Ieder jaar stelt Restaurant Magazine in samenwerking met Pellegrino en Acqua Panna een lijst op van de beste restaurants in de wereld. De lijst is gebaseerd op de meningen van 900 vooraanstaande mensen die werken in de restaurant wereld. Dit is de top tien van 2013:

10. Vendôme – Bergisch Gladbach (Duitsland)

vendrome
Vendôme

Ondanks dat Vendôme de naam heeft van een Frans dorpje is het eten verre van Frans. De keuken is “nieuw Duits”. Duitse ingrediënten en tradities worden op een avant-garde manier geserveerd. Maar Duitsers zouden Duitsers niet zijn als je flink kon eten. Het grootste menu bestaat dan ook uit 25 gangen!

9. Steirereck – Wenen (Oostenrijk)

steiereck
Steirereck

De keuken van Steirereck wordt beschreven als nieuw Oostenrijks, maar met een historisch tintje. Zeldzame ingrediënten als wildzwijnhoofd en wortels van de witte waterkers worden gebruikt voor de culinaire gerechten.

8. Arzak – San Sebástian (Spanje)

arzak
Arzak

Het familierestaurant Azrak wordt gerund door Juan Mari Azrak en zijn dochter Elena Azrak Espina, the beste vrouwelijke chef van 2012.

7. Dinner by Heston Blumenthal – Londen (Engeland)

Dinner by Heston Blumenthal
Wikicommons

Heston Blumenthal heeft chef Ashley Palmer-Watts ingehuurd om de beste Britse gerechten te maken. Eén van de gerechten is “foie gras parfait with grilled bread and Black Foot Pork Chop” een recept uit 1820.

6. D.O.M. – São Paulo (Brazilië)

dom
D.O.M.

De keuken van D.O.M. wordt beschreven als contemporary Brazilian cuisine. Ze gebruiken ingrediënten uit het Amazone regenwoud. Het restaurant wordt dan ook beschreven als “Part chef, part historian, part botanist.”

5. Eleven Madison Park – New York (USA)

Eleven Madison Park
andersc77

Voor $195 per persoon kun je in New York bij Eleven Madison Park alle lekkere hapjes van het menu van de Zwitserse chef Daniel Humm proeven.

4. Mugaritz – San Sebástian (Spanje)

mugaritz
goodiesfirst

Chef-kok Andoni Luis Aduriz liep stage in het beroemde El Bulli. In zijn gerechten herken je dan ook de moleculaire gastronomie. Hij noemt het net iets anders, de techno-emotionele keuken.

3. Osteria Francescana – Modena (Italië)

Osteria Francescana
Osteria Francescana

“Bonkers but brilliant mastery from Modena’s main man” . Briljant eten, maar je zult nooit van te voren weten wat je kunt verwachten van Chef kok Massimo Bottura’s geniale, maar excentrieke werk.

2. Noma – Kopenhagen (Denemarken)

noma
cyclonebill

Vorige jaar nog de nummer één, nu moet chef René Redzep genoegen nemen met een tweede plaats. Alle ingrediënten die worden gebruikt voor het 20 gangen menu komen uit de bossen en kusten in de buurt van Kopenhagen. Alles wordt gebruikt. Als je gaat zitten staat de eerste gang al op tafel, het bloemstuk in het midden!

1. El Celler de can Roca – Girona (Spanje)

El Celler de Can Roca
e_calamar

Het nieuwe beste restaurant van de wereld is El Celler de can Roca in Girona, van de drie gebroeders Roca. Joan is chefkok, Josep is de Sommelier en Jordi gaat over de excentrieke desserts.