Mobiele telefoons zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We gebruiken ze elke dag en willen het liefste altijd het nieuwste model op zak hebben. Onze smartphones zijn inmiddels kleine zakcomputers, maar dat was vroeger wel anders. Door de jaren heen zijn er een aantal iconische mobiele telefoons uitgebracht die de wereld op zijn kop zette. Welke telefoons dat zijn? Dat lees je in deze top 10.

De lijst is op chronologische volgorde

10. Motorola DynaTAC 8000X (1983) – Eerste mobieltje voor consumenten

Motorola DynaTAC 8000X
Redrum0486 & Rico Shen / Wikipedia

De wereld van mobiele telefonie moest ergens beginnen. In de jaren zeventig werden al de eerste mobiele telefoons ontwikkeld. De Motorola DynaTAC 8000X ui 1983 was echter het eerste exemplaar dat voor consumenten te koop was. Hij was niet goedkoop, met een prijskaartje van bijna vierduizend dollar. De telefoon was zo groot dat hij niet in je broekzak paste en moest elf uur opladen voordat je hem kon gebruiken. Kreeg je hem eenmaal aan de praat, dan kon je maximaal een half uur bellen voordat de batterij leeg was.

9. Motorola MicroTAC 9800X (1989) – Eerste kleine mobiel

Motorola MicroTAC 9800X
Redrum0486/CC BY 3.0/Wikipedia

De eerste mobiele telefoons wogen stuk voor stuk ongeveer een kilo en waren veel te groot voor in je broekzak. Dat maakte de telefoons niet zo mobiel. Daarom was het revolutionair toen Motorola de eerste telefoon ontwikkelde die wel klein genoeg was om altijd bij je te dragen. De Motorola MicroTAC 9800X was deels inklapbaar, zodat hij een stuk minder ruimte in beslag nam.

8. Nokia 1011 (1992) – Eerste betaalbare mobieltje

Nokia 1011
Jkbw /CC BY 3.0/Wikipedia

In de jaren tachtig waren de meeste mobiele telefoons vooral geschikt voor rijke zakenmannen die altijd en overal moesten kunnen bellen. Veel telefoons waren te duur voor consumenten en bovendien niet handig in gebruik. Daar kwam verandering in toen Nokia de Nokia 1011 uitbracht. Deze telefoon maakte als eerste gebruik van GSM: Global System for Mobile Communication Network. Dankzij dit netwerk had je veel meer bereik met de telefoon.

7. Nokia Communicator (1996) – De eerste Smarthone

Nokia Communicator
Oldmobil/CC BY-SA 3.0/Wikipedia

De eerste smartphone werd al in 1996 uitgebracht. De Nokia Communicator was een kleine computer die je gemakkelijk in je zak stopte. De telefoon had een compleet toetsenbord en beschikte over 8MB aan opslagruimte. Je kon hem gebruiken om mee te bellen, maar het was ook mogelijk om e-mails te versturen met de telefoon. Hij had ook een ingebouwd adresboekje voor al je contacten.

6. RIM 850 (1999) – Eerste BlackBerry

RIM (BlackBerry) 850
Ruben de Rijcke/CC BY-SA 4.0/wikipedia

In 1999 bracht BlackBerry zijn eerste telefoon op de markt. Het bedrijf heette toen nog RIM en introduceerde de RIM 850. In de praktijk was dit geen echte mobiele telefoon. Het was namelijk een kleine pieper die over een qwertytoetsenbord beschikte. Zo kon je berichten versturen en ontvangen, maar niet bellen.

5. Nokia 3310 & Nokia 6210 (2000) – Populairste mobieltjes van de jaren 00

Nokia 3310
Multicherry/CC BY-SA 4.0/wikipedia

De Nokia 3310 is misschien wel een van de meest beroemde telefoons ter wereld. In totaal werden er 126 miljoen exemplaren verkocht. Consumenten waren fan van de screensavers, ringtones en spelletjes op de telefoon. Tegelijkertijd bracht het merk de Nokia 6210 uit. Dit model was vooral geliefd als zakentelefoon. Beide telefoons staan bekend om hun onverwoestbaarheid, ze worden dan ook weleens gekscherend de “AK-47 onder de mobieltjes genoemd”. Grote kans dat er ook bij jullie in de la nog een van deze modellen ligt.

4. Motorola Razr V3 (2004) – Populairste fliptelefoon

Motorola Razr V3

Rond het jaar 2004 waren fliptelefoons ontzettend populair. De Motorola Razr V3 was hierbij de meest begeerde telefoon van het moment. Hij had een ontzettend dun design en paste daarom in iedere broekzak. De telefoon was uitgerust met een camera, Bluetooth, had toegang tot het internet en was geschikt voor MP3 ringtones. Al deze technische snufjes maakten het de populairste telefoon van zijn tijd.

3. BlackBerry Curve (2007) – De nieuwe standaard voor zakelijke mobiel

BlackBerry Curve
Death by hammer/wikipedia

In 2007 kwamen er twee iconische mobiele telefoons op de markt die de volledig markt op zijn kop zetten. De eerste de zakenmarkt en de tweede de consumentenmarkt. Dit was misschien wel de meest populaire telefoon die BlackBerry ooit heeft uitgebracht. De BlackBerry Curve was bekend vanwege zijn kleine qwertytoetsenbord en handige trackball waarmee je de telefoon aan kon sturen. De ingebouwde camera was een mooie extra voor gebruikers van de telefoon. Het grote voordeel van de telefoons was dat je kosteloos berichtjes kon sturen, wat ook wel pingen werd genoemd. Dat kon alleen als je vrienden ook een BlackBerry hadden.

2. iPhone (2007) – Een revolutie

iPhone
Yutaka Tsutano /flickr

Vandaag de dag is een wereld zonder iPhones niet voor te stellen. Ondertussen, 13 jaar na het uitkomen van de eerste iPhone, zijn we al aanbeland bij de iPhone 11. Bij de aankondiging in 2007 viel de telefoon meteen op door zijn strakke design. Geen keyboards, maar een simpel touchscreen met een enkele homeknop. Apple transformeerde hiermee het design van alle mobiele telefoons die zouden volgen. Het succes van de iPhone was namelijk ongekend. Mensen stonden in de rij om deze zeldzame telefoon te kunnen bemachtigen.

1. Samsung Galaxy S (2010) – Een smarthpone is de nieuwe standaard

Samsung Galaxy S

Apple was een aantal jaren de grote ster op het gebied van mobiele telefonie, maar daar kwam verandering in toen de Samsung Galaxy S werd uitgebracht. Hiermee introduceerde Samsung een gloednieuwe telefoonlijn waarmee ze de competitie aan konden gaan met Apple. Goede camera’s, een snelle processor en een Super AMOLED touchscreen moesten techneuten over de streep trekken. Vandaag de dag is de strijd tussen Apple en Samsung nog altijd even groot.