Een goede relatie is veel waard. Daarom is het zo zonde wanneer twee partners uit elkaar gaan terwijl dat eigenlijk voorkomen had kunnen worden. In dit blog lees je de top 10 tips om je relatie of huwelijk een positieve wending te geven, bijvoorbeeld wanneer jullie ruzie hebben of elkaar een periode te weinig aandacht geven.

1. Luister zorgvuldig naar de wensen van je partner

luisteren

Goede communicatie om een relatie te redden lijkt bijna op een cliché. Maar het is wel degelijk de nummer 1 methode om je relatie te redden. Luister goed naar wat je partner écht wil.

2. Wees altijd eerlijk en open

eerlijk zijn

Dit is wederom een tip die een cliché is geworden. Maar het spreekt wel voor zich dat je eerlijk bent. Dat houdt ook in dat je aangeeft dat je ergens mee zit of tegenaan loopt.

3. Een romantisch gebaar kan je relatie redden

romantisch gebaar

Na een relatie van een aantal jaren vergeten mensen vaak dat het belangrijk is om romantisch te blijven. Ga op een leuke date, verras je partner met een geschenk of kook een heerlijke maaltijd.

4. Wees vergevingsgezind

vergevingsgezind

Tijdens een ruzie zeggen we allemaal weleens dingen waar we achteraf spijt van hebben. Wees daarom niet te rancuneus om kleine incidenten. Tenslotte maakt iedereen fouten.

5. Geef je partner zo nu en dan een compliment

compliment

Het probleem van een lange relatie is dat partners elkaar op een gegeven moment voor lief nemen. Maar vergeet niet dat het voor iedereen prettig is om af en toe een welgemeend compliment te ontvangen.

6. Fysiek contact versterkt jullie band

fysiek contact

Dit is wederom een tip die vooral nuttig is bij langere relaties. Soms verdwijnt het fysieke contact namelijk doordat jullie allebei een druk leven hebben.

7. Besteed ook aandacht aan je eigen gedrag

Tijdens een ruzie is het verleidelijk om naar de ander te wijzen. Eigenlijk is dat een gemakkelijke oplossing om jezelf een goed gevoel te geven. Want bij de meeste ruzies hebben twee partijen schuld. Bedenk dus ook goed hoe je het de volgende keer beter anders aan kunt pakken.

8. Geef elkaar de nodige ruimte

ruimte geven

De dialoog zoeken is vaak de beste oplossing voor een meningsverschil. Maar in het heetst van de strijd is het soms beter om elkaar even de ruimte te geven en tot bezinning te laten komen.

9. Verleg je aandacht naar de positieve punten in je relatie

positieve punten

Tijdens een ruzie is het aantrekkelijk om aan de negatieve eigenschappen en handelingen van je partner te denken. Maar vergeet vooral niet de positieve punten op te nemen voordat je beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt.

​ 10. Schakel een professionele en onafhankelijke partij in

relatietherapie

In veel gevallen helpt het wanneer jullie samen met een professional over jullie relatie praten. Relatietherapie is een oplossing wanneer jullie er samen niet uitkomen. Hoewel het niet altijd uitkomst biedt. Lees meer over relatietherapie en redenen waarom het wel of geen zin heeft voor jou en je partner.