Smartphones zien er vandaag de dag bijna altijd identiek uit. Het zijn simpele rechthoeken die meestal maar in een paar kleuren komen en een groot touchscreen hebben. Het design van smartphones lijkt dus redelijk stil te staan, maar wist je dat fabrikanten in het verleden veel hebben geëxperimenteerd met het uiterlijk van mobiele telefoons? Daardoor zijn er een aantal bijzondere telefoons op de markt gekomen. Je leert er meer over in deze top 10 vreemdste mobiele telefoons ooit gemaakt.

10. Nokia 7600

Nokia 7600

Shritwod/wikipedia

De Nokia 7600 werd in 2003 uitgebracht en was vooral ontwikkeld voor hippe jongeren die op zoek waren naar het nieuwste van het nieuwste. De telefoon had een unieke druppelvorm. Het scherm zat in het midden en de knoppen zaten om dit scherm heen. Dat maakte de telefoon minder praktisch, want je had altijd twee handen nodig om hem te kunnen gebruiken. Wat de Nokia 7600 interessant maakte was het feit dat de telefoon verbinding kon maken met 3G internet. Hij had ook een 0.3 megapixel camera. Bij nieuwe mobieltjes, zoals de Samsung A22 5G vindt de ontwikkeling vooral plaats op gebied van techniek, maar gelukkig kun je met een Samsung A22 5G hoesje ook deze nieuwe mobieltjes er nog heel hip uit laten zien.

9. Nokia 7280

Nokia 7280

Pål Berge/flickr/CC BY 2.0

Ook deze vreemde telefoon was een ontwerp van Nokia en kwam uit in 2004. De bijnaam van de telefoon was de lippenstift telefoon. Dat heeft alles te maken met de bijzondere vorm van dit apparaat. De telefoon was erg smal en ontwikkeld om een elegante en verfijnde uitstraling te hebben. Je had dus ook geen keyboard om de telefoon mee te bedienen. Het apparaat had slechts een klein schermpje en één hoofdknop waarmee je kon navigeren in de software.

8. Nokia N-Gage

Nokia N-Gage

Tegenwoordig is het heel normaal om spelletjes te spelen op je telefoon, maar dat was in 2003 wel anders. Veel telefoons hadden geen of slechts heel simpele spelletjes. Nokia probeerde daar verandering in te brengen met de Nokia N-Gage. De vorm van deze telefoon lijkt veel op die van een controller, met grote knoppen aan beide zijkanten van het scherm. Probeer daar maar is een telefoonhoesje voor te vinden. Nokia ontwikkelde deze telefoon omdat Nintendo nog altijd de grootste speler was op het gebied van videogames. De telefoongigant wilde een aantal klanten bij Nintendo wegsnoepen met deze telefoon.

7. Siemens Xelibri 6

Siemens Xelibri 6

Rainbowknight/CC BY-SA 3.0/wikipedia

Fabrikanten deden er alles aan om mobiele telefoons zo interessant mogelijk te maken voor jongeren. De Siemens Xelibri 6 is daar ook een goed voorbeeld van. Deze telefoon werd specifiek ontwikkeld voor jonge vrouwen. Hij had de vorm van een poederdoosje, inclusief twee ingebouwde spiegels die het makkelijker maken om je make-up aan te brengen. De kleuren moesten het effect van het design nog meer versterken. Zo kwam de Siemens Xelibri 6 in kleuren als poederroze en brons.

6. Nokia N90

Nokia N90

benkay/CC BY-SA 2.0/wikipedia

In 2005 kwam de Nokia N90 op de markt. Deze telefoon werd ontwikkeld met het idee dat camera’s steeds belangrijker werden voor mobiele telefoons. Nokia wilde de telefoon meer aan laten voelen als een traditionele videocamera. Daarom kon je de telefoon uitklappen en draaien, waarbij de twee delen van de telefoon haaks op elkaar kwamen te staan. Zo kon je de camera makkelijker gebruiken. Deze was uitgerust met 20 verschillende zoomsettings en had een kwaliteit van 2 megapixels. In principe had Nokia gelijk dat goede camera’s steeds belangrijker werden voor mobiele telefoons, maar dit was waarschijnlijk niet het beste idee.

5. Motorola MPx

Klaptelefoons werden steeds populairder doordat mensen op zoek waren naar kleine, handzame telefoons. Tegelijkertijd waren veel mensen op zoek naar telefoons met een compleet qwertytoetsenbord. De Motorola MPx probeerde in te spelen op allebei deze markten. Je kon de telefoon namelijk verticaal openklappen, maar ook horizontaal. Het grote display was voorzien van een touchscreen dat je kon bedienen met een speciale pen. Naast de grote camera waren ook de agenda en de mogelijkheid om te e-mailen belangrijke verkooppunten van deze telefoon. Motorola probeerde zo voornamelijk zakenmensen aan te spreken.

4. Nokia 3650

Nokia 3650

nlitement/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Het spreekt nu voor zich dat je een telefoon kunt gebruiken om afbeeldingen te versturen of video’s te bekijken, maar in 2003 was dat nog niet de norm. Daarom bracht Nokia de Nokia 3650 uit. Deze telefoon had een uniek design met een rond keyboard. Verder was het apparaat uitgerust met een goede camera en een kleurendisplay. Er werd vooral geadverteerd dat de mobiele telefoon goed was voor het sturen van mms’jes. In tegenstelling tot sms’jes bevatten deze berichten afbeeldingen, wat een bijzondere feature was in 2003.

3. Sierra Wireless Voq

sierra Wireless Voq

nlitement/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Rond 2004 zag je steeds meer mobiele telefoons met een compleet qwertytoetsenbord. De Sierra Wireless Voq was net even anders. Ook deze telefoon had een compleet toetsenbord, maar dat toetsenbord kwam pas tevoorschijn wanneer je de onderkant van de telefoon openklapte. Dat maakte de telefoon handzaam en tegelijkertijd geschikt voor het schrijven van e-mails. Het is dus niet gek dat de Sierra Wireless Voq vooral ontwikkeld was om de zakelijke markt te interesseren.

2. LG G5

LG G5

LG Electronics/flickr

In tegenstelling tot de andere telefoons in dit lijstje is de LG G5 helemaal niet zo oud. De telefoon kwam uit in 2016, in een periode waarin de meeste fabrikanten voor veilige en vertrouwde designs kozen. LG wilde een grote comeback maken door een telefoon te introduceren met verwisselbare onderdelen. De LG G5 wordt daarom ook wel een modulaire telefoon genoemd. Je kon niet alleen onderdelen als de batterij verwisselen, maar ook extra accessoires aan de telefoon toevoegen. Zo was het mogelijk om je telefoon helemaal te personaliseren. Ondanks deze insteek werd de LG G5 nooit een groot succes.

1. Nokia 5510

Nokia 5510

Manorainjan Holzapfel/CC BY-SA 3.0/wikipedia

Bijna alle telefoons hebben een verticale vorm, met een speaker aan de bovenkant en microfoon aan de onderkant. De Nokia 5510 deed het helemaal anders. Deze telefoon was horizontaal georiënteerd. Het scherm zat in het midden en de toetsen zaten aan beide zijden van het scherm. Nokia ontwikkelde deze telefoon dan ook als een soort multimediaspeler. Mensen konden de telefoon niet alleen gebruiken om mee te bellen, maar ook als entertainment. De Nokia 5510 kwam al uit in 2001, maar is dus eigenlijk een soort voorloper op de huidige smartphone.