druk: bijvoorbeeld een moeilijke opdracht op je werk die op tijd klaar moet zijn, een gespannen gezinssituatie, een gerechtelijke procedure waarbij je betrokken bent enzovoorts. Wanneer je bewuste geest dergelijke druk ervaart, uit je onderbewustzijn dit door je wijs te maken dat je aan het vallen of aan het verdrinken bent. Als je vaak een dergelijke nachtmerrie hebt, ga je je op de duur realiseren dat je ‘slechts’ aan het dromen bent. Sommigen slagen erin om tijdens zo’n ‘lucide droom’ zichzelf wijs te maken dat ze niet aan het vallen of verdrinken zijn, maar rondvliegen of zwemmen.

9. Naakt verschijnen in het openbaar

naakt in het openbaar

Waarschijnlijk is het geen aangename ervaring om te dromen dat je naakt op het werk verschijnt of rondloopt in het openbaar terwijl iedereen jou aanstaart. Mogelijk word je badend in het zweet wakker na zo’n nachtmerrie. Maar wat betekent zo’n nare droom? In je onderbewustzijn staan je kleren symbool voor een soort afscherming, waarmee je bepaalde eigenschappen van jezelf verborgen houdt voor anderen. Als je er in je nachtmerrie schrik voor hebt om naakt in het openbaar te verschijnen, betekent dit dat je je in feite schaamt voor iets, dat je kwetsbaar bent of dat je niet wilt dat anderen veel over jou te weten komen. Trek je je van je naaktheid niets aan, dan symboliseert dit dat je geen schrik hebt om je gevoelens of karaktertrekken aan anderen te tonen.

8. Slechte cijfers voor een examen

slechte cijfers

Ja, zelfs nog veel jaren nadat je bent afgestudeerd, heb je soms nog nachtmerries over examens en schoolproeven. Je onderbewustzijn houdt zich blijkbaar veel bezig met cijfers, quoteringen en evaluaties die je tijdens je schooltijd kreeg. Het cijfer dat je in je nachtmerrie krijgt voor een examen, vertelt veel over de mate waarin je je gewaardeerd voelt. Als je droomt dat je een te laag cijfer ontving voor een schoolopdracht die wel goed was gelukt, betekent dit misschien dat je je ondergewaardeerd voelt voor datgene wat je in je leven bereikte.

7. Verdwaald of gevangen

opgesloten

Een nachtmerrie waarin je verdwaald bent ergens opgesloten zit? De oorzaak van zo’n nachtmerrie hoef je niet ver te zoeken. In je dagelijks leven ervaar je waarschijnlijk dat je ‘vastzit’ in een bepaalde situatie of geen uitweg vindt om van een bepaald probleem verlost te raken. Het is belangrijk om de werkelijke oorzaak van deze nachtmerrie tijdig aan te pakken, voordat je helemaal bezwijkt onder stress of het noorden kwijtraakt in je leven.

6. Autopech

autopech

Droom je dat je auto jou in de steek laat? In een nachtmerrie staat een auto vaak symbool voor je eigen lichaam. Autopech in een nachtmerrie symboliseert meestal een lichamelijk of geestelijk probleem waaraan je lijdt. Ziet de auto in je nachtmerrie er vanbuiten mooi uit, maar ligt hij binnenin vol met rommel? In dat geval beschouw je je eigen innerlijke leven waarschijnlijk als een regelrecht zooitje. Droom je dat je achter het stuur zit en frontaal gaat botsen met een andere wagen, zonder dat je kunt ingrijpen? Dan voel je je in werkelijkheid waarschijnlijk erg machteloos en ervaar je een gebrek aan controle over je eigen leven.

5. Schade aan je huis of diefstal van je eigendom

diefstal

Het is nooit leuk om te dromen over een vernield huis of over gestolen spullen die van jou waren. Een huis staat in je nachtmerrie symbool voor je eigen persoon. Het uiterlijk van je huis symboliseert je zelfbeeld, terwijl het interieur je innerlijke gevoelens weergeeft. Als in je nachtmerrie je huis of je bezittingen beschadigd worden, betekent dit dat je je in werkelijkheid mishandeld voelt. Gestolen of verloren bezittingen in je nachtmerrie wijzen erop dat je je bedrogen voelt. Misschien vrees je ervoor dat iets wat je erg waardevol vindt, van jou gaat afgenomen worden.

4. Een slecht werkende telefoon of computer

telefoon werkt niet

Ja, ook een telefoon waarmee je niemand bereikt of een computer waarvan de harde schijf crasht, treden op in nachtmerries. Dit zijn misschien geen nachtmerries van de ergste soort, maar een slecht functionerende telefoon of een gecrashte computer symboliseren wel een reëel probleem in je dagelijks bestaan. Een telefoon die in je nachtmerrie eindeloos blijft bellen of een pc die crasht terwijl je aan het chatten bent, wijzen er misschien op dat je een emotionele band met iemand aan het verliezen bent. Heb je al lang geen contact meer gehad met een goede vriend? Staat de relatie met je partner onder druk? Zoek in je dagelijks leven naar de concrete oorzaak van dit soort nachtmerries en probeer eventuele relatieproblemen op te lossen.

3. Slachtoffer worden van een verschrikkelijke ramp

ramp

Nog een veelvoorkomend onderwerp van een nachtmerrie: dromen dat je een catastrofale ramp meemaakt. Dat kan een natuurramp zijn of een treinramp, een brand, een instortend gebouw of welke catastrofe dan ook. Dromen dat je het slachtoffer bent van een dergelijke ramp wijst erop dat je onbewust vreest om je dagelijkse problemen niet meer aan te kunnen en hiervan uiteindelijk het slachtoffer te worden. Heb je regelmatig nachtmerries over rampen? Ga dan na door welke moeilijkheden je overwelmd wordt en welke problemen jou figuurlijk dreigen te verpletteren.

2. Ziek worden, gewond raken of sterven

ziek in bed

Gelukkig hoef je het gezegde ‘Wanneer je sterft in je droom, zul je ooit sterven in je slaap’ niet letterlijk te nemen. Een nachtmerrie waarin je ongeneeslijk ziek wordt, ernstig gewond raakt of zelfs sterft, heeft echter wel een dieperliggende betekenis. Bang zijn om emotioneel gekwetst te worden, uit zich soms in nachtmerries waarin je lichamelijk gewond of ziek wordt. Een droom over doodgaan wijst er in het beste geval op dat er een bepaalde fase in je leven afgesloten is en dat je klaar bent voor een nieuwe fase. Niet alle nachtmerries over sterven zijn echter zo onschuldig. Het kan ook betekenen dat je sommige moeilijkheden helemaal niet meer aankunt en dreigt hieraan ten onder te gaan.

1. Achtervolgd of aangevallen worden

achtervolgd worden (2)

Een heel bekende nachtmerrie is deze waarin je achtervolgd of aangevallen wordt. In je droom kun je op twee manieren reageren: wegvluchten of terugvechten. Dat zijn de twee reacties op een bedreigende situatie die de mens al gebruikt sinds de oertijd. Een nachtmerrie waarin je achtervolgd of aangevallen wordt, ontstaat door onrust of gespannenheid in je geest. Er zijn heel veel factoren in je leven die je ongerust of gespannen maken. De manier waarop je in je nachtmerrie reageert (wegvluchten of terugvechten), vertelt veel over de wijze waarop je in het dagelijks leven omgaat met bedreigingen, angst en voortdurende stress.